Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Už bychom se měli připravovat na další technologický propad

Už bychom se měli připravovat na další technologický propad

17.08.2015 15:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Minimální mzda ve výši 70 000 dolarů ročně. Časově neomezená mateřská dovolená. Nikdo nekontroluje, kolik dovolené si kdo vybral. Roční příspěvek na dopravu ve výši 2 000 dolarů. Každý pátek masáž zdarma. To vše jsou zaměstnanecké výhody, které v posledních měsících zavedly některé velké technologické společnosti. Celé technologické odvětví se žene dopředu, naše chytré telefony nás spojují se světem 24 hodin denně a technologie převrací vzhůru nohama i řadu tradičních odvětví. Valuace technologických firem se dostaly na úrovně, které byly naposledy zaznamenány na vrcholu poslední bubliny před 15 lety. Nejchytřejším investičním tahem posledních deseti let bylo nahrnout všechny peníze do společností jako Apple či Amazon.

Uprostřed všeho toho úspěchu ale najdeme i známky arogance. Jejím symptomem jsou také popsané zaměstnanecké výhody. Valuace rostou na nové rekordy v době, kdy se náklady technologických firem prudce zvyšují a zostřuje se konkurence. Technologie určitě představují cestu do budoucnosti, to ale neznamená, že tuto cestu nebudou doprovázet krachy. A jeden z nich je možná blíže, než se většina z nás domnívá. Je tu totiž řada signálů, že valuace leží už skutečně příliš vysoko. Klíčovým technologickým indexem byl vždy Nasdaq . Ten táhly nahoru firmy jako Google, Amazon, v poslední době se přidal například Netflix, který za poslední rok posílil o 110 %. Na vrcholu technologické bubliny v roce 1999 Nasdaq zdvojnásobil svou hodnotu během pouhých 12 měsíců. V současné době takového extrému ještě nedosáhl, ale není mu zase tak moc vzdálený.

Ještě více přehřátý je trh rizikového kapitálu, na kterém spolu investoři soupeří o to, kdo z nich najde další technologickou hvězdu. V současné době na trhu existuje více než 80 „jednorožců“ – firem, jejichž hodnota přesahuje 1 miliardu dolarů. Tento počet dále roste a například společnost Airbnb už má nyní hodnotu převyšující 2 miliardy dolarů. Uber svou hodnotou dokonce překročil 50 miliard dolarů. Ano, je určitě pravda, že poskytnutí volných místností jako hotelový pokoj a taxikaření na volné noze jsou dobré nápady. Ale hovoříme tu o 50 miliardách dolarů. Nemusíte být Warren Buffett, který se technologickým akciím přestal věnovat, protože jim nerozumí, abyste se domnívali, že valuace se nyní nacházejí opravdu dost vysoko.

Samozřejmě najdeme řadu věcí, které jsou dnes jinak. Podnikatelské modely spojené s internetem jsou mnohem jasnější než v devadesátých letech. Firmy jako Google a Apple generují obrovské zisky. Spotřebitelé jsou ochotni platit za digitální produkty, internet z našeho světa nezmizí a bude od základu měnit fungování řady odvětví od reklamy až po bankovnictví. To ovšem stále neznamená, že na technologiích nemůže vzniknout bublina.

Okázalé zaměstnanecké výhody a odměny jsou známkou toho, že problémy už nastávají. Nic proti starosti o zaměstnance, ale současná situace ukazuje, že konkurenční boj o lidi je tak intenzivní, že si je lze udržet jen neustálým zvyšováním odměn a přidáváním dalších a dalších výhod. Náklady technologických firem prudce rostou s tím, jak se snaží najít další programátory, techniky, vývojáře a marketingové odborníky, kteří by vytvořili další zajímavou aplikaci. Výše nájmu kanceláří v Silicon Valley a San Franciscu se nachází na trojnásobku průměru celých Spojených států. Průměrná mzda tam dosahuje 195 000 dolarů a roste asi 20% tempem ročně.

Podnikání v technologiích už není levné a k tomu se přidává konkurence z jiných odvětví. Fondy rizikového kapitálu financují řadu nových nápadů a to samé činí firmy jako Apple, které sedí na hromadě hotovosti. Každá zajímavá myšlenka okamžitě přiláká řadu kopií. Brutální konkurence tlačí dolů ceny a marže. Pro zákazníky je to dobrá zpráva, ale opak platí pro dlouhou řadu technologických firem, které ještě nedosahují zisku. Je pravda, že technologie budou v delším období vždy slavit úspěch. I kdyby někdo investoval do společnosti Amazon na vrcholu technologické bubliny, dnes by stále vydělával hodně peněz. Investoři se ale musí připravit na to, že na cestě k ziskům je čeká hodně výmolů. A nebuďte překvapeni, pokud se ukáže, že jeden z nich leží právě před námi.

Autorem je Matthew Lynn.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

První srpnové údaje z amerického průmyslu – jedno velké zklamání
17.08.2015 14:42
Po solidním růstu americké průmyslové výroby v červenci dnes přicház...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university