Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Řecká realita a „udělá se mi zle pokaždé, když jdu na berňák“

Víkendář: Řecká realita a „udělá se mi zle pokaždé, když jdu na berňák“

25.07.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnosti jako Travelmyth.com, která se zaměřuje na doporučení hotelů, by v dnešní digitální době měly mít velký úspěch. Tato firma má ale smůlu, protože je řecká. A Řecko je téměř synonymem špatně spravované ekonomiky, která není schopná obstát v globální konkurenci a znamená pohromu pro mladé lidi plné ambicí. Pár Řeků ale přesto dovede vytvářet hodnoty i v takovém prostředí a ti jsou nadějí pro celou jejich zemi. Poslanci řeckého parlamentu, odboráři a různé zájmové organizace si stěžují, že podmínky další finanční pomoci jsou ponižující a ohrožují národní suverenitu. Mladí řečtí podnikatelé se ale snaží dostat přes to, co je podle nich sklerotickým, ochranářským a dozaduhledícím podnikatelským prostředím.

Tito podnikatelé se tolik nezajímají o ideologické debaty a jsou ochotni vypořádat se s realitou, kterou přináší dohoda s věřiteli. Tato realita koneckonců obnáší i uvolnění tuhé regulace, protekcionismu, daňových úlev a ukončení výhod pro řadu zájmových skupin. Všechny tyto faktory řeckou ekonomiku stále brzdí a mladí lidé dnes mají dvě možnosti: Buď stejně jako řada dalších odejdou za prací do zahraničí, nebo budou bojovat o živobytí doma. Recesí sužovaná tradiční odvětví jim ale nemají co nabídnout a pro mnoho lidí je tak vysněným zaměstnáním nějaká pozice ve státní správě. Někteří se však snaží čerpat z dávné obchodní historie jejich rodné země a přes všechny možné překážky budují své vlastní společnosti.

V Aténách vznikla řada „inkubátorů“ pro malé společnosti – jde o budovy, kde si mohou podnikatelé levně pronajmout prostory a kde mohou těžit ze vzájemné blízkosti. Řada organizací zase sponzoruje soutěže a ceny udílené mladým úspěšným firmám. Patří mezi ně i Hellenic Initiative, která získává zdroje od Řeků žijících v zahraničí. Dimitris G. Kalavros-Gousiou je zakladatelem podobné instituce a říká, že pokud se lidé neustále zaměřují na ekonomickou krizi, ničemu to moc nepomůže. Problémy řecké ekonomiky jsou sice příliš velké na to, aby jí mohl tento malý sektor výrazněji pomoci, může ale ukazovat ten správný směr.

Jeremy Downward ze společnosti Alpheus Advisors říká, že v Řecku je patrný „rozkol mezi starou a novou školou“. Země má podle něho dost chytrých a dobře motivovaných mladých lidí, kteří také mají dobrý podnikatelský plán. Jeden ze zmíněných inkubátorů v Řecku založila i nizozemská vláda. Jde o pozoruhodný krok s ohledem na to, že nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem se stal pro Řeky postrachem kvůli jeho tvrdým postojům během jednání o další finanční pomoci. I přesto však nizozemské velvyslanectví se společnostmi jako Heineken vytvořilo na předměstí Atén zmíněný inkubátor a pojmenovalo ho Oranžový háj. I v pátek večer je v Oranžovém háji živo a najdeme v něm hodně mladých lidí, jak pracují na laptopech nebo se účastní porad.

Jednou z nejúspěšnějších nových společností je Neolaia.gr. Tyto stránky se zaměřují na zábavu a volné pracovní pozice na trhu. Mladí podnikatelé říkají, že by sice uvítali nějakou pomoc od vlády, žádnou ale nečekají. Začínají k nim ovšem proudit peníze od soukromých zdrojů a v některých případech i z Evropské unie. Jednou z investičních firem poskytujících kapitál nově vzniklým společnostem v Řecku je Openfund. Zaměřuje se na řecké firmy, které se snaží o průnik na mezinárodní trhy. Tento fond dnes spravuje aktiva ve výši 15 milionů eur a mezi jeho nedávné investice patří Taxibeat, což je firma podobná společnosti Uber. Výhodou Řecka by přitom měli být dobře vzdělaní mladí lidé, kteří mají chuť pracovat a kvůli tvrdým ekonomickým podmínkám nepožadují vysoké odměny.

Mladí podnikatelé jsou si vědomi toho, že prosperity v Řecku nebude dosaženo přes stará odvětví, jako jsou loděnice, produkce olivového oleje a sýrů či turismus. Čelí ale překážkám, které mají kořeny hluboko v minulosti. Stefanos Vasdekis, který je jedním ze zakladatelů společnosti Travelmyth, v této souvislosti říká: „Pokaždé, když jdu na finanční úřad, udělá se mi zle. Opravdu hodně zle.“

Autorkou je Anemona Hartocollisjuly.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

S návratem recese roste v Řecku počet zavíraných obchodů
24.07.2015 9:48
Jorgos Prasinudis provozoval svou opravnu motocyklů v Aténách tři dese...
Pražská burza klesá třetím dnem v řadě; stahují jí finanční tituly
24.07.2015 10:13
Pražská burza poklesem o 0,5 %, když index PX klesá již třetím dnem v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data