Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský těžař Novatek uzavřel smlouvu o dodávkách s EnBW. Přijde Gazprom o monopol na vývoz plynu?

Ruský těžař Novatek uzavřel smlouvu o dodávkách s EnBW. Přijde Gazprom o monopol na vývoz plynu?

16.07.2012 17:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší nezávislý ruský těžař zemního plynu Novatek podepsal smlouvu o dodávkách s německou energetikou Energie Baden-Württemberg (EnBW). Hodnota kontraktu s platností deset let se blíží 6 mld. EUR. Na export plynu z Ruska má monopolní právo státem kontrolovaný Gazprom, což Novatek obejde tím, že do Německa dodanou surovinu vymění v rámci swapových operací s Gazpromem. Výsadní postavení státního molocha, který těží nejvíc plynu na světě a loni vydělal rekordních 44 mld. USD, by mohlo být ohroženo.

O dohodě mezi Novatekem a EnBW v pátek informovala agentura Reuters bez udání podrobností, přičemž obě smluvní strany zprávu nechtěly komentovat. V prohlášení německé energetiky se jen stroze uvádí, že společnost podepsala dlouhodobý kontrakt ve snaze o „optimalizaci nákupů“. Objem ročních dodávek EnBW odhaduje na 1,9 mld. m3 za cenu kolem 600 mil. EUR, tedy zhruba 400 USD za 1000 m3. Plyn by měl začít proudit v říjnu.

Novatek je po Gazpromu druhým největším producentem zemního plynu v Rusku a na rozdíl od státem kontrolovaného konkurenta mu objemy produkce rychle rostou. V prvním pololetí letošního roku společnost vytěžila 28,7 mld. m3 zemního plynu, o 12,3 % víc než ve stejném období minulého roku. V roce 2010 činila celková produkce 37,8 mld. m3, o rok později už přesáhla 50 mld. m3. Gazprom loni vytěžil 513,2 mld. m3 plynu (oproti 508,5 mld. m3 o rok dříve). Zisk na akcii Novateku vloni meziročně vzrostl o 44,6 % na 18 RUB (oproti 25% nárůstu u Gazpromu). Hlavními akcionáři společnosti jsou zakladatel a výkonný ředitel Leonid Mikhelson (25 %) a Gennadij Timčenko (23,5 %), který mimo jiné vlastní největšího ruského obchodníka s ropou Gunvor. Desetiprocentní podíl v Novateku drží Gazprom. Dalších 15 % patří francouzské ropné společnosti Total, která má opci k navýšení podílu na 19,4 %. Zbytek akcií se volně obchoduje na burze v Moskvě a formou depozitních poukázek v Londýně.

Podle zdrojů z Gazpromu proběhnou swapové transakce tak, že Novatek prodá Gazpromu plyn v Rusku a stejný objem pak zakoupí od jedné z evropských exportních dcer státního monopolisty. Nezávislého producenta však taková výměna přijde draho. Podle odhadů Valerije Nestěrova ze společnosti Troika Dialog se cena plynu, který Gazprom dodává do Německa, v červnu prohybovala kolem 460 USD za 1000 m3. I kdyby se Novateku podařilo zajistit si plyn za zvýhodněný tarif, jeho marže z dodávek pro EnBW prý bude minimální.

Spíš než o zisk usiluje Novatek o vstup na evropský trh a získání klientely. Společnost totiž počítá, že dřív či později ruská vláda Gazpromu výsadní právo na vývoz plynu odebere. To by pro nezávislé producenty konkurující Gazpromu znamenalo průlom. Investorům se záměry a plány Novateku očividně zamlouvají, akcie společnosti na moskevské burze na zprávu o kontraktu v pátek reagovaly 6% růstem.

Novatek se dříve od EnBW snažil odkoupit 25 % v německém distributorovi Verbundnetz Gas (VNG), který má přední postavení v bývalém východním Německu, jelikož zde vlastní rozsáhlou rozvodnou síť a několik zásobníků plynu. Z obchodu ale sešlo.

Méně jasná je pak podle odborníků oslovených listem Kommersant motivace Gazpromu. Teoreticky by měl od Novateku plyn odkupovat za tzv. exportní netback (exportní cena mínus 30% vývozní clo a náklady na transport), tedy za zhruba 280 USD za 1000 m3. To je ale v podmínkách regulovaného ruského trhu příliš vysoká cena. V loňském roce prodával Novatek koncovým zákazníkům v Rusku plyn za 2627 RUB (asi 90 USD) za 1000 m3. Plná liberalizace cen podle analytiků není pravděpodobná před rokem 2020.

Úsilí Novateku o průnik na nové trhy souvisí s rostoucím zájmem ruských těžařů o arktické oblasti a mořský šelf. Těžba v obtížných podmínkách se nezávislým producentům při nízkých cenách na domácím trhu nevyplatí, a proto od státu požadují, aby směli draze dobytou surovinu výhodně vyvážet za hranice, nebo aby od nich Gazprom plyn vykupoval za exportní cenu.

Další možností spolupráce nezávislých producentů s Gazpromem jsou smlouvy o zprostředkovaném exportu. Jednu takovou Novatek s monopolistou uzavřel před dvěma lety. V jejím rámci se Gazprom zavázal svým jménem a za provizi vyvážet zkapalněný plyn (LNG) produkovaný Novatekem na poloostrově Jamal v západní Sibiři. Výši zprostředkovatelského poplatku analytici odhadují na 2-5 %. První dodávky LNG, který bude Novatek vyvážet společně s Totalem, by měly k zákazníkům dorazit v roce 2016.

Akcie Novateku klesly na konci května na 19měsíční minimum 92 USD za jednu poukázku (10 akcií) kvůli zprávě, že ruská vláda začne nezávislé těžaře zdaňovat stejně jako Gazprom. Pro společnost ot znamená dodatečné odvody vy výši stovek milionů USD ročně. Dopad v roce 2014 analytici odhadli na 460 mil. USD (10 % EBITDA). Od června titul posílil na 114 USD za poukázku. Za poslední tři roky vzrostla tržní hodnota společnosti na trojnásobek.

Podle analytiků se s vyrovnáním zdanění státních a soukromých těžařů v Rusku zvyšuje šance na to, že Gazprom o monopol na vývoz plynu přijde. Ministerstvo financí dříve trvalo na tom, že státem kontrolovaný gigant by měl platit vyšší daně, jelikož má na trhu výsadní postavení. S narovnáním daňové sazby důvod pro zachování monopolu odpadá.

Příchod nezávislých producentů z Ruska by velmi uvítali zákazníci v Evropě, jelikož by se tím oslabila vyjednávací pozice Gazpromu, který se stará téměř o třetinu importních potřeb kontinentu. Řada významných odběratelů jako polská PGNiG či německá RWE se s Gazpromem kvůli podmínkám dlouhodobých kontraktů soudí.

(Zdroj: Novatek, RIA Novosti, Kommersant, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.