Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by udělalo Rusko, kdyby přes něj létala letadla NATO?

Co by udělalo Rusko, kdyby přes něj létala letadla NATO?

04.12.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruští politici byli evidentně šokováni z toho, že Turecko jim záměrně sestřelilo jeden z jejich bojových letounů. Podle nich je příčinou údajná turecká podpora Islámského státu a chamtivá touha po příjmech z ropy pašované teroristy. Je tu ale jedno mnohem jednodušší vysvětlení, které ukazuje, že Rusko by v takové situaci udělalo přesně to samé.

Položme si hypotetickou otázku: Co by udělal ruský prezident Vladimir Putin, pokud by v sousední zemi vypukla občanská válka, když by tato země kdysi patřila do Ruské říše a pak se od ní oddělila způsobem, který je pro Rusko jen těžko přijatelný? Co by udělal, kdyby v oné občanské válce bojovali rebelové, kteří by byli etnickými Rusy a kterým by hrozil tvrdý úder sil sousedního státu?

Ve skutečnosti nejde o hypotetickou otázku, protože téměř úplně popisuje situaci na východní Ukrajině. A také víme, co Rusko v této situaci udělalo. Provedlo špatně maskovanou invazi. Sýrie byla pod správou Otomanské říše od roku 1516 až do jejího kolapsu. Rusko zabralo Donbas zhruba před 250 lety.

Rebelové, které bombardovaly ruské SU24, jsou etnickými Turky. Těmi, kteří skončili na špatné straně hranice v roce 1921 (krátce předtím, co byl Donbas přičleněn k Sovětskému svazu). Bývalé říše cítí, že mají speciální právo a dokonce i zodpovědnost vůči svým dávno amputovaným částem. Platí to v případě Ruska i Turecka. Když v Sýrii začaly prodemokratické protesty, Erdogan prohlásil, že nepokoje v této zemi jsou jejím vnitřním problémem. Urazil se ale ve chvíli, kdy Assad odmítl jednat tak, jak mu bylo řečeno. Nyní Erdogan říká, že Turecko nechtělo sestřelením ruského stroje „eskalovat konflikt, jen brání svou bezpečnost a práva našich bratří“.

Sestřelení letadla kvůli sedmnáctisekundovému narušení vzdušného prostoru je agresivním činem. Nejde ale ani zdaleka tak daleko jako Putin, který intervenoval, aby chránil práva etnických menšin. Putin si toto právo vyhrazuje vždy a všude. Položme si otázku, co by udělal, kdyby se NATO rozhodlo k vojenským operacím na východní Ukrajině a umístilo by raketovou základnu několik desítek kilometrů od ruských hranic. Představme si, jak letadla NATO poskytují podporu pozemnímu útoku ukrajinských sil proti proruským rebelům. Ukrajincům by v tom pomáhaly jednotky z Polska a Čečenska (v případě Sýrie to jsou jednotky z Íránu a Hizballáhu). Představme si, že americká a turecká letadla by se při optimalizaci svých leteckých tras dostala do ruského vojenského prostoru.

Domnívám se, že Putin by v popsaném případě nečekal tři měsíce, než by sestřelil letadlo NATO. Nebral by vážně prohlášení amerického prezidenta o tom, že NATO „žádným způsobem neohrozilo“ Rusko. Putin by nevěnoval pozornost ani tvrzením, že v Donbasu byli bombardováni teroristé. On sám tvrdí, že bombardoval jednotky Islámského státu v turkmenských horách, ale žádné důkazy o tom, že tam jeho síly jsou, neexistují.

Rusko a Turecko se také obavami o osud spřízněných menšin snaží zakrýt jiné cíle. Mezi ně patří i snaha ukázat, že v Sýrii nebude dosaženo udržitelného řešení konfliktu bez toho, aby byly brány do úvahy zájmy obou zemí. Rusko by pak mělo uznat, že udělalo chybu a podcenilo, jak moc Turecku na vývoji v regionu záleží. Putin má kolem sebe už tak dost nepřátel, aby si dělal další. Chybu ale učinilo i Turecko, protože jeho pozice vůči Sýrii není ani zdaleka tak silná jako ruská pozice na Ukrajině. Turecko není jadernou velmocí. Turecko také nevyvolalo konflikt v Sýrii, zatímco Rusko ten na Ukrajině vyvolalo. Turecko také do Sýrie neposílá „dobrovolníky“ a těžké zbraně. Tato země tak nemá ani zdaleka takovou schopnost ovlivňovat dění v Sýrii, jako má Rusko s ovlivněním vývoje na Ukrajině. Putin je víceméně schopen obratem nastolit mír i válku v Donbasu.

Rusko nyní dává dohromady plán na odvetu vůči Turecku. Podle některých zpráv se intenzita bombardování pozic v turkmenských horách zdvojnásobila. Erdogan s tím nic neudělá. Vyjma možnosti, že bude ještě více riskovat v boji, který stejně nakonec nemůže vyhrát.

Autorem je Marc Champion.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Německé průmyslové objednávky v říjnu ožily
04.12.2015 9:12
Dnes ráno byla zveřejněna statistika německých průmyslových objednávek...
Bernanke: Čína se může hodně naučit od Chattanoogy
04.12.2015 11:00
Od samého počátku tzv. růstového zázraku byla většina čínské ekonomiky...
El-Erian: Square ukazuje, jak (ne)dělat IPO
04.12.2015 11:40
Akcie společnosti Square posílily první obchodní den po jejich IPO o c...

Váš názor
  •  
    07.12.2015 10:32

    https://medium.com/insurge-intelligence/secret-pentagon-report-reveals-west-saw-isis-as-strategic-asset-b99ad7a29092#.dgn8xck6g
    el mrcoch
  • Hlavná ekonomická správa: Gádžovia idú dole vodou, veru hej
    06.12.2015 23:14

    V Evropě v posledních desetiletích vzrostl počet bezdětných žen až na pětinu.
    Šaňo
    • Re: Hlavná ekonomická správa: Gádžovia idú dole vodou, veru hej
      06.12.2015 23:20

      ... vždyť vy ty své dětské chudinky ani neuživíte. Už se koupete?
      ☺lolek☺
  • Otomanská říše
    06.12.2015 14:29

    :-)))))) ale můůůheheh, málem jsem si cvrnkl do trenýrek:-)) Oni se ti turci asi váleli na otomanu, jak rajtovali v Sýrii od roku 1516.... Pane autore, je to Osmanská říše. To jste museli brát už na druhém stupni v dějepise :-))) Prý otoman :-)))
    Jesse
    • Re: Otomanská říše
      06.12.2015 14:40

      Osmanská říše (též Otomanská říše) byla jedna z největších a nejmocnějších říší v prostoru při Středozemním moři. Říše existovala v letech 1299 až 1922. https://cs.wikipedia.org/wiki/Osmansk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e
      ☺lolek☺
      •  
        06.12.2015 15:11

        Byl Osman, nikoliv otoman. Otomanská je výmysl. Ale jak chceš, máš na to podle wikipedie právo :-))
        Jesse
        •  
          06.12.2015 15:49

          ... to víš, to je převzato z angličtiny. To je ten jazyk, který ovládají miliardy lidí, ale na Moravě máte hantec, což je pro Tebe vrchol vzdělanosti.
          ☺lolek☺
        •  
          06.12.2015 15:25

          Kdo by řekl, že zrovna ty se staneš kontinuálním kritikem amerických autorů otomane o)) http://historyofww2.bloger.cz/Osmanska-tez-Ottomanska-rise
          Velkamedvědice
          •  
            06.12.2015 15:28

            Osman I., Othman nebo Osman Gazi (arabsky: Utmán I.; 1258 – 1326
            Velkamedvědice
            •  
              06.12.2015 16:28

              Mám lepčí starosti a radosti. Dva dny a dvě noci v tahu jsem udil krkovičku. Alláh by měl ze mě radost :-)))
              Jesse
              • Džesie
                06.12.2015 17:18

                Já nakládám zítra maso..Dva dny voe??? Při kolikati stupních? Ty mícháš sůl, rychlosůl a cukr?
                Velkamedvědice
                • Re: Džesie
                  07.12.2015 7:39

                  Studeným kouřem. Když si přihnu, tak je někdy kouř teplejší:-)) Jinak nechávám maso ležet 3 týdny a míchám jen sůl + cukr. Zásadně bez rychlosoli, je to svinstvo. Na chuť pak přidávám hodně česneku a lák s kořením (nové koření + pepř) První vodu vyliju po týdnu a dvakrát doliju nový lák, poslední s česnekem :-))
                  Jesse
  • Glosa
    04.12.2015 18:29

    Miroslava Macka (ODS) - Čtenář glos V. S. mi poslal ukázku komentáře slovenského novináře Daga Daniše k terorismu podporovanému Tureckem a současnému dění mezi EU a Tureckem: Islamista Erdogan bude i nadále financovat a vyzbrojovat teroristy. Protože může. Novináře, kteří na to upozorní, zatkne. Protože může. Bude i nadále terorizovat Sýrii, ze které utíkají miliony uprchlíků do Evropy. Protože může. A k Evropské unii se bude chovat jak ke špinavému hadru. Protože může. A Unie mu za to bude platit miliardy eur. Protože….prý musí. http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=63417
    hb
    • Re: Glosa
      05.12.2015 14:50

      ... a co jako? Názorů je plný internet. Tenhle je dokonce i vcelku věcný. Co bys tedy navrhoval? Že by Evropa vzala NATO a svrhla Erdogana?
      ☺lolek☺
    • Re: Glosa
      04.12.2015 18:42

      Kdokoliv z tábora, co obhajuješ píše to samé. Kdokoliv z opzičního tábira, píše opak...
      Velkamedvědice
  •  
    04.12.2015 15:33

    autor článku = s USA na věčné časy a nikdy jinak.....velmi "objektivní" článek
    abc
    •  
      04.12.2015 15:46

      Autor je nejspíš američan, proč by měl mít něco proti své vlasti?
      ..
      •  
        04.12.2015 15:54

        Já si hlavně myslím, že tohle je investorský web a měli by se komentovat ekonomické věci. Místo toho se tady 90% diskusí točí kolem politiky a IS. Patria by měla zvážit omezení těchto článků na Patrii a případně povolit diskuze jen u článků o ekonomických tématech. Kdo má zbytečně moc času, měl by si kafrat někde na novinkách a neprudit ty, který zajímají hlavně investice...
        qwer
        •  
          05.12.2015 14:40

          ... vždyť nemusíš takové diskuze číst, když Ti nedělají dobře.
          ☺lolek☺
        •  
          04.12.2015 17:27

          Nejméně jedno ekonomické téma je tu nyní přísně zakázáno. Nedávná debata o hroucení wtc byla zaměření Patrie asi bližší. Tak schválně, cenzore, budeš mazat jako minulý předchozí příspěvek?
          kadanfm
          •  
            05.12.2015 14:39

            ... není zakázáno žádné ekonomické téma. Rozpoznáš věcnou diskuzi a pouhou záminku trola, rozeštvávající komunitu?
            ☺lolek☺
          •  
            04.12.2015 18:11

            Které? Nepostřehl jsem, pokud nemyslíš napadání redakce a kolegů neustále omýlanými bláboly o dph.
            Velkamedvědice
            •  
              04.12.2015 22:35

              Kultivace se nezajistí tím, že se někomu násilím zavřou ústa, ale tím, že se od všech bez rozdílu vyžadují stejná pravidla.
              kadanfm
              •  
                05.12.2015 14:36

                ... pokud se trolující stalkerce přivřou ústa, rozhodně se jedná o kultivaci.
                ☺lolek☺
                • rh
                  05.12.2015 20:00

                  Není tématu, ke kterému by ses nevyjádřil.
                  kadanfm
                  • Re: rh
                    05.12.2015 20:10

                    ... to je námitka nebo pochvala?
                    ☺lolek☺
              • kadanfm
                04.12.2015 23:28

                Mě bylo za ty léta smazáno tolik přispěvků, že bys nevěřil. Jsem zásadně proti cenzuře, tahle mi snad poprve v životě nevadí. Neustálé opakovaní pozměněných výroků po tři toky na všech vláknech jen vedlo k nesmyslným hádkám, zapráskávání všech témat vyřčeným a překrouceným. Ze seriozní debatou o jednotlivých tématech to fakt nevedlo. Přece nikdo nikomu nebrání založit vlákno o dph a tam o něm diskutovat, pokud věcně. Překrucování a ooakované lži vedoucí k destrukci debat mi nechybí. Nemluvě o faktu, že si. A nettu může každý založit diskuzní fóra a tam psát, co ho pálí. Patria není povinna tolerovat viz. opakované porušování pravidel diskuzí. Kvůli účelové dehonastaci tady snad nejsme. Seriozní vyjádření mazány nejsou, nebo jen pokud jsou v celém nazaném vláknu.
                Velkamedvědice
                • Re: kadanfm
                  05.12.2015 13:01

                  Patria je jeden z největších retailových brokerů u nás a výsledkem jeho snažení je polomrtvá diskuze. Podívej se kolem sebe, jak to tu vypadá - naplňuje tě to? V zásadě nám to může být jedno a nemusíme ničeho litovat - je to jen diskuze bez přímého dopadu na naše reálné životy. Na druhou stranu právě proto nebylo třeba to tady umrtvit a naopak nechat to žít a jen přiměřeně zkorigovat. Skutečná ekonomická témata se tu prakticky nediskutují, jen jakési tlachání a výkřiky o tom, zda to poroste, bude klesat či půjde do strany a dále klasické téma Západ vs Rusko. Jestli to tu něco připomíná, pak to jsou diskuze pod novinkami, nikoliv diskuze samostatných investorů. To není nic, co by si měla Patria dát za rámeček.
                  kadanfm
                  •  
                    05.12.2015 14:46

                    ... nemyslím si, že je primární snahou Patrie podporovat jakékoli diskuze. Proč by to měla dělat? Diskuze jsou vedlejším výsledkem některých uživatelů, nic více. A pokud Ti chybí debaty o ekonomických tématech, měl by ses toho chopit, a nikoli jen planě žvanit.
                    ☺lolek☺
                    •  
                      05.12.2015 20:01

                      V množství jalových příspěvků patříš mezi elitu.
                      kadanfm
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m