Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's: Faktická žádost Španělska o pomoc nebo odchod Řecka může znamenat downgrady v eurozóně i EU

Moody's: Faktická žádost Španělska o pomoc nebo odchod Řecka může znamenat downgrady v eurozóně i EU

11.06.2012 9:01, aktualizováno: 11.6. 10:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's Investors Service varovala, že by mohla zhoršit hodnocení úvěrové spolehlivosti některých členských zemí eurozóny v případě, že Řecko opustí eurozónu, nebo Španělsko požádá o pomoc pro svůj bankovní sektor. V případě Španělska bude dopad na ostatní země mnohem nižší než v případě, že by Řecko přestalo používat euro

„Spolu s tím, jak se Španělsko blíží k nutnosti přímé vnější pomoci od svých evropských partnerů, může si rostoucí riziko u věřitelů této země vynutit další ratingové kroky,“ uvedla agentura ve svém víkendovém prohlášení.

Španělsko v sobotu potvrdilo, že požádá eurozónu o pomoc pro své banky, formální žádost však zatím nepředložilo. Eurozóna pak uvedla, že je připravena poskytnout zemi až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). Agentura Moody's ještě před potvrzením pomoci uvedla, že posuzuje dopady pomoci pro Španělsko a je připravena učinit změnu ratingu, která by odrážela případná rizika pro věřitele španělské vlády. Španělsko má nyní u Moody's rating A3. Výhled je ale negativní, což znamená nejméně 40procentní možnost, že agentura rating sníží.

 
Žádost Španělska o finanční pomoc pro banky byla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka nevyhnutelná a očekávaná, přičemž na nějaký čas může zklidnit atmosféru na finančních trzích. "Krátkodobě může působit efekt určité úlevy, protože nejasná budoucnost španělského bankovnictví má konečně před sebou jasné řešení. Španělská vláda uznala, že na problém s bankami nemá dostatek prostředků a logicky se obrátila na ostatní země EU, takže tento prvek nejistoty je aktuálně vyřešený, respektive je nastíněno jeho řešení," řekl Marek. Podle něj je důležité, že žádost Španělska přišla ještě před opakovanými řeckými volbami, které mohou vyhrotit potíže bank nejen ve Španělsku.

Problémy bankovního sektoru ve Španělsku jsou podle Moody's do značné míry omezené jen na tuto zemi a je pravděpodobné, že se nepřenesou do jiných zemí eurozóny. Výjimkou je Itálie, kde musela již zasáhnout Evropská centrální banka a nakoupit státní dluhopisy, aby pomohla zemi snížit náklady na úvěry. Mnohem rizikovější pro snížení ratingu by byl odchod Řecka z eurozóny.

Marek upozornil, že po krátkodobé úlevě způsobené oznámením španělské vlády se na finanční trhy opět vrátí nejistota ohledně budoucnosti eurozóny, jejíž aktuální nestabilita má daleko hlubší kořeny a zatím se neobjevil náznak žádného řešení. "Pokrok v oblasti fiskální unifikace a ve vytváření bankovní unie se rodí příliš těžkopádně a pomalu a finanční trhy to začne dříve nebo později opět znervózňovat. Ostatně to, že o pomoc už musela požádat čtvrtá země ze 17 zemí eurozóny, ukazuje, jak nestabilní architektura eurozóny aktuálně je. Začíná to připomínat domeček z karet," podotkl Marek, podle kterého se finanční trhy nyní začnou ptát, která země eurozóny bude následovat po Španělsku. Marek míní, že tato otázka bude aktuální, dokud Německo nepřistoupí na radikální změnu podoby eurozóny.

Klesající ekonomika, neudržitelný dluh a politický odpor vůči úsporným opatřením zvyšují pravděpodobnost, že Řecko přestane používat euro. Moody's konstatuje, že by to způsobilo značné ztráty investorům do řeckých cenných papírů. Někteří odborníci odhadují, že by řecká měna ztratila polovinu i více své hodnoty v poměru k euru, což by zvýšilo inflaci a snížilo kupní sílu v zemi. Současně s tím by se snížila průmyslová výroba, což by zvýšilo nezaměstnanost. Už dnes je bez práce jeden z pěti Řeků. Odchod Řecka by mohl také ohrozit další existenci celé eurozóny, dodává Moody's

„Jelikož by odchod Řecka z eurozóny znamenal riziko další existence eura, byli bychom nuceni zrevidovat ratingy všech členských zemí, včetně těch s ratingem „AAA“,“ varovala o víkendu agentura Moody’s. 

V případě odchodu Řecka z eurozóny by nejvíce ohrožené snížením ratingu byly Kypr, Portugalsko, Irsko, Itálie a Španělsko. Všech těchto pět zemí má u Moody's negativní výhled. Moody's by však v tomto případě přezkoumala rating všech zemí eurozóny.

V bezpečí před downgradem od této ratingové agentury však v případě snížení ratingů v rámci eurozóny nemusí být ani další evropské státy. „Některé další členské země Evropské unie by mohly být také zasaženy s ohledem na silné finanční a tržní propojení mezi zeměmi eurozóny a EU,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters Yves Lemay, ratingový analytik Moody’s.

(Zdroj: ČTK, Moody's, Reuters)


Čtěte více:

Ex-šéf Unicredit podezřelý z podvodů při investicích. Italští státní zástupci prý prohledali sídlo S&P kvůli downgradu
05.06.2012 17:34
Milánský soud dnes obvinil bývalého ředitele banky Unicredit Alessand...
Španělsko požádá o finanční pomoc po auditech bank. Eurozóna nabízí 100 miliard eur
11.06.2012 8:21
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že ze...

Váš názor
  • Ratingové agentury
    11.06.2012 9:57

    Pra...ta z amerických ratingových agentur, které dělají, co jim řeknou američané a manipulují s trhy na žádost výše uvedených.Nikdo se mnou nemusí souhlasit, ale aby celosvětové finanční trhy byly závislé na třech soukromých agenturách, to je neakceptovatelné.Jejich budoucí projekce a analýzy v excelech stojí za jedno velké ho...Pardon, ale to mě opradnu nenechává klidnýmh.Jen ať jim Italové provětrají kanceláře, měli by to udělat i jiní.
    paja
    • Re: Ratingové agentury
      11.06.2012 10:46

      podla teba by statne ratingove agentury boli lepsie ako sukromne? Aky rating by asi pridelila Grecku agentura vlastnena EU? Jasne ze AAA, maximalne AA+ Ak maju mat politici vplyv na stanovenie ratingu vlasnej krajiny, tak to taka ratingovka nema absolutne ziadny vyznam, aj tak ich nazor nebude nikto normalny respektovat
      beavis069
    • Re: Ratingové agentury
      11.06.2012 10:07

      Tak třeba já s tebou nesouhlasím. Zřejmě nevíš nic o tom, jak banky v EU hospodaří a jaký vliv mají na politickou reprezentaci. To už není postavené ne ekonomických principech. Zde se defrauduje hromadně a nezřízeně. Sebehorší ratingová agentura by o takových zvrhlostech věděla a stěží by je neakceptovala.
      Jesse
      • To Jesse
        11.06.2012 10:13

        Koukni na rok 2007,2008 a jejich hodnocení derivátů, vázaných na hypotéky.O bankách v tomto období ani nemluvě.A rating USA při jejich zadlužení?Respektuji Tvůj názor.
        paja
        • Re: To Jesse
          11.06.2012 10:24

          Pravda je, že o míře toxicity na derivátech nevěděli nic. Jenže to právě kvůli samotným derivátům, k jejichž složení nemá prakticky nikdo relevantní informace o skladbě až na emitenty... Něco jiného je ale znalost nedobytných pohledávek atd..., což musí banky zveřejňovat. Někde jsem četl, že ratingové agentury musí zohledňovat cirka 10% rizik plynoucí z utajovaných machinací a bla bla bla... takže soudím, že těch 10% automaticky zahrnou do kolonky "minus":-))
          Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů