Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BRIC protipóly: Čína a Brazílie

BRIC protipóly: Čína a Brazílie

15.07.2013 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst brazilské ekonomiky byl v posledních letech zklamáním. V roce 2010 překročil 7 %, následující rok ale dosáhl jen 2,7 % a v roce 2012 dokonce pouze 0,9 %. I kdyby se letos dostavilo oživení a růst se pohyboval kolem 3 %, stále to bude pod 4 %, na která byla Brazílie zvyklá během posledních deseti let. Spotřeba domácností ale zůstává i přes uvedená čísla odolná, příčinou jsou rostoucí příjmy, situace na trhu práce a dostupnost spotřebitelských úvěrů. Investice jsou naopak slabé, platí to zejména ve výrobním sektoru. Příčinou jsou zejména rostoucí náklady práce, silná měna a nedostatek reforem zaměřených na zvýšení produktivity. Brazílie také možná vykazuje symptomy tzv. „holandské nemoci”.
 
Kombinace silné poptávky domácností a slabých investic dříve či později donutí vládu k tomu, aby si vybrala mezi vyšší inflací a nižším růstem. Vysoká zaměstnanost a rostoucí příjmy doposud udržují podporu vlády na vysoké úrovni, a to i přes nedávnou vlnu nepokojů. Zdá se však, že vláda už chápe, že vyšší investice jsou pro udržení zaměstnanosti a růstu nezbytné. Snaží se tak o podporu půjček, zvyšování investic ze strany veřejného sektoru a snižování nákladů práce omezením jejího zdanění. Doposud však tyto kroky růst investic v ekonomice nevyvolaly.

Růst čínské ekonomiky dříve převyšoval 10 %, nyní klesl na úroveň 8 %. Ekonomika je tažena exporty a kapitálovými investicemi, což se stále více podepisuje na kvalitě životního prostředí. Zvyšuje to také její citlivost na externí šoky a potenciálně nebezpečné pokusy o fiskální stimulaci. Vyšší váha spotřeby a služeb v ekonomice by pak zvyšovala zaměstnanost a politické vedení má tak bezesporu silnou motivaci ke změně růstové strategie.

Spotřeba čínských domácností již nyní rychle roste, jejich příjmy ale leží relativně k HDP nízko. Vysoko se naopak nachází míra úspor ve vládním i soukromém sektoru. U domácností jde o odraz nedostatečně rozvinutého systému sociální podpory, který nutí domácnosti k hromadění preventivních úspor. Finanční represe pak přináší jejich velmi nízké zhodnocování. Čína se snaží o zvýšení spotřeby řadou opatření, mezi která patří posílení systému sociálního zabezpečení, změna daňového systému a posílení měnového kurzu.

Strukturální rozdíly mezi Brazílií a Čínou jsou pozoruhodné. V Brazílii nemají domácnosti motivaci ke spoření, široký systém sociálního a penzijního zabezpečení vede k tomu, že lidé namísto spoření utrácejí. V Číně je problém přesně opačný. V Brazílii firmy čelí vysokému nákladu kapitálu, protože úspory jsou nízko. V Číně má korporátní sektor přístup k levným financím generovaným vysokými úsporami a finanční represí. Kurz měny je v Brazílii nadhodnocený, což snižuje motivaci k investicím do exportních odvětví. V Číně byl kurz alespoň donedávna podhodnocen, což zmíněné investice podporovalo. A podobných rozdílů bychom našli více. Ani jedna země zatím nebyla ve snaze o změnu nijak agresivní. Pravdou je však také to, že spotřeba, investice a úspory se mění jen pomalu a promlouvají do nich i faktory, jako je demografický vývoj a postoje společnosti. To ovšem neznamená, že vládní politika na ně nemá vliv.

(Zdroj: Deutsche Bank)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m