Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do akcií tečou rekordní objemy peněz. V čele růstu ETF

Do akcií tečou rekordní objemy peněz. V čele růstu ETF

14.01.2013 11:51
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Obliba akcií mezi investory roste. Podílové fondy zaměřené na americké akcie v uplynulém týdnu zažily největší příliv finančních prostředků za posledních 11 let. Široké masy spekulantů ke vstupu na burzu podle manažerů fondů přiměl ústup obav z pádu Spojených států z fiskálního útesu, následná všeobecná rally a slabé výnosy alternativních finančních instrumentů.

„Nacházíme se v bodě obratu, kdy obzvlášť ve Spojených státech budeme svědky čistého přílivu peněz do akcií. Ti, kteří budou ochotni riskovat, budou letos odměněni,“ tvrdí Margaret Patelová ze společnosti Wells Capital Management, spravující aktiva v hodnotě 331 mld. USD.

Za sedm dní mezi předminulou a minulou středou do akciových fondů v USA přiteklo 7,53 mld. USD v čistém vyjádření, což byl největší nárůst od května 2001. Tzv. indexové akcie (ETF produkty), u nichž jako podkladové aktivum slouží akcie či akciový index, ve stejném období přilákaly 10,78 mld. USD nových prostředků, ukazují data Thomson Reuters. Odhad společnosti EPFR pro celosvětový akciový trh (včetně ETF) uvádí nárůst o 22,2 mld. USD ve stejném týdnu, nejvíc od září 2007.

Do fondů specializujících se na rizikové americké dluhopisy s ratingem „junk“ (mimo investiční pásmo) přiteklo 1,11 mld. USD. Do kvalitnějších korporátních obligací bylo vloženo dodatečných 2,16 mld. USD. Velký odliv zaznamenaly fondy státních dluhopisů, z nichž investoři vybrali 1,07 mld. USD.

Rekordní apetit investorů rozhodnutých pro akcie je považován za signál růstu důvěry v americkou ekonomiku, ale také za přirozenou reakci na nízké výnosy na alternativních trzích – dluhopisových a peněžních.

Vinou extrémně nízkých sazeb centrálních bank fondy peněžního trhu nepřináší prakticky žádný zisk, dluhopisy vynáší jen o něco málo víc. Podle údajů banky Barclays klesl minulý týden průměrný výnos amerických obligací hodnocených mimo investiční pásmo (tedy s vysokým rizikem) poprvé v historii pod 6 %. Všeobecně očekávaný vzestup úrokových sazeb navíc způsobí pokles hodnoty dluhopisů v portfoliích, což investory nutí preventivně převádět prostředky jinam. Akcie se momentálně jeví jako nejlepší varianta. Pomáhá jim i skutečnost, že novoroční dohoda o fiskálním útesu zvyšuje daně z kapitálových výnosů (např. zisku z prodeje akcií) a dividend jen lidem s nejvyššími příjmy.

Brokeři zatím optimismus manažerů fondů nesdílí a poukazují na to, že laičtí investoři typu lidí před penzí, kteří si chtějí přilepšit k důchodu, nadále chovají vůči akciím velkou nedůvěru. Řada z nich nezapomněla na trauma roku 2008, kdy indexy odepisovaly desítky procent a individuální tituly ještě víc.

Tomu se akciový trh přizpůsobuje a přichází s možnostmi širšího rozložení rizika. Vývoj posledních let naznačuje posun od vybírání titulů a aktivní správy portfolia směrem k sázkám na indexy a spoléhání se na trh jako celek. Potvrzuje to růst obliby vybraných ETF, které tento způsob investování umožňují nejsnáze a nejlevněji.

Jeden z nejoblíbenějších ETF produktů sleduje vývoj indexu S&P 500, tedy 500 nejvýznamnějších amerických korporací. Index loni předvedl slušný 12% vzestup a s připočtením dividend, které jsou v rámci ETF vypláceny také, vynesl 16 %. Jako bonus přidal ojedinělý úkaz: po celý loňský rok se index nacházel v pozitivní bilanci v rámci roku. Investor, který na S&P 500 vsadil na začátku ledna, tak ani jeden den nemusel ztrácet nervy kvůli tomu, že prodělává. Naposledy k tomuto jevu došlo v roce 1979.

Opakování podobné růstové série - bez propadu pod úroveň z 31. prosince 2012 - letos není příliš pravděpodobné. Od roku 1928 se to stalo jen jednou – mezi lety 1975-1976.

(Zdroje: Reuters, NYT, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university