Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko nalije do jádra přes 40 mld. USD dotací. Část by mohla skončit v dostavbě Temelína

Rusko nalije do jádra přes 40 mld. USD dotací. Část by mohla skončit v dostavbě Temelína

20.09.2012 14:22
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský stát hodlá v následujících letech výrazně podpořit jaderný průmysl, a to jak civilní, tak vojenskou větev. Do státní korporace Rosatom, která zastřešuje četné aktivity v jaderném průmyslu i výzkumu, chce vláda do roku 2020 na dotacích napumpovat 1250 mld. RUB. (kolem 41 mld. USD), přičemž většina by měla jít na stavbu nových jaderných energetických bloků doma i v zahraničí. Pokud by rusko-české konsorcium společností Škoda JS a Gidropress (spadá pod Rosatom) vyhrálo tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, mohla by část peněz z ruského státního rozpočtu skončit v jižních Čechách.

Financování státního programu podpory rozvoje jaderného průmyslu na příští tři roky schválilo ruské ministerstvo financí ve svém podrobnějším rozpočtovém plánu. Vláda odvětví podporuje již delší dobu, avšak právě v nejbližších letech by do něj mělo od státu jít zatím nejvíc prostředků. Podle šéfa Rosatomu Sergeje Kirijenka by v příštím roce měla suma dotací vzrůst o 50 mld. RUB, přičemž v dalších letech by celková částka měla růst 20% tempem. Ještě víc bude Rusko navyšovat podporu zbrojních divizí Rosatomu – ročně o 30 %.

Podle zdrojů deníku Kommersant by Rosatom měl od státu letos na nejrůznější federální programy dostat 160 mld. RUB, v příštím roce celkem 200 mld. RUB a poté dva roky vždy o 50 mld. RUB víc než v roce předchozím. Největší část prostředků (kolem 60 mld. RUB ročně) z toho připadne jaderné energetice, konkrétně investičnímu programu koncernu Rosenergoatom, který mimo jiné zodpovídá za stavbu jaderných elektráren. Prostředky přitom poputují jak na projekty doma, tak v zahraničí. V dotačním rozpisu je třeba položka 37 mld. RUB na stavbu atomového ledoborce a, daleko významněji, sumární příspěvek 93 mld. RUB (kolem 3 mld. USD) na výstavbu jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku, která by měla být zahájena v příštím roce.

Smlouvu o zbudování čtyř reaktorů (vůbec prvních v zemi) u středomořského pobřeží o souhrnném výkonu 4800 MW podepsalo Rusko s Tureckem v roce 2010. Rosatom elektrárnu na své náklady postaví a poté bude vlastnit a provozovat, přičemž 49% podíl by měl prodat strategickému investorovi, pravděpodobně jedné z tureckých utilit. Celkové náklady projektu se odhadují na 20 mld. USD. Podle mezivládního kontraktu se turecký distributor zavázal prvních 15 let provozu odebírat 70 % elektřiny prvních dvou bloků Akkuyu za garantovanou cenu 12,35 amerických centů za KWh. Původně přitom Rusové požadovali alespoň 21 centů za KWh, což je předpokládaná hranice návratnosti při projektovaných nákladech na stavbu a zabezpečení elektrárny. Současné nastavení projektu tak pro Rusko není příliš výhodně a předpokládá podporu ze strany státu.

Rosenergoatom je na garantovaných cenách závislý i doma, kde má rozestavěno šest elektráren. Bloky postavené v poslední době nyní dodávají elektřinu za zvýšený tarif. Ten byl nicméně v loňském roku snížen - a Rosenergoatom se okamžitě propadl do ztráty. Státní garance na vykupovanou elektřinu u nových bloků Temelína požaduje i tuzemský ČEZ. Podle šéfa internetového portálu AtomInfo.ru Alexandra Uvarovova je státní podpora jaderné energetiky celosvětově rozšířenou praxí. Požívají jí například společnosti stavící reaktory v Indii a Číně.

(Zdroj: Kommersant, Today´s Zaman)


Váš názor
  • Škoda JS a Gidropress
    20.09.2012 15:31

    přeji těmto společnostem úspěšný tendr a zdravím dobrého kamaráda Ivan V. Galaktionova.
    Pound
  • jsme nepoučitelný
    20.09.2012 15:12

    Nechat si od rusáku zase něco stavět nebo radit. To už jsme zapoměli na jejich Černobyl. Jak oni umí hospodařit je vidět z poznámky jak po omezeni dotací se okamžitě octli ve ztrátě. Nakonec i pro ně vyrábí naše Škoda duležité komponenty. Oni sami to nedokážou a dopadneme zase jako na věčné časy. To bych raději svěřil opravu svého PC křovákovi z Afriky a měl bych tedy jistotu, že když to nedokáže tak mě neokrade.
    Radegast
  •  
    20.09.2012 15:08

    hlavně žádné dotace ... pokřivují ekonomiku nenávratně ... tedˇ to není výhodné stavět, tak proč ? ... -).
    tl555
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data