Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciová rally po delším půstu nadme bonusy na Wall Street. Dluhopisoví tradeři ale ostrouhají

Akciová rally po delším půstu nadme bonusy na Wall Street. Dluhopisoví tradeři ale ostrouhají

30.12.2013 15:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Díky mocnému finiši amerických finančních trhů v roce 2013 by se měly po několika hubenějších letech řádně nadít bonusové balíčky traderů a investičních bankéřů na Wall Street. Nejvíc si polepší obchodníci s akciemi, kterým do karet hraje divoká rally akciového trhu, a také investiční bankéři, jimž zase pomůže oživení v segmentu primárních úpisů, slučování, akvizic a dalších operací. Uplynulý rok si naopak za rámeček nedají specialisté na dluhopisy, kterým život zkomplikoval Fedem ohlášený počátek konce kvantitativního uvolňování.

Obchodování s dluhopisy přitom dlouhá léta patřilo co do odměn k nejlukrativnějším činnostem na finančních trzích, hlavně díky dlouhodobému poklesu úrokových sazeb doprovázenému růstem cen obligací. Trend se však v uplynulém roce zlomil. Zisky z transakcí na dluhopisovém trhu také klesly kvůli novým pravidlům, jež mají banky odradit od role prostředníků. K tomu se přidala přísnější regulace omezující obchodování bank na vlastní účet.

Lidé od dluhopisového tradingu tvrdí, že v porovnání s dobou před finanční krizí „pracují třikrát tolik za třetinový plat,“ říká Richard Stein z headhunterové firmy Caldwell Partners, kde má na starosti personální požadavky finančního sektoru.

Rozdíly v odměňování jsou dobře patrné na výplatních páskách v JPMorgan Chase, největším americkém bankovním ústavu podle aktiv. Někteří zaměstnanci divize investičního bankovnictví si podle informací deníku Wall Street Journal v roce 2013 oproti předchozímu roku přilepší o 6 až 10 %. V divizi obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami se ale počítá s meziročním poklesem o 5 %.

Investiční bankéře před dalším poklesem odměn zachránila záplava IPO. Podle konzultantské firmy Dealogic se jejich objem za rok 2013 vyšplhal na nejvyšší číslo od roku 2010. Investoři do nich vložili 172 mld. USD.

Podle listopadové studie personální agentury Options Group by roční finanční kompenzace investičních bankéřů měla vzrůst o 6 %. Tradeři od akcií by na tom měli být ještě lépe s 12% růstem. Dluhopisové tradery čeká naopak 10% pokles. Zajímavé je, že Wall Street jako celek by měla za rok 2013 zaznamenat první nárůst odměn a platů od roku 2009 – o 3 %.

Morgan Stanley, další velká americká banka, která je významným hráčem v investičním bankéřství, obchodování s akciemi i správě majetku, se rozhodla vyplácet větší část bonusů v hotovosti, namísto poskytování odměn s odloženým výběrem či různých programů zaměstnaneckých akcií, navázaných na další faktory. Odložená forma odměn, které často nelze v hotovost proměnit několik let, se v Morgan Stanley rozšířila od finanční krize. Loni banka takto vyplácela 100 % bonusů pro zaměstnance s ročním platem nad 350 tisíc USD a s bonusem nad 50 tisíc USD. Nelikvidní odměňování vyvolalo nespokojenost některých zaměstnanců, což nakonec donutilo výkonného ředitele Jamese Gormana prohlásit, že komu se tento způsob kompenzace nezamlouvá, měl by odejít.

Za odloženými bonusy stojí tlak regulátorů, podle nichž tato forma odměňování nutí bankéře a tradery ke konzervativnějšímu přístupu. Morgan Stanley se doporučovaného mustru nadále drží, i když ne s takovým zápalem jako dřív. Zejména díky rally na akciovém trhu by měly letos podle analytiků oslovených Thomson Reuters její výnosy vyšplhat na 32 mld. USD, což by bylo nejvíc od roku 2006.

Všeobecný růst bonusů nicméně zdaleka neznamená návrat ke zlatým časům. Rozdělovat se také bude mezi mnohem menší počet lidí. Od roku 2008 finanční sektor ve Spojených státech zeštíhlil o 22 tisíc pracovních míst.

(Zdroje: WSJ, YahooFinance, Dealogic)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data