Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černé labutě a krocani v roce 2016 a po něm

Černé labutě a krocani v roce 2016 a po něm

02.12.2015 17:45

Blíží se konec roku a nám se množí úvahy o tom, co přijde v roce příštím. Mohli bychom je cynicky komentovat s tím, že vývoj se od nich bude stejně hodně lišit. Konec konců, nejlepším příkladem může být právě letošní rok a to jak na ekonomické, tak na geopolitické úrovni (která je samozřejmě s trhy a ekonomikou neoddělitelně spojena). Jenže nás to na druhou stranu hodně láká a chtěli bychom poodhrnout roušku věcí příštích ať už z prosté zvědavosti, či kvůli pocitu, že bychom se měli nějak připravit.

V našich úvahách se pak často dostaneme k tomu, že mohou přiletět takzvané černé labutě, což nás v podstatě vrací zpět na začátek: Říkáme, že se něco stane, ale že nelze říci co. Právě u těchto nezvykle zbarvených opeřenců bych se ale dnes rád zastavil. Jejich duchovním otcem je známý Nassim Taleb. Ten výraz „černá labuť“ používá pro popsání události, která je tak nepravděpodobná, že jí v podstatě nebereme v úvahu. Příkladem praktickým je samozřejmě poslední krize. Či přesněji řečeno sled událostí, které před ní a během ní nastaly a které vedly k tomu, že globální ekonomika jednu chvíli stála na pokraji kolapsu (a například šéf Pimca volal z práce manželce, ať vybere z bankomatu tolik peněz, kolik může).

Labutě a krocani
Pan Taleb se problematiku černých labutí snaží vysvětlit jiným ptákem – krocanem. Vžívá se do jeho psychiky a ve své knize popisuje, jak „každé další krmení posílí krocanovu víru, že jedním z pravidel života na zemi je, že dostane každý den krmení od přátelské lidské rasy“. Jenže před dnem díkuvzdání k našemu krocanovi přiletí obrazně řečeno labuť velmi neobvyklé barvy a dojde k významnému posunu jeho názoru na to, jak to v životě funguje.

Uvedené pan Taleb znázorňuje i graficky – v obrázku je na ose x čas a na ose y blahobyt krocana. Doba výkrmu je podle grafu v USA mimořádně dlouhá, ale dejme tomu. Podle grafu se za 1 000 dní blahobyt krocana lineárním způsobem zdvojnásobí, pak ale přijde prudká změna a hodnota blahobytu s příchodem na porážku rychle klesne k nule:

turkey

Poučení je celkem jasné: Vyhýbejme se predikcím (včetně těch ekonomických) a zejména takovým, které pouze extrapolují dosavadní vývoj. Za sebe bych to upřesnil tak, že predikcím se vyhýbat nemusíme, ale měli bychom si být vědomi toho, že 10 km rovné silnice za námi neříká mnoho o tom, kolik km rovné silnice bez zatáček je ještě před námi.

Jako nástroj managementu rizika jsou pak extrapolující projekce vyloženě nebezpečné a paradoxně velmi rizikové. Což se přesně ukázalo během finanční krize, kdy se například dříve nízké korelace mezi některými aktivy prudce zvedly. To, co se tvářilo jako diverzifikovaná a proti riziku dobře zajištěná portfolia, se tak změnilo v jednolité kusy železa padající ke dnu. Někdy si takové velké spoléhání se na diverzifikaci přirovnávám k brzdám, které velmi dobře fungují na rovině (tj. tam, kde je tolik nepotřebujeme), ale přestávají fungovat ve chvíli, kdy se blíží zatáčka (protože korelace se mění).

...ale co jsou vlastně ty černé labutě
Ač je výše uvedený příklad s krocanem jasný a poučný, mám s ním trochu problém. Zdá se mi totiž, že sám autor konceptu černých labutí dává za jejich příklad něco, co není tímto opeřencem, ale jen „černým“ krocanem. Jde o to, že kdyby krocan byl o něco inteligentnější (či nebyl líný), mohl například popřemýšlet o tom, proč kolem sebe nemá jedince starší určitého věku. Mohl uvažovat o tom, proč se kolem něho nehromadí další krocani, či kde mají nějaký hřbitůvek, kde by všichni museli při daném „extrapolovaném“ způsobu života končit. Jinak řečeno, řádná fundamentální analýza, která by se nedržela konsenzů a zaběhnutých pohledů na věc, by ukázala, že něco není v pořádku a trend je neudržitelný.

Podobné krocany máme hojně kolem sebe. Třeba v sérii Zaostřeno na blue chips relativně často narazíme na společnosti, které mají minimální, či dokonce záporné volné cash flow, ale přesto vyplácí dividendy a skupují vlastní akcie. Mohou tak činit pouze díky rezervám nahromaděným v minulosti. Přesto, že nejde o žádné skryté informace, mám někdy takový pocit, že jen málo investorů si je u těchto firem vědomo toho, že takto nastavený trend musí jednou skončit (extrémním příkladem bylo Tesco). Akcionáři jsou zde také takovým pravidelně krmeným krocanem, kterého čeká velké vystřízlivění. Ale o skutečnou černou labuť vlastně nejde. Jde o labuť sněhově bílou, protože z pár relevantních čísel (na které se ale moc investorů nedívá), je jasné, kam věci směřují.

Definovat černou labuť tak vlastně není vůbec jednoduché. Ale můžeme být klidní, protože na její definici zase tolik nezáleží. Čas bychom měli věnovat na zdravém rozumu založené analýze, která se zase tak moc nenechá ovlivnit konsenzuálním pohledem, převažujícími názory a podobně. A zároveň se vyhýbá druhému extrému, kterým jsou spiklenecké a eklektické teorie všeho druhu. Bude to platit v roce 2016 a všech dalších až do konce věků.


Čtěte více:

Christine Lagardeová pro Project Syndicate: Správná cena za ochranu klimatu
02.12.2015 14:00
Až se v tomto týdnu sejdou v Paříži světoví lídři na Konferenci OSN o ...
Americký regulátor chce přístup k „svatému grálu“ algotradingu - ke zdrojovým kódům
02.12.2015 16:35
Od doby co pro obchodování stačil telefon a noviny nebo rádio uplynula...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.