Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomůže k pochopení ekonomiky zkoumání mozku?

Pomůže k pochopení ekonomiky zkoumání mozku?

05.11.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2003 se asi 20 vědců rozhodlo pro vytvoření nového vědeckého oboru. Účastnili se dvě skupiny, ekonomové a neurovědci, a výsledkem jejich snahy je obor zvaný neuroekonomie. Colin F. Camerer z California Institute of Technology tvrdí, že dnes jej z 90 % tvoří neurověda a zbytek je ekonomie. Zatímco neurověda používá matematické modely ekonomů k tomu, aby zlepšila porozumění procesů probíhajících v lidském mozku, ekonomové z tohoto nového oboru čerpají mnohem méně.

Neuroekonomie se dnes mimo jiné zabývá tím, jaké části mozku jsou aktivní při různých ekonomických činnostech. Experimenty například ukázaly, že když lidé odmítnou nízkou a podle nich neférovou nabídku, zaktivuje se část mozku související s pocity nechuti. Pokud ale lidé vnímají nabídku jako férovou, je aktivnější oblast mozku spojená s logickým přemýšlením. Výzkum v této oblasti se zabýval i problematikou placení příliš vysokých cen, které neodpovídají získané hodnotě. V situaci, kdy lidé na aukci nabízejí vysoké částky a bojí se ztráty požadované věci, dochází k aktivaci té části mozku, která souvisí s pocity odměny. Ta ale není aktivní v případě, že existuje velká pravděpodobnost získání dané věci. Strach ze ztráty tak může být i klíčovým faktorem u předražených akcií.

Ekonomové ale podobné závěry většinou nevnímají jako něco převratného. Faruk Gul a Wolfgang Pesendorfer z Princeton University například tvrdí, že ekonomie si vystačí i bez sledování aktivity mozku, stačí jen pozorovat její výsledky. David K. Levine z Washington University k tomu dodává: „Jestliže se snažíte zjistit schopnosti nějakého pilota, nezajímá vás chování jeho neuronů, ale jeho zkušenosti a to, jak umí přistávat. Neurověda nenabízí nic, co by nám v našem pochopení těchto faktorů pomohlo.“ Robert J. Shiller z Yale University se ale domnívá, že ekonomie pomoc potřebuje. Většina jejích současných modelů například nedovedla předpovědět kolaps trhů roku 2008 a znalost toho, jak mozek reaguje na určité situace, by v tomto ohledu mohla být prospěšná.

Nejlépe můžeme přínosu neuroekonomie porozumět z pohledu na zkoumané experimenty. Příkladem je následující pokus: Předpokládejme, že někdo dostane deset dolarů s tím, že se musí nějak rozdělit s kolegou. Pokud ale kolega nabídku odmítne, nedostane nikdo nic. Jestliže jsou oba racionální, bude nabídka pro kolegu činit pouhý dolar; kolega ji přijme, protože jinak nedostane nic. Většinou ale situace vypadá jinak, protože nízké nabídky jsou odmítnuty. Při takovém pokusu jsou přitom aktivní dvě části mozku. Jedna, která je blízko jeho přední části, zodpovídá za racionální přemýšlení. Druhá, která se nachází hlouběji v mozku, zodpovídá za emoce. Čím horší je nabídka, tím aktivnější je tato druhá část. Dokonce se zdá, že tyto dvě části spolu určitým způsobem soupeří a negativní emoce či potřeba spravedlnosti mohou zastínit racionální uvažování.

Skepse vůči začlenění neurovědy do ekonomie je ale veliká. Michael Woodford z Columbia University ji vysvětluje následovně: „Ekonomie je oblastí, jejíž klíčové myšlenky byly rozvinuty během 19. a 20. století. Pokud chceme tvrdit, že by se něco mělo stát jejich součástí, bude to muset projít těžším testem než v jiných oblastech. A neuroekonomie tak ještě neučinila.“

Uvedené je výtahem z „The Marketplace in Your Brain“ od Lauren Lancaster.

(Zdroj: The Chronicle of Higher Education)


Váš názor
  • nová doba :-))
    05.11.2012 9:15

    To jako vzniknou novi raploekonomové, rozumím tomu správně?:-))
    Jesse
  • 10 dolaru
    05.11.2012 9:08

    K rozdeleni 10 dolaru (mezi me a kolegu) je mozne pristoupit nekolika zpusoby : 1) ekonomicky = jak to povazuje za spravne autor clanku = nabidnu 1 dolar kolegovi. 2) z pohledu pratelstvi mezi dvema lidmi = 5 dolaru kolegovi, protoze je to prijemna nahoda pro nas oba, ze nekdo nabizi 10 dolaru jen tak. 3) z pohledu globalniho lidskeho pristupu = kolega ma tri deti, ja jsem svobodny, bezdetny. Mnohem lepe penize vyuzije kolega a proto mu dam 7 dolaru. Dal bych mu i vic, ale pak by mel pocit, ze me zustalo malo a to nechci. Mam dobry pocit, ze nekdo v mem okoli ma radost, protoze vim, ze si ty penize nenecha a udela radost svym detem. -------------------------------------------- Cim vice bude spolecnost zamerena na ekonomiku (penize jsou prece nejdulezitejsi) tim mene bude mezi lidma pratelstvi, lidskosti a radosti. Zustanou pouze bohati lide v luxusnich domech bez deti a bez pratel. Jestli z toho budou mit radost je otazka na neuroekonomy.
    pmx
    • Re: 10 dolaru
      05.11.2012 10:00

      No nevím, jestli tvůj první přístup je ekonomický. Z článku mně vyplývá, že kolega ví, že když odmítne, tak ani ten, kdo těch deset dolarů podmínečně získal, nedostane nic, pokud on odmítne. Čili klidně může odmítnout i pět. Je to prostě psychologický úkol - správně odhadnout kolegu ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data