Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citi: USA budou energeticky soběstačné už za pár let. OPEC dostane na frak

Citi: USA budou energeticky soběstačné už za pár let. OPEC dostane na frak

13.02.2013 18:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká produkce ropy a zemního plynu nabírá díky novým technologiím těžby z břidlic takové obrátky a poptávka klesá tak rychle, že do pěti let nebudou Spojené státy potřebovat dovážet ropu odjinud než z Kanady, uvádí se ve zprávě banky Citigroup. Šéf její komoditní divize Edward Morse v dokumentu načrtává dramatické změny v globální energetice, jejichž epicentrem bude nová role Spojených států, které se místo jednoho z největších dovozců energetických surovin stanou do několika let jejich čistým exportérem.

Tento posun by měl vyvinut tlak na pokles cen ropy, a ztenčit tak příjmy dosavadních ropných velmocí, zejména Ruska, kartelu OPEC a vybraných afrických zemí. Hlavním těžařům bude na paty šlapat nejen Kanada a Spojené státy ale také Irák, který se snaží maximálně realizovat svůj potenciál a v následujících letech by měl pravidelně přidávat 600 tisíc barelů denní produkce ročně.

„OPEC bude mít problémy s přežitím další dekády, natož pak dalších 60 let,“ stojí ve zprávě sepsané Morsem a dalšími analytiky Citi. Ne všechny důsledky břidlicové revoluce prý však budou pozitivní, jelikož v „energetické geopolitice jsou pravděpodobné výsledky asymetrické, s jasnými vítězi a poraženými.“

Spojené státy jsou jednoznačným vítězem na několika frontách. Posílení jejich energetické pozice by mohlo prodloužit jejich status supervelmoci.

Podle poslední prognózy amerického energetického informačního úřadu (EIA) měla americká produkce zemního plynu loni dosáhnout 680 mld. m3, o 5 % víc než o rok dříve. Celková ruská těžba zaznamenala pokles o 2,2 % na 655 mld. m3. EIA v prosincovém dlouhodobém výhledu odhadl, že celoroční produkce zemního plynu v USA do roku 2040 dosáhne 940 miliard krychlových metrů

Americká těžba ropy podle EIA loni vzrostla o víc než 13 % na průměrných 6,4 milionu barelů denně. Přírůstek o denních 760 tisíc barelů bude největší od zahájení ropné těžby v USA v 50. letech 19. století a překoná dosavadní maximum 751 tisíc barelů za den z roku 1951. Příští rok se má těžba ropy zvýšit o dalších zhruba 700 tisíc barelů na 7,1 milionu barelů denně. Nový odhad EIA pro rok 2013 je o 200 tisíc denních barelů vyšší než prognóza z listopadu minulého měsíce.

EIA v prosinci předpověděl, že Spojené státy by se měly stát čistým vývozcem plynu už do roku 2016, protože růst produkce bude v příštích letech rychlejší, než se čekalo. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) je ještě optimističtější a odhaduje, že Spojené státy se díky těžbě z břidlicových hornin stanou do roku 2017 největším producentem ropy na světě a jejím čistým exportérem budou do roku 2030. Těžařská společnost Exxon (88,36 USD, -0,11%) Mobil se domnívá, že severní Amerika se stane do roku 2025 čistým vývozcem ropy a zemního plynu.

Energetická soběstačnost a nízké ceny ropy a plynu podle Citi povedou k renesanci amerického průmyslu. Jako důkaz autoři zprávy uvádí desítky projektů po celé zemi v automobilovém, chemickém či ocelářském sektoru, které už začaly být realizovány, nebo jsou ve stádiu plánování.

Morse a jeho kolegové překvapili trhy už loni zprávou, podle níž se Spojené státy měly spolu s Kanadou stát energeticky soběstačným blokem. Názor, který tehdy narazil na mnoho výhrad, se mezitím v energetice stal součástí hlavního proudu.

Co se dopadu na ceny týče, Citi počítá s jejich poklesem, který ovlivní producenty i spotřebitele. Severomořský Brent by se do konce dekády mohl přesunout do pásma 70-90 USD za barel, oproti současným 90-120 USD za barel. To by znamenalo, že někteří těžaři by se dostali na hranici vyrovnaných rozpočtů. U Saúdské Arábie Citi počítá se 71 USD za barel (Deutsche Bank se 78 USD), v Rusku je bod zvratu do deficitního financování nastaven přibližně na 100 USD za barel.

To by mohlo zásadním způsobem ohrozit stabilitu těchto zemí, které povětšinou čelí tlaku na politické a ekonomické reformy. „S Nigérií to vypadá bledě, Venezuela je na tom ještě hůř,“ prohlásil Morse v rozhovoru pro CNBC. Rusko by kvůli extrémní závislosti na vývozu ropy a plynu mohlo po poklesu cen čelit redukci růstu HDP o 3 %. Loni ruská ekonomika rostla tempem 3,5 %.

 
(Zdroje: CNBC, Citigroup, EIA, ČTK)


Čtěte více:

Medveděv připustil možnost zrušení monopolu pro Gazprom. Současné ceny ropy považuje za optimální
23.01.2013 14:25
Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes na Světovém ekonomickém fóru ve šv...
USA hází Evropě břidlicovou rukavici. Levný plyn jim zajistí konkurenční výhodu
04.02.2013 18:01
Díky láci plynu a ropy z břidlic Spojené státy zažívají nebývalý rozk...
Ďáblovy exkrementy
05.02.2013 17:57
Byli jste někdy v salónku první třídy (ne obyčejná business class, ani...

Váš názor
  • There´s No Tomorrow
    14.02.2013 12:47

    http://www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg
    Juan Convidado
  • Příliš krásné,než aby to byla pravda!
    14.02.2013 12:34

    Ano, je pravda, jak říká Radio Jerevan. Jedná se o těžbu tzv." tight oil" z nekonvenčích zdrojů metodou "oilfracking", což by podle některých studíí a článků možná pomohlo vyřešit peak oil problém. Tato diskuze byla vyvolaná rostoucím objemem těžby ropy v USA. Tento fakt je opravdu pozoruhodný, protože se tím zvrátil již 30 let klesající trend. Ale zapomeňte , že tento epochální objev nás spasí.. Již po prvním roce těžby z vrtu je téměř většina ropy vytěžená a do tří let klesá vytěžený objem na úroveň stripper-well. Stripper studny jsou ve Spojených státech nazývány vrty, které poskytují pouze několik barelů ropy denně. Takže můžete vrtat a těžit jako zběsilí, a přesto se pravděpodobně nikdy nedosáhne ani celkového objemu přibližně 1,6 milionu barelů denně ze všech břidlic v USA. Celý svět naletěl obrovské kachně zveřejněné IEA, která tvrdila, že by USA mohli jednou pokrýt svou vlastí spotřebu a dokonce ropu exportovat. Za dvacet let bude mít oilfracking svá nejlepší léta za sebou, protože s těžbou se na nejbohatších nalezištích samozřejmě už začalo a v Severní Dakotě vytěžené množství ropy z břidlic klesá už nyní. Všechno to není překvapivé, když víte, že míra využití z ropných břidlic (vlastně Tight Oil) je mezi 2 a 4%, což je méně než jedna desetina vůči konvenční ropě. Facit: Prudký nárůst cen ropy a moderní těžební technika vedly k vývoji nekonvenčních ropných ložisek, které byly dříve nedostupné nebo prostě neekonomické. Množství, které může být za časovou jednotku z těchto zdrojů vytěženo,ukazuje, že není v žádném případě jisté, že nekonvenční ropa může kompenzovat počínající pokles těžby ropy konvenční. P.S. problematikou využití nekonvenčních zdrojů ropy a plynu se podrobně zabývají články na webech, např.: peak-oil.com, ASPO International, The Oil Drum, Propagandafront.de, a další.
    Juan Convidado
  •  
    14.02.2013 12:25

    tady me to pripada ze uz nikdo nic nepotrebuje..kazdej uz je sobestacnej...proste obchodovat se nebude z duvodu ze nikdo nic nechce A UZ ASI NIKDY CHTIT NEBUDE..blahobyt a bida za dvermi
    OPTIMISTA
  •  
    14.02.2013 11:33

    Jsou to všechno kecy a přání je otcem myšlenky. Hlavním důvodem pro tyto výkřiky je hrozba opuštění dolaru jako jediné měny používané za platbu ropy (a energií vůbec). Trochu se prosím vzdělávejte. http://www.leap2020.eu/GEAB-N-71-is-available-United-States-March-June-2013-Unpluggig-the-world-s-sick-man-last-impact-phase-of-the-global_a13066.html
    maart
    • hlavnim duvodem
      14.02.2013 12:17

      je pro kazdeho neco. Pokud jde o vykrik "opustime dolar", nasledoval kontra vykrik "budeme sobestacni". Ted je na rade vykrik "tak kdyz mate destnik, sbalte si ty sve zakladny a zbrane prodavejte Somalsku". Pak se ozve kontra vykrik "my zase tak moc sobestacni nejme".
      Mudrc
  •  
    14.02.2013 10:26

    Jestli to spočítali stejně jako ty jejich hypoteční deriváty tak gůdlak.
    maart
    •  
      14.02.2013 10:29

      Ale deže. Oni to nespočítali. Jsou prostě donuceni ke změně chování. Konzum není nafukovací. A to je dobře.
      Jesse
  • blbost
    14.02.2013 9:58

    když klesne cena ropy pod pásmo rentability, tak jenom hlupák bude dál těžit.
    tk69
    • Re: blbost
      14.02.2013 10:05

      Jen hlupák přestane těžit. Jakmile jednou vrt běží jsou náklady na jeho udržení v chodu mizivé. Netěžený vrt chátrá a klesne v něm tlak. Náklady na průzkum a otevření jsou již utopené a hrají roli pouze v úvahách o dalších investicích.
      ..
      • no tak jasně
        14.02.2013 10:14

        bylo to myšleno, že se nebudou otevírat nové vrty. Jinak pokles produkce u nekonvenční těžby je mnohem rychlejší než u těžby konvenční. Za tři roky zhruba na 10-15% produkce při otevření vrtu. Takže tyhle prognozy jsou dost na vodě, především pak udržitelnost v delším časovém horizontu. Při nekonvenční těžbě například má vrt životnost pouze 12 let.... Tenhle článek může napsat jenom někdo kdo není vůbec v obraze.
        tk69
        • Re: no tak jasně
          14.02.2013 10:27

          Zapomínáš, že poptávka po ropě prudce poklesla a na druhé straně je jedno, jestli se těží konvenčním, nebo nekonvenční technologií. Prostě ty vrty a ložiska fyzicky existují, musí s těžbou pokračovat, ropa jde na sklad, držet zaměstnance-specialisty je nutnost, protože zaškolit nové lidi je moc nákladné... A to se očekává, že v příští dekádě poptávka vůbec nezmění trend UP. Pokud se světový průmysl hodlá dostat na úroveň před 10 lety, pak i cena ropy na těch 20 - 30 usd v pohodě klesne. Levná ropa nebude žádná tragedie. Naopak, máme za sebou špičku, která tvrdě ukázala, jak je pro ekonomiku škodlivá.
          Jesse
          •  
            14.02.2013 11:37

            Jesse: http://www.zerohedge.com/news/2013-02-13/real-reason-economy-broken-and-will-stay-way
            maart
          • žádná
            14.02.2013 10:42

            poptávka po ropě prudce nepoklesla. Poptávka pořád roste, sice jen o pár set tisíc barelů ročně, ale roste. Jinak například u plynu, už řada velkých těžařu zrevidovala investice na příštích 5 let, protože se jim ten plyn nevyplácí těžit. Reálně pokles ceny ropy může nastat, ale určitě ne na 30 USD za barel, protože nekonvenční těžbá má náklad cca 50 USD za barel, takže krátkodobě může jít cena k 80 USD, ale dlouhodobě je tahle současná cena pro ekonomiku únosná.
            tk69
            • Re: žádná
              14.02.2013 11:03

              Pak máme o poklesu poptávky po ropě každý jiné informace... Nuž co, osobně vidím klesající poptávku (v souvislostech na ropu) kolem sebe, skoro ve všech segmentech ekonomiky, na vlastní oči. Ale pravda, do stále chudnoucí jižní ameriky, Afriky a Asie nevidím, tam asi poptávka roste :-)
              Jesse
              • Jesse
                14.02.2013 12:13

                A teď vážně. http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2245717/iea-zvysila-odhad-poptavky-po-rope-pro-letosni-rok.html
                Velkamedvědice
                • tys mě rozesmál:-)))
                  14.02.2013 13:13

                  Taky patříš do toho stáda, kterému když něco napíšou, tak všemu věříš?:-)))
                  Jesse
                  • Re: tys mě rozesmál:-)))
                    14.02.2013 18:16

                    Já nejsem žvanil jako ty a pracuji s fakty. Do stáda přitroublých kritiků čehokoliv patříš tak ty, realbull a Martík. Tedy poptávka má činit 90,8 milionu barelů denně, což je o 240.000 barelů denně než IEA počítala v předchozím odhadu. Ve srovnání s loňským rokem bude letos poptávka vyšší o 930.000 barelů, tedy jedno procento. S čím nesouhlasíš? Dolož Tvá čísla o očekávaném prudkém poklesu či Tvůj odhad, jinak se zase jen ztrapňuješ.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      14.02.2013 18:27

                      jesse ani nevi kde by to dohledal...natoz nejakou sumaci udělal..krom jachty kterou si spocital ze zisku kitd podlozenych fakty...
                      OPTIMISTA
              •  
                14.02.2013 11:27

                ty jseš komik :-))))
                tk69
                •  
                  14.02.2013 11:29

                  Hele, Francie a Německo kráčí neochvějným krokem do recese. Už to sami přiznávají. Možná je Somálci z recese vysvobodí:-))
                  Jesse
  • Nic nového pod sluncem
    13.02.2013 21:23

    Někdo v Citibank si přečetl co psala IEA v listopadu a pan Trejbal objevil Ameriku... http://www.worldenergyoutlook.org/
    Karel Havel
    • Re: Nic nového pod sluncem
      14.02.2013 10:14

      tento článek a jemu podobné jsem na podzim zaregistrovala - p z toho vyplyvá poohlednout se po akciích shiperů, kteří uzavřeli dlouhodobé smlouvy na přepravu uvedených zdrojů, že ?
      AMN
    • Re: Nic nového pod sluncem
      14.02.2013 1:00

      jakpak můžete psát takovéhle nesmysly? Dobře všichni víme jaká je situace.
      Juan Convidado
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university