Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Diviš (VIG) pro Patria.cz: Pojistný trh sází na penze a zdraví, hrozbou prodeje aut. Pozor na nový občanský zákoník

Diviš (VIG) pro Patria.cz: Pojistný trh sází na penze a zdraví, hrozbou prodeje aut. Pozor na nový občanský zákoník

30.04.2013 15:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rekordní byl výsledkově rok 2012 pro pojišťovací skupinu VIG. Výsledky tuzemské ekonomiky ale neslibují pro letošek žádný radikální růst, spíše stagnaci, a právě takový vývoj očekává od tuzemského pojistného trhu prezident České asociace pojišťoven, generální ředitel Kooperativy a zastupující člen představenstva VIG Martin Diviš. Oživení pro pojistný trh si slibuje od důchodové reformy a komerčního zdravotního pojištění. Od propadu prodeje aut v Evropě naopak čeká dopad do jejich pojištění, segmentu dlouhodobě zmítaného dumpingovými cenami. Boom odpovědnostních pojistek pak podle Diviše může přinést novela občanského zákoníku. Ta totiž u škod na zdraví nezná limit a podle Diviše vnese revoluční změny nejen do povinného ručení. Obává se skupina VIG stejných středo- a východoevropských trhů, na kterých mají potíže například banky? Jak změna tržních výnosů mění investiční strategii pojišťoven? I na to odpovídá Martin Diviš v rozhovoru pro Patria.cz.

Patria.cz: Skupina VIG v posledním loňském čtvrtletí zvýšila meziročně čistý zisk o 12 %, za celý rok předčila očekávání trhu. Zvýšila pojistné o 9 %, zvýšila také dividendu. Jaký byl rok 2012 z Vašeho pohledu šéfa Kooperativy ze skupiny VIG a za celý tuzemský pojistný trh z pohledu prezidenta České asociace pojišťoven?

Je zjevné, že v ČR se celkově složitá makroekonomická situace podstatně výrazněji odrazila na zájmu lidí a firem o pojištění. Stagnuje pojištění majetku, negativní je vývoj v pojištění motorových vozidel. Naopak pozitivním trendem je přibývající zájem o pojistnou ochranu životních rizik. Je vidět, že lidé začínají přikládat ochraně před riziky čím dál větší důležitost, což je jednoznačně pozitivní – pro trh, i pro sociální soudržnost. Rodina dobře pojištěného živitele o mnoho lépe čelí neblahým životním situacím.

Patria.cz: Skupina VIG chce letos (opět) růst nad tempem trhu, přičemž z ČR jí loni přiteklo zhruba 1,8 mld. eur, zhruba pětina pojistného celé skupiny a o více jak 4 % vzrostl zisk před zdaněním z českého trhu. Jakou očekáváte dynamiku výsledků Kooperativy a vývoj celého pojistného trhu v ČR letos?

Výsledky české ekonomiky neslibují žádný radikální růst, spíše stagnaci. Obdobně na tom bude i pojistný trh. Očekáváme výsledek na úrovni loňského roku. Pozitivní roli by mohla sehrát důchodová reforma. Klienti získali možnost peníze na důchod diverzifikovat a zvolit si vlastní cestu pro své spokojené prožití důchodu. A životní nebo důchodové pojištění u některé z renomovaných pojišťoven je určitě vhodným a oblíbeným způsobem, jak se do důchodu zabezpečit – pojišťovna nejen garantuje stabilní výnos, ale v případě potřeby může klient s nastřádanými prostředky i aktivně pracovat.

Pečlivě sledujeme také vývoj u komerčního zdravotního pojištění. V případě, že bude český pojistný trh zapojen do reformy financování zdravotnictví způsobem a měrou odpovídající vyspělým evropským ekonomikám, rýsuje se zde bezpochyby zajímavý prostor pro růst českého pojišťovnictví.

Patria.cz: Další pokles byl dosažen u combined ratio za český trh (87,3 % z 88,4 % před rokem) a ukazatel je nejlepší z trhů VIG. Jakými faktory je poměr ponejvíce za ČR dán a zlepšován a jaký očekáváte další vývoj v tomto směru?

Naše combined ratio je opravdu velmi dobré. V případě výsledků za rok 2012 došlo k zlepšení ukazatele díky nižší frekvenci škod. Rok 2012 byl velice příznivý z pohledu pojistných událostí i v poměru s už tak výborným rokem 2011. A to zejména v oblasti živelních a nadlimitních škod. Další výrazné zlepšování combined ratia ovšem nečekáme, protože zároveň s nižšími škodami dlouhodobě klesají také pojistné sazby.

Ve všech společnostech VIG ČR probíhají úsporná opatření v provozních nákladech a ta mohou znamenat další pozitivní posun, spíše však budou představovat kompenzaci výše zmíněné tendence růstu škodního průběhu vlivem poklesu pojistných sazeb.

Patria.cz: Vaše mateřská skupina tvoří zhruba 80 procent nového byznysu na trzích regionu střední a východní Evropy. Kde vidíte největší prostor k růstu v rámci regionu a v rámci tuzemského pojistného trhu? Vidíte prostor k dalšímu růstu bezmála třetinového tržního podílu (dohromady za Kooperativu, ČPP a ČS pojišťovnu)?

Jak už jsem uvedl, pozitivní roli by mohla sehrát důchodová reforma nebo komerční zdravotní pojištění. Díky tomu by mohl pokračovat růst životního pojištění, pevně věříme, že i díky našemu novému produktu Penze s garancí. V neživotním pojištění doufáme, že udržíme podobnou úroveň jako letos, přestože hlavně podnikatelé se budou snažit stáhnout pojištění na míru nezbytného rozsahu. V celé Evropě také poklesl prodej automobilů, což se v pojištění určitě odrazí.

Pojistného trhu se dotkne také novela občanského zákoníku. Jedna ze změn se týká toho, že v případě odškodnění při škodách na zdraví (u povinně smluvního i havarijního pojištění) není stanoven limit a je otázka, jak se k této problematice postaví soudy. Již dnes máme případy, kdy se ohodnocení zdravotního poškození nebo smrti dostává do milionových částek. Nový občanský zákoník proto bude nejen u povinného ručení znamenat revoluční změny a můžeme očekávat velký boom odpovědnostních pojistek.

Patria.cz: Které trhy v rámci CEE regionu vidíte naopak pod tlakem a jaký na nich očekáváte vývoj pro pojišťovny? Banky zápasí o svou ziskovost zejména v Maďarsku a Rumunsku…

Zhoršená ekonomická situace nám připomněla, že se obchodní model banky a pojišťovny zásadně liší. Banka klientům půjčuje peníze a doufá, že je jednou dostane zpět. U pojišťovny je to naopak. Klient pojišťovně dává peníze a chce je dostat zpět v případě pojistné události. Pokud k ní ale nedojde, nemusí pojišťovna nic vyplácet. Pojišťovny prostě fungují jinak. Díky tomu také pojišťovny, pokud se chovaly rozumně a neupisovaly obchody za dumpingové ceny, nemají potíže. To, jak na tom jsou s hotovostí, s cash flow a s likviditou se prostě v porovnání s bankou liší. Proto, na rozdíl od bankovního sektoru, roste VIG i na zmiňovaných trzích.

Patria.cz: Jak hodnotíte škody za loňský rok, jaké jsou projekce pro letošek (Kooperativa i ČR trh) a jak hodnotíte trendy vývoje škod v jednotlivých segmentech pojistného trhu?

Loňský rok byl z pohledu pojistných událostí poměrně příznivý. Zejména v případě živelných škod jsme naštěstí nezaznamenali žádnou velkou kalamitu, jako například krupobití nebo povodně, které Českou republiku zasáhly v roce 2010. Mírně poklesl i počet hlášených pojistných událostí u pojištění motorových vozidel. Na druhou stranu pojišťovny každoročně zaznamenávají zvýšení počtu pojistných událostí ze životního nebo úrazového pojištění. Předpokládám, že tento trend bude pokračovat i v letošním roce. Samozřejmě náhlá kalamita typu povodní nebo vichřice může tento stav radikálně změnit.

Patria.cz: Tuzemský trh ovládlo prostředí nízkých úrokových sazeb a výnosů na dluhopisech. Například penzijní fondy vlastními investicemi loni neuchránily investory před inflací. Některé investiční společnosti (i v roli manažerů penzijního portfolia) již oznámily, že jsou nuceny jít za vyššími výnosy konverzí části portfolia na jiné trhy v regionu CEE, byť při vyšším riziku. Vývoj sazeb a výnosů na dluhopisech je rizikem zejména pro životní pojištění. Vidíte na domácím pojistném trhu odezvu v tomto směru, (vynucené) změny v portfoliích pojišťoven, nějaká jejich další opatření?

Pojišťovny samozřejmě musí peníze investovat, a to, co se děje na kapitálových trzích se jich velmi dotýká. Dluhopisy států střední Evropy byly oblíbené pro svoji relativně malou rizikovost, která byla zároveň spojena s atraktivními výnosy. Tyto dny jsou ale u konce. Stačí si vzít za příklad české dluhopisy, které přinášely ještě před třemi lety výnos kolem pěti procent. Nyní to nejsou ani 2,5 procenta. Kromě toho vládní dluhopisy již dnes nelze považovat za zcela bezrizikové, jako tomu bylo dříve.

Není tedy divu, že se pojišťovny dívají po alternativních investicích – ať už jde o korporátní dluhopisy či akcie. V tomto prostředí je ale třeba dodržovat přísnou disciplínu v rámci upisování obchodu. Snad i proto dnes combined ratio, jako jednoduchý ukazatel obchodního výkonu, zažívá renesanci. Investoři znovu uznávají jeho platnost vedle mnohem sofistikovanějších metod jako ekonomická přidaná hodnota a rizikové míry.

Patria.cz: Kvůli hospodářskému útlumu v Evropě i v tuzemské ekonomice se objevují očekávání konsolidace ve finančním sektoru, odchodu některých (menších) hráčů z bankovního trhu v ČR (nízkonákladové banky), očekávání vlny konsolidace v bankovním i pojišťovacím sektoru. Jaký je Váš pohled a odhad vývoje v tomto směru v tuzemském a evropském pojišťovnictví?

Jsem přesvědčen, že velké konglomeráty budou oddělovat své bankovní a pojišťovací aktivity. Zejména proto, že banky z těchto skupin stále potřebují financování. To asi bude znamenat další koncentraci, čímž mám na mysli to, že se banky soustředí na bankovní služby a pojišťovny na pojištění. Takže některé banky se zbaví svých aktivit v oblasti pojištění, no a stejně tak se asi dá čekat, že se některé pojišťovny stáhnou z určitých oblastí.

Již v minulém roce jsme zaznamenali například odchod pojišťovny Direct z českého trhu. Za celou dobu na českém trhu nenaplnila očekávání majitele, který nakonec vyhodnotil další působení na našem trhu jako neperspektivní. Jiným příkladem může být spojení pojišťoven MetLife Amcico a Aviva.

Patria.cz: Jsou Kooperativa a český pojistný trh jako celek nějak zasaženy investicemi v rizikových zemích eurozóny – Řecko, Itálie, Španělsko, Kypr,… Plyne z toho nějaké riziko současných a budoucích ztrát a jak velké? Potřebují české pojišťovny pročistit aktiva?

Co se týká pojišťovny Kooperativa i celé VIG, je naše investiční strategie velmi konzervativní. Proto v těchto rizikových oblastech žádné investice, které by představovaly budoucí riziko, nemáme. A pokud vím, podobně konzervativní je i finanční umístění celého českého pojistného trhu.

Patria.cz: Zasáhl nějak dlouhodobější ekonomický útlum do růstu či naopak nárůstu zájmu o pojištění a pokud ano, jak a v kterých segmentech? Přinesla hospodářská recese a „špatné časy“ pro spotřebitele růst podvodů? Jak se vyvíjí či změnila jejich povaha?

Z hlediska objemu český pojistný trh stagnuje. Klienti se spíše soustředí na kvalitu produktu. Daleko více se zajímají, jak pojištění kryje jejich rizika, jak funguje asistenční služba, jakou obecnou důvěru požívá instituce, u které se chtějí pojistit. Zároveň si pečlivěji rizika vybírají. To platí prakticky u všech druhů pojištění, od životního až po majetkové pojištění velkých firem.

Bohužel ekonomický útlum vede čím dál tím více klientů k myšlence zkusit vyřešit svoji svízelnou situaci na úkor pojišťovny. Roste zejména počet fingovaných požárů, a to jak u soukromých osob, tak podnikatelů. Zaregistrovali jsme několik velkých škod, kdy shořela provozovna, která měla ekonomické problémy. Ale setkali jsme se také s požárem rodinného domu, který se velmi dlouho nemohl prodat. Klient si zřejmě myslel, že takto získá peníze snadněji. Odhalování pojistných podvodů je ale naštěstí stále úspěšnější, pojišťovny často spolupracují, mají modernější prostředky, lepší softwarové vybavení nebo vlastní vyšetřovací týmy.

Patria.cz: Poslední roky přinášejí na tuzemském pojistném trhu proměny „značek“, které bylo dříve jednoznačně možno zařadit: prestižní, drahé, korporátně orientované, soupeřící výhradně cenou,… Co je podle Vás ingrediencemi k prosazení se na dnešním českém (případně CEE) pojistném trhu a očekáváte nějakou změnu této skladby v nadcházejících letech?

Já samozřejmě rozumím snaze některých menších a mladších hráčů získat své místo na slunci a etablovat se na trhu, nelze to však realizovat pomocí cenového dumpingu. Například v povinném ručení boj o trh srazil sazby tak dramatickým způsobem, že pro žádnou pojišťovnu není tento produkt za poslední dva roky ziskový. A jak to může skončit? Jedině odchodem některých pojistitelů z trhu, čehož jsme byli již svědky například v případě pojišťovny Direct. Tato skutečnost je pro mě potvrzením toho, co tvrdíme celou dobu – není možné dlouhodobě nabízet pojištění za ceny, které jsou pod hranicí rentability.

Za Kooperativu mohu slíbit, že my touto cestou nikdy nepůjdeme. Jsme přesvědčeni, že za kvalitu klienti jsou a budou ochotni odpovídající peníze zaplatit a cena pro nás nebyla nikdy tím, čím jsme chtěli na trhu uspět. Kvalitní produkty, špičkový servis, rychlá a precizní likvidace, využívání moderních technologií, inovativnost a hlavně komunikativní, vstřícný a klientský přístup. To jsou zbraně, kterými bojuje a bude bojovat Kooperativa. 
 
CEO_Koop_Divis_small 

Ing. Martin Diviš, MBA
Je absolventem Západočeské univerzity se zaměřením na management a marketing a Prague International Business School. V roce 1995 začal pracovat v Kooperativě jako tiskový mluvčí. Od roku 2001 byl ředitelem Odboru marketingu a vývoje produktů. V roce 2006 byl jmenován náměstkem generálního ředitele a členem představenstva se zodpovědností za pojištění vozidel, marketing, vývoj produktů, spolupráci s asistenčními službami, strategickou spolupráci s Finanční skupinou ČS a likvidaci pojistných událostí v oblasti vozidel. V roce 2008 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem Kooperativy. Od roku 2008 do současnosti působil jako předseda správní rady ČKP a viceprezident ČAP. V roce 2013 se stal prezidentem ČAP.

Martin Diviš je zároveň předsedou dozorčích rad ČPP a PČS a stojí v čele skupiny VIG ČR. Je mu 39 let, je ženatý a jeho velkou zálibou je létání – je držitelem licence dopravního pilota.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data