Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summers: Sazby v USA během pěti let pravděpodobně opět na nule

Summers: Sazby v USA během pěti let pravděpodobně opět na nule

01.01.2016 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Už je to dva roky, co jsem oživil myšlenku Alvina Hansena na dlouhodobou stagnaci, neboli „secular stagnation“. Podle mého názoru jde o koncept, který je relevantní pro současné vyspělé ekonomiky. Během těchto dvou let se moje původní domněnka bohužel ještě více potvrzovala a dlouhodobá stagnace je nyní reálnou možností. Není ale nevyhnutelná a lze se jí vyhnout správně nastavenou ekonomickou politikou. Fed a politici se ovšem bohužel stále kloní k tradičnímu vnímání ekonomiky a tudíž jednají způsobem, který pravděpodobnost dlouhodobé stagnace dále zvyšuje.

Jádrem teorie dlouhodobé stagnace je pokles neutrálních sazeb pod nulu. Techničtější výklad hovoří o tom, že křivka IS se posouvá doleva a dolů, takže reálné sazby, které jsou v souladu s plnou zaměstnaností, klesají. Jinak řečeno, pokud i přes nízké sazby dochází k poklesu ekonomického růstu, tento vývoj obecně potvrzuje celou tuto teorii. Růst rozvíjejících se ekonomik po roce 2013 byl soustavným zklamáním i přesto, že sazby výrazně klesly. Zdá se tedy, že došlo k poklesu agregátní poptávky. Dalším důkazem je pokles inflačních očekávání. Pokud by dominantním šokem byl pokles produktivity, docházelo by naopak k jejich růstu.

Domnívám se, že existuje minimálně 66% pravděpodobnost, že v USA během pěti let klesnou sazby opět k nule. Tento pesimismus se opírá i o studie, které tvrdí, že neutrální sazby v následujících pěti letech pravděpodobně neporostou. Je nutné uznat, že Fed chápe argumenty poukazující na pokles neutrálních sazeb. Jeho rozhodnutí zvednout sazby bylo ale podle mého mínění chybou, která pramení ze čtyř základních oblastí. Za prvé, Fed věří, že do dvou let se inflace vyšplhá na inflační cíl i přesto, že většina dostupných dat ukazuje na opak. I průzkumy týkající se očekávané inflace neukazují na její růst, ale na pokles.

Za druhé se zdá, že Fed vnímá cíl ve výši 2 % jako strop a ne jako skutečný cíl. Mohli bychom přitom logicky tvrdit, že po pěti letech inflace pod tímto cílem by bylo vhodné mít několik let s inflací nad ním. Nebo můžeme tvrdit, že Fed by měl nastavit svou politiku tak, aby byla pravděpodobnost přestřelení a podstřelení inflačního cíle stejná. Já bych dokonce tvrdil, že náklady spojené s jeho podstřelením jsou vyšší než náklady spojené s možným přestřelením.

Za třetí se tvrdí, že zvednutím sazeb si Fed vytváří prostor pro jejich snížení v budoucnu. Technicky je to pravda. Ale nevím o žádném modelu, který by ukazoval, že třeba v roce 2018 bude poptávka silnější, když sazby nejdříve vzrostou a pak klesnou, než když budou drženy stále nízko. Za čtvrté, Fed pravděpodobně podceňuje riziko dlouhodobé stagnace. Nebere do úvahy vztahy mezi USA a zbytkem světa a přeceňuje míru současné monetární akomodace. Děje se tak kvůli tomu, že Fed nadhodnocuje výši neutrálních sazeb. Nulové sazby ale v současné situaci nejsou odchylkou od normálu, protože došlo k fundamentálnímu posunu v rovnováze mezi úsporami a investicemi.

Proč k popsaným chybám Fedu dochází? Domnívám se, že to není tím, že by jeho vedení bylo uzavřené novým myšlenkám, nebo jej nezajímal růst a zaměstnanost. Jde spíše o nadměrné spoléhání se na existující modely a teorie. Obvykle je třeba nějaké pohromy na to, aby došlo k jejich opuštění. Můžeme jen doufat, že mé obavy jsou nemístné, nebo že Fed není takovým otrokem současné ekonomické ideologie, jak se v dnešní době zdá.

Autorem je ekonom Larry Summers.

Zdroj: Larrysummers.com


Čtěte více:

TOP 10 grafů 2015 – aneb co si zapsat za uši z uplynulého roku
31.12.2015 11:30
Řecko – které zabrnkalo na nervy investorů Řeckou ságu je těžké shrnou...
Švédsko vs. Řecko - to je jako den a noc
31.12.2015 15:00
Nedávno proběhla médii zpráva, že Švédsko míří k tzv. “cashfree” spole...
Komoditní tsunami 2015 v grafech
31.12.2015 11:51
Není pochyb o tom, že komodity za sebou mají obtížný rok. Zpomalení č...

Váš názor
  • K čemu potřebujeme růst ?
    03.01.2016 15:03

    Je nutno si zejména uvědomit, že ekonomický růst je ve vyspělých ekonomikách možný jen současně s inflací. A né každý je ochoten obětovat své úspory jen pro efekt růstu.
    • Re: K čemu potřebujeme růst ?
      03.01.2016 16:27

      To není jednoduchý proces ten ekonomický růst. Není. To je proces, v kterým se ne každý dost dobře vyzná a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé a vypadají přitom jako přátelé.
      Špaček
      •  
        03.01.2016 17:09

        ?"A proto je tak důležitý, ta podpora zespodu, aby my jsme mohli říct: Ne my si to přejem, to lid si to žádá, my s tím souhlasíme, s tím lidem. My plníme jeho vůli, a ne prostě, aby my jsme tam byli sami jak kůl v plotě. "
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data