Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektřina z čistého uhlí v Mississippi: velmi drahý pokus

Elektřina z čistého uhlí v Mississippi: velmi drahý pokus

16.10.2013 18:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy chce, aby všechny nově stavěné uhelné elektrárny disponovaly technologií carbon capture and storage (CCS), která má omezit emise oxidu uhličitého, podle všeho hlavního viníka klimatických změn, a učinit ze špinavého uhlí čistý zdroj energie. Příklad rozestavěné elektrárny v odlehlém koutě státu Mississippi, která překročila rozpočet o miliardy dolarů, však ukazuje, že čisté uhlí v konkurenci s alternativními zdroji technologiemi obstojí jen stěží.

Elektrárna Kemper společnosti Mississippi Power měla sloužit jako model pro podobné projekty, které se snaží vyrábět nízkoemisní elektřinu z nejméně výhřevného hnědého uhlí, lignitu. S předpokládanou cenovkou 4,7 mld. USD za výkon necelých 600 MW se však po dostavbě zařadí k nejdražším provozům na světě. Zhruba 200 tisícům zákazníků, kteří žijí v jedné z nejchudších oblastí v celých Spojených státech, už teď ročně stoupají účty za elektřinu dvouciferným tempem, a to ještě Kemper do sítě nedodal ani kilowatthodinu. I vlastník elektrárny připouští, že elektrárnu nelze brát jako vzor pro další podobné projekty.

Ty jsou v USA zatím ve výstavbě tři. Podle analytiků je Kemper pro CCS tak špatná vizitka, že od technologie čistého uhlí odradí ostatní elektrárenské společnosti, i když federální vláda nabízí štědré finanční pobídky. Elektrárna, která se zatím oproti původnímu odhadu prodražila o 2 mld. USD, „všechny děsí,“ tvrdí Michael Haggarty z ratingové agentury Moody´s. Společnost Southern Co., pod níž Mississippi Power spadá, musela kvůli růstu výdajů na Kemper odepsat 990 mil. USD; její tržní kapitalizace za poslední rok spadla o 6,4 mld. USD. Úvěrový rating Mississippi Power se pohybuje tři stupně nad odpadním pásmem.

Kemper je navržen tak, aby mohl spalovat levný lignit. Kvůli nutnosti izolovat CO2 musí být uhlí nejprve zplynováno, poté očištěno od dalších nečistot jako síra či amoniak a teprve poté zažehnuto.

Technologie CCS je schopná zachytit 65 % emisí CO2, které by byly jinak vypuštěny do atmosféry. Obamova administrativa v nedávno zveřejněných přísných limitech omezila množství emisí, které mohou budoucí elektrárny produkovat, a elektrárnu v Kemperu zmínila jako důkaz toho, že energetiky mohou na nové standardy dosáhnout.

„Jsme přesvědčeni, že elektrárny budoucnosti budou využívat této technologie,“ uvedl zástupce Úřadu pro ochranu životního prostředí (EPA) s tím, že zvýšené limity, podle nichž budou muset být zachycovači CO2 vybaveny všechny nově stavěné uhelné elektrárny, jsou „praktické a dosažitelné.“ Federální orgány také na obranu CCS tvrdí, že nové technologie se často ze začátku potýkají s vysokými náklady, které se však se zajetím do provozu sníží.

Americké vlády, ať už vedené demokraty či republikány, v uplynulých desetiletích do výzkumu čistého uhlí napumpovaly miliardy dolarů. Ministerstvo energetiky utratilo stovky milionů za dva prototypy v 90. letech minulého století, které ale narazily na vážné technické překážky. Společnost Southern, která v Alabamě provozuje státem dotovanou testovací laboratoř, navrhla výstavbu uhelné elektrárny s CCS na Floridě v roce 2005. Tamní politici se k ní postavili odmítavě.

To představitelé Mississippi v roce 2009 s výstavbou v Kemperu nadšeně souhlasili. Tehdejší republikánský guvernér Haley Barbour v elektrárně viděl skvělou příležitost jak využít velké místní zásoby lignitu, který prý jinak „nemá žádnou hodnotu.“ Barbour projekt podporuje i dnes. Jeho lobbistická firma pracuje pro Southern. Kemper skrze různé úlevy a pobídky od státu získal 700 mil. USD. Části peněz se bude muset Southern vzdát, jelikož elektrárnu nedokončí včas.

Když stavba začala v létě roku 2010, byly náklady odhadovány na 2,9 mld. USD. Brzy nato přišlo první navýšení, přičemž poslední prognóza hovoří o 4,7 mld. USD, což zhruba odpovídá nákladům na výstavbu jaderného reaktoru o výkonu 1000 MW, který neprodukuje žádné emise CO2. Southern tvrdí, že podcenila množství oceli, betonu a dalšího materiálu a odpracovaných hodin, které CCS technologie spolyká. Jelikož zákonodárci v Mississippi dovolili společnosti účtovat si náklady stavby ještě před jejím dokončením, faktury za elektřinu v regionu se vydaly prudce severním směrem. Jen letos tarif vzrostl o 15 %. V příštím roce přijde zdražení o 3 %, i když Southern usiluje o 7 %. 

 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Čtěte více:

DB: Boj mezi plynem a uhlím nebude mít jasného vítěze
01.08.2013 7:04
Výroba elektřiny ve světě prochází v posledních letech významnými změn...
Americká energetická politika: uhlí v nemilosti
16.09.2013 22:34
Spojené státy prochází turbulentními změnami v energetice, v jejichž r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů