Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká nezaměstnanost poroste ke 30 %, předpovídají odbory. Úprk pracovníků z jihu Evropy do Německa pokračuje

Řecká nezaměstnanost poroste ke 30 %, předpovídají odbory. Úprk pracovníků z jihu Evropy do Německa pokračuje

10.08.2012 15:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Nezaměstnanost v Řecku svůj růst jen tak nezastaví a v příštím roce se vyšplhá ze současných 23 procent nadosah k 30% hranici. S touto předpovědí dnes přišel institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE. Pozitivní trendy na řeckém trhu práce v současnosti v zemi opravdu k vidění nejsou.

Řecký statistický úřad včera oznámil, že míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu vzrostla z 22,6 procent na nové historické maximum 23,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce.

Míra nezaměstnanosti v Řecku tak již nyní dosahuje více než dvojnásobku průměru eurozóny. Řecká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 6,5 procenta. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne hospodářský pokles 6,9 procenta.

Dnešní prognóza řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE potom předpovídá růst míry nezaměstnanosti v roce 2012 na 28 až 29 procent a nebojí se dodat, že tvrdá úsporná opatření vlády ohrožují sociální smír v zemi.

Pracovní rezervy jako cesta úsporám

Poslední dny také přinesly zprávy o tom, že se Řecko chce vrátit k někdejšímu plánu, který počítá s vytvořením takzvaných pracovních rezerv. Do rezerv má být převedena část současných státních zaměstnanců, kteří by určitou dobu pobírali část mzdy a poté by byli propuštěni. Mohlo by se to týkat až 40.000 lidí. Agentuře Reuters to pod podmínkou zachování anonymity řekli činitelé z řecké vlády. Plán má zemi pomoci ušetřit 11,5 miliardy eur, což výměnou za uvolnění další finanční pomoci požadují mezinárodní věřitelé.

Záměr, který byl kvůli nedotknutelnosti zaměstnanců ve státním sektoru kdysi v Řecku politickým tabu, je patrně jedinou možností, jak věřitele přesvědčit, aby Řecko ještě finančně drželi nad vodou.

Atény už loni věřitelům slíbily, že výměnou za finanční pomoc postupně propustí až 30.000 státních zaměstnanců. V Řecku jich je odhadem zhruba 700.000, což je asi sedm procent z celkového počtu obyvatel Řecka. Co se nepovedlo v roce 2011, má dotáhnout do konce nová vlády, která vzešla z červnových druhých předčasných voleb v zemi. "Plán pracovních rezerv tentokrát projde," řekl vládní zdroj.

Podle nenaplněného plánu předchozí socialistické vlády se předpokládalo, že zmíněných 30.000 státních zaměstnanců bude převedeno do takzvané pracovní rezervy. Rok by pobírali 40 procent původního platu a pak by byli propouštěni. Prozatím ale odešlo jen asi 6500 zaměstnanců, většina z nich do důchodu.

Za prací do Německa

Míra nezaměstnanosti v Řecku již překročila úrovně z šedesátých let minulého století, kdy zemi kvůli práci opustilo téměř 1,5 milionu lidí. Spolu s tím, jak Řecký list Ta Nea včera otevřeně popsal toky pracovníků, kteří ze země míří do ekonomicky lépe prosperujících zemí. Tisíce mladých Řeků již podle listu Ta Nea odešly za prací do zahraničí, zejména do Německa, severní Itálie, Francie a Austrálie. Historie se však zcela neopakuje, v 60letech totiž především odcházeli pracovníci s nízkým vzděláním, zatímco nyní Řecko přichází o kvalifikované pracovní síly.

Německá Spolkové agentura práce posledními údaji potvrzuje, že v největší ekonomice eurozóny výrazně přibylo Jihoevropanů, zejména Španělů a Řeků. Na konci května pracovalo v Německu podle úřadu 452.000 Španělů, Řeků, Italů a Portugalců, což je o 6,5 procenta víc než před rokem. Celkově přitom zaměstnanost v Německu ve stejném období stoupla jen o 1,6 procenta.

Agentura nevylučuje, že část z těchto Jihoevropanů mohla v Německu žít už dříve a teprve nyní našla práci. "S největší pravděpodobností ale tento nárůst souvisí s dluhovou krizí v těchto zemích," soudí německá obdoba českých úřadů práce.

Nejvíce v Německu přibylo pracujících Španělů a Řeků, jejichž počet vzrostl o 11,5, respektive 9,8 procenta. Portugalců v zemi dělá o téměř šest procent víc a Italů o 4,2 procenta. V celkových číslech tak na konci května mělo v Německu zaměstnání 117.700 lidí s řeckým pasem, 46.000 Španělů, 55.600 Portugalců a 232.800 lidí z Itálie. Další tisíce jejich krajanů se pak snaží v Německu práci najít. Do této kategorie podle agentury práce spadá téměř 8000 Španělů, 26.800 Řeků a 8500 Portugalců.

(Zdroj: ČTK, DPA, Ta Nea)


Čtěte více:

Juncker: Odchod Řecka z eurozóny bychom zvládli. Ale mohu jej vyloučit. Do podzimu. A pak také
07.08.2012 17:59
Odchod Řecka z eurozóny by byl pro měnovou unii zvládnutelný, třebaže ...
Řecko zdaleka nemá vyhráno, varuje S&P. Zhoršuje výhled a čeká propad ekonomiky za dva roky až o 11 %
08.08.2012 8:36
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's změnila výhled řeckéh...
Řekové další část pomoci nemají šanci získat dřív než v říjnu, zní z EU
09.08.2012 10:12
Mezinárodní věřitelé nebudou jednat o vyplacení další části finanční p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university