Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?

Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?

20.06.2013 14:08

Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i Česká republika, celkem 3,9 bilionu dolarů. Nyní ale dochází k dramatickému obratu spolu s rostoucí jistotou blízkého utichnutí tiskáren peněz. Za poslední tři týdny podle agentury Bloomberg odteklo z rychle rostoucích trhů více než 19 miliard dolarů a pohled na dnešní vývoj indexů ani indikace do budoucna není o nic růžovější.

Akciové trhy řazené mezi emerging markets dnes padají nejvíce za posledních 20 měsíců. Měřeno jejich hlavním indexem MSCI Emerging Markets Index dnes akcie rychle se rozvíjejících trhů krátce před polednem propadaly o více než 3 procenta, což je největší propad od začátku října roku 2011. Ruský index MICEX dnes padá také až o 3 procenta, tedy nejvíce za poslední měsíc. Pražská burza potom odepisuje přes dvě procenta a dostává se na minimum od srpna loňského roku.

Střípků mozaiky argumentů pro tento propad je celá řada. Z nejčerstvějších je třeba podtrhnout náznaky americké centrální banka, že ukončí svou neomezenou stimulaci ekonomiky skrze třetí vlnu kvantitativního uvolňování měnové politiky. Potvrdil to naposledy včera šéf Fedu Ben Bernanke, které se nechal slyšet, že pokud se bude ekonomika vyvíjet tímto směrem nadále, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví. „Rozsáhlé a bezprecedentní uvolňování měnové politiky bylo pro ekonomické oživení velkou podporu. Trhy s ukončením této stimulace budou muset vyrovnávat několik let, možná i déle…,“ uvedl dnes Michael Gapen, ekonom banky Barclays.

Další nepříznivou zprávu pro emerging markets – pomalé oživení světové ekonomiky – dnes investorům připomněl index nákupních manažerů v Číně za červen, který dle HSBC klesl ze 49,2 bodů až na 48,3 bodu, zatímco trh čekal jen neznatelnou korekci na 49,1 bodů. Jestliže loni čínský hrubý domácí produkt vystrašil společnosti spoléhající na expanzi této ekonomické velmoci růstem HDP jen o 7,8 procenta, nyní zaznívají hlasy, že by růst čínské ekonomiky v roce 2013 mohl být navzdory plánu Pekingu na 7,5% tempo nakonec pod sedmi procenty. Na Číně je přitom exportně závislých hodně menších zemí a ekonomika je největším konzumentem komodit na světě.

Negativně na větší investory přistupující k trhům jako k homogenním blokům působí také zprávy o politických neshodách a občasných nepokojích v zemích emerging markets. Mezi posledními přišly například informace o tisícovkách demonstrantů protestujících v ulicích největších brazilských měst proti celkově bídné úrovni veřejných služeb nebo občanské nepokoje v Turecku, ale zpráva o pádu české vlády po letošních nepokojích v Bulharsku také nevzbuzují důvěru u investorů vyhýbajících se riziku.

Vývoj indexu MSCI Emerging Markets do včerejšího závěru

000 msci em

Podtrženo sečteno, index MSCI Emerging Markets od začátku rok přišel již o 13 procent své hodnoty. Za včasné varování lze proto označit únorové upozornění analytiků JPMorgan před „značnou korekcí“ emerging markets. „Fundamenty a technické nástroje naznačují oslabení,“ upozornil před čtyřmi měsíci Adrian Mowat, hlavní stratég pro oblast emerging markets u JPMorgan. Svou tezi tehdy doložil mimo jiné srovnáním dosavadního průběhu výsledkové sezóny za poslední kvartál loňského roku.

Podobné indikace dalšího odlivu prostředků z emerging markets ale přicházejí i nadále. Červnové vydání průzkumu Bank of America/Merrill Lynch Fund Manager Survey ukazuje nebývalý pokles důvěry vlivných investorů vůči těmto rychle (ne)rostoucím trhům. Doporučení „underweight“ naznačující skepsi vůči vývoji akcií emerging markets mělo v aktuálním průzkumu 9 procent manažerů investičních fondů. Negativní postoj je přitom k vidění poprvé od května roku 2009, kdy byl navíc podíl "underweight" pouze 6 procent. 

Lepší podle průzkumu nejsou ani vyhlídky do budoucna. „Celkem 25 procent dotázaných v celosvětovém investičním průzkumu uvedlo, že v následujících 12 měsících by nejspíš považovali za vhodné doporučení „underweight“ po emerging markets, což je nejslabší výsledek vůbec,“ uvádí včerejší zpráva Bank of America/Merrill Lynch. Pokud jde o důvody negativního přesvědčení manažerů investičních fondů, bývají nejčastěji zmiňovány právě obavy z tvrdého přistání čínské ekonomiky (31 procent proti 8 procentům v květnovém průzkumu).

(Zdroj: BoA/ML, JPMorgan, HSBC, Bloomberg, Markit)


Čtěte více:

Hrozí výrazná korekce, varovala JPMorgan před emerging markets
21.02.2013 12:41
Za včasné varování lze označit včerejší upozornění analytiků JPMorgan ...
Bank of America varuje: „Nemožná trojice“ ukazuje na nestabilitu trhů
19.04.2013 11:20
Vývoj na komoditních, akciových a dluhopisových trzích nabízí tři možn...
Ukončování QE bude nebezpečné. Připravte se na „Nový abnormál“, varují Roubini a Bremmer
18.06.2013 12:19
Jen několik hodin před dnešním zahájením dvoudenního zasedání Fedu, od...
Fed politiku zatím nemění, ale omezit nákupy dluhopisů může již letos. Trhy reagují výprodeji
20.06.2013 8:19
Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už...
Pokles aktivity čínského průmyslu v červnu zrychlil
20.06.2013 8:35
Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu se v červnu kvůli slabé po...
Výprodeje ve světě srážejí PX na 10měsíční dno. NWR padá až ke 20 Kč
20.06.2013 10:04
Pražská burza po dvou dnech zanedbatelného růstu opět klesá, když inde...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data