Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Olympiáda pro Brity: Medailový úspěch, pro byznys propadák?

Olympiáda pro Brity: Medailový úspěch, pro byznys propadák?

08.08.2012 17:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Už 48 medailí, z toho 22 zlatých a po třinácti stříber a bronzů, získala Velká Británie na pro ni letos domácích olympijských hrách v Londýně. To je olympijský bronz po o každou medaili se přetahujících Američanech a Číňanech. Se sportovním úspěchem ale, zdá se, kontrastuje propadák po stránce očekávaného pozvednutí tržeb obchodníků a vytíženosti služeb. Důvod? Londýňané v očekávání „ztráty vlastního města“ a rozsáhlých bezpečnostních opatření i varování před krizí na notoricky ucpaných ulicích a v hromadné dopravě raději zmizeli či se zavřeli doma. Turisté se zase drží vyjma sportovních utkání opodál po sérii bezpečnostních varování a zdviženém ukazováčku před případnými „nežádoucími“ excesy.

Od olympijských her Británie očekávala kromě jiného výrazné posílení turistiky v Londýně a okolí se zhruba milionem turistů denně navíc (dle původních vládních očekávání), dočkala se ale opaku a propadu tržeb obchodníků. Napověděla již zpráva na samém zahájením her. Průzkum mezi 150 londýnskými obchodníky a provozovateli služeb ukázal, že jen desetina jich registrovala růst zájmu v souvislosti s hrami, 13 procent v centru Londýna. „Jsou inspirující sportovní událostí, ale s jen malým či dokonce negativním přínosem pro ekonomiku v recesi v nejdeštivějším létě za mnoho posledních let,“ uvedl David Saul z londýnské Business Environment. „Neznám téměř nikoho v okolí, kdo by v souvislosti her získal nové zakázky. Ty má jen několik největších firem, pro které jde o tučnou sezónu,“ dodal.

„Ekonomické efekty Londýna 2012 budou krátkodobé a slabé,“ míní za corporate finance pro Evropu a Střední Východ Moody’s Miriam Durand. „Dodatečnými tržbami vítězí jen velmi úzký záběr sektorů,“ dodává. Tam řadí infrastrukturu, podílející se na výstavbě zázemí pro hry nasazením zhruba 40 tisíc stavebních dělníků, z nichž řádově desetina byla předtím nezaměstnána. V průběhu her má těžit ubytování, doprava a pohostinství ze zhruba 800 tisíc nových vícedenních návštěvníků, z toho 300 tisíc ze zámoří a půl milionu domácích a ze značné části také skrovnějších z dalších částí Velké Británie, říkají odhady Moody‘s. To jsou ale nyní, v průběhu her, stále jen očekávání.

První reálná a slabá čísla bilancovala olympiádu po prvním týdnu a víkendu. Pouze první neděli her se průměrný počet návštěvníků obchodů v západním Londýně mírně zvýšil, po celý první týden včetně soboty ale vývoj proti normálu ilustruje zhruba 12% mezitýdenní pokles (před hrami a v jejich průběhu) i více než 12% meziroční pokles, potvrzující běžné úrovně návštěv. „Olympiáda po ekonomické stránce zatím selhává. Londýnské hotely, restaurace i ulice zejí prázdnotou. Londýn se vylidnil, vypadá jako město zoombie,“ poznamenal na svém twitterovém profilu například ekonom Nouriel Roubini.

Proti očekávání 800 tisíc až milionu návštěvníků se dle statistik dopravy a informací od zaměstnavatelů zhruba dva miliony v Londýně pracujících lidí uchýlily k práci z domova. Znamená to propad tržeb restaurací i dalších obchodů. Z návštěvníků desítky tisíc opustily Londýn na samém počátku her, protože nesehnaly lístky na chtěné sportovní události.

Britská vláda již svá očekávání chladí spolu s chladným londýnským počasím. V situaci ekonomiky klesající 3% anualizovaným tempem, které premiér David Cameron omlouvá zejména vnějšími vlivy (dluhovou krizí Evropy) a právě mimořádnou nepřízní počasí (které si pohrává s olympiádou i třeba červnovými oslavami narozenin královny Alžběty II, které měly také svůj ekonomický rozměr), ustupuje hlava vlády od vyzdvihování rychlých ekonomických efektů her. Ministr kultury a sportu Jeremy Hunt hovoří o nákladech na celé olympijské hry kolem 15 miliard amerických dolarů (do 10 miliard liber), odhady soukromého sektoru sahají kolem 20 miliard dolarů. Hunt říká, že v dlouhodobém horizontu očekává v důsledku posílení obchodu přínos v rozsahu (právě) 20 miliard dolarů. Oblíbený „vtipálek“, starosta Londýna Boris Jonhson, vybruslil ze svého dřívějšího vyjádření o zhruba nulovém zisku jeho úpravou na „nerovnoměrné efekty napříč sektory“ a pro něj typicky nadsazeným dodatkem, že lidé mimořádně vylidněný Londýn budou moci poznat jako mnohem přívětivější město se spoustou míst, kam zajít za klidem.

A tak se stalo. Prázdné jsou i obvykle přecpané přestupní stanice Victoria či Waterloo nebo chodníky Knightsbridge, Oxford Street, Bond Street, Piccadilly nebo Soho. Tamní obyčejně přeplněné kavárny a jiná posezení sundaly ceny o pětinu. Obchody na západě Londýna hovoří o poklesu tržeb o 10 a více procent. Ricky McMenemy, šéf proslulé restaurace Covent Garden, specializující se na britskou kuchyni, hovoří o katastrofě, znamenající na číslech poloviční obsazenost jindy beznadějně vybukované restaurace. Hotely na západě Londýna, které zkusily „vývar“ nasazením pětinásobných cen, je pokorně vracejí na normální úrovně nebo nabízejí až 50% slevy. 30-50% slevy jsou k vidění také v poloprázdných obchodech Gap, Guess, Coach, ale i třeba KORS nebo Abercrombie. Mluvčí asociace licencovaných taxikářů Steve McNamara se zase na dálku premiéra Camerona ptá, kde je těch 30 procent zákazníků, kteří chybějí k obvyklým tržbám v tomto ročním období a kde jsou ty deseti a statisíce nových, které vláda slibovala z řad turistů.

Vylidněním či zdomácněním Londýňanů a chybějícími turisty trpí také galerie, kina či divadla. Nica Burns, vedoucí divadla Nimax, ale dle svých slov s každým dnem pozoruje zlepšení. Připisuje jej právě opadávání vtloukaných obav z enormních bezpečnostních opatření a problémů v dopravě. „První týden her byl pro nás nejhorším týdnem v roce. Situace se pozvolna lepší, jsme ale znepokojeni. Olympijské hry jsou po sportovní stránce skvělé, ale já si připadám, jak kdybych se jich účastnil v roli desítky na terči soutěže lukostřelců,“ dodává s nadsázkou Burns.
Závěrečný ceremoniál čeká londýnskou olympiádu tuto neděli. Statistiky, bilancující celkové přínosy pro byznys, budou přicházet později. A pokud jde o londýnské počasí, po slunečném čtvrtku a pátku a nejisté sobotě má nedělní závěrečný ceremoniál „Symfonie britské hudby" opět zkrápět déšť. Ke slovu tak zřejmě znovu přijdou české holínky.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, NYT, WSJ, The Guardian, Barclays)




Čtěte více:

Olympijská vzpomínka basketbalisty
27.07.2012 5:30
Díky účasti na olympiádě v Mnichově mě dojímá úspěch a maximální výkon...
Řešení sporů na olympijských hrách aneb když má sport dohru mimo hřiště
08.08.2012 5:30
Vraťme se právním pohledem nejen k napínavému finále gymnastů v soutěž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university