Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový světový řád, aneb cesta do Putinovy duše

Nový světový řád, aneb cesta do Putinovy duše

09.01.2016 7:30
Autor: Redakce, Patria.cz

V září se Vladimir Putin v OSN ptal: „Chápete vůbec, co jste udělali?“ Touto otázkou se obracel na skupinu zemí vedenou Spojenými státy, která se zpočátku radovala z arabského jara, poté ale sledovala, jak se na Blízkém východě šíří chaos a násilí. Tyto události vypadají úplně jinak z perspektivy Západu a z perspektivy Ruska. Právě jeho pohled na současný svět byl nedávno shrnut v dokumentárním filmu vysílaném v ruské státní televizi.

Světový řád podle Putina

Dokument trval dvě hodiny a jmenoval se „Světový řád“. Podle hlavního průvodce filmem zde vidíme, „co se děje s Ruskem, jaký svět Rusové zdědili po svých předcích a jaký svět tu zanechají svým dětem“. Část filmu má formu rozhovorů s Vladimirem Putinem a tudíž ukazuje i to, jaký je Putinův pohled na svět. Na základě řady let prožitých v Rusku přitom mohu tvrdit, že jeho názory se shodují s názory velké části ruské společnosti. Jejich základem je přesvědčení, že mezinárodní vztahy jsou formovány soupeřením jednotlivých národů a porušování suverenity je receptem na nestabilitu. Takový pohled je v protikladu s názory prezidenta Obamy. Ten před dvěma lety v OSN řekl, že „suverenita nemůže být štítem pro tyrany, kterým umožňuje vraždit obyvatele země“. Stejně tak podle něho nemůže být omluvou pro pasivitu mezinárodní komunity v případě, že dochází k podobným zločinům.

Putin ve zmíněném dokumentu říká: „Domnívám se, že nikdo by neměl na ostatní přesouvat své hodnoty. My máme své hodnoty, svou formu spravedlnosti.“ Putin nebyl konkrétnější, ale je jasné, že viní USA a jejich zahraniční politiku za současný chaos na Blízkém východě. Antiamerikanismus je v celém filmu jen jemný, přesto však jasně patrný. Využívá zejména toho, že zamlčuje důležitá fakta. Putin často používá výraz „ti za oceánem“ a spojuje je s hamižností, konspiracemi a hladem po světové dominanci. Rusko je podle něho v důsledku americké politiky démonizováno a trpí i ekonomicky.

Ve filmu to není jasně řečeno, ale z kontextu jasně vyplývá, že pro Rusy je zahraniční politika úzce spjata s politikou domácí. Pro Američany je síla tohoto propojení nemyslitelná. Pro Rusy jsou otázky národní suverenity a národní hrdosti naprosto klíčové a souvisí s několika invazemi do zahraničí, které tato země provedla v devatenáctém a dvacátém století. Kořenem mezinárodního zla je pro Rusy americká snaha o rozšiřování demokracie. Ta má jemnou formu (podpora různých „barevných“ revolucí v postsovětské sféře vlivu), ale i svou formu tvrdší (například svrhnutí Saddáma Husajna). Ruský ministr zahraničí například tvrdí, že arabské jaro bylo podněcováno ze zahraničí. Nespokojenost s korupcí, nedostatkem pracovních míst či politické problémy prostě nebere v úvahu. Ve filmu se objevuje i americký režisér Oliver Stone, aby sdělil: „Spojené státy se nepoučily z Vietnamu, že nemají provádět invaze do cizích zemí.“

Já jim to říkal...

Putin ve filmu zmiňuje, že v OSN nehovořil přímo k Obamovi, ale ke skupině vůdců z USA i Evropy, kteří už od roku 2001 intervenují v muslimských zemích. „Vždy jsem jim říkal, že musí být opatrní. „Je špatné používat pouze jeden systém, názory na to, co je dobro a co zlo, co je skutečná demokracie. Platí to zejména v případě zemí, které mají odlišný kulturní základ, jiné náboženství a tradice. Upřímně řečeno, nikdo to ale neposlouchá, protože oni si evidentně myslí, že jsou ti nejlepší a neomylní,“ říká Putin. A dodává, že tyto vůdce ze Západu pak nikdo nežene k zodpovědnosti za to, k čemu došlo. Prostě jen řeknou: „Tak příště se to podaří, vždyť přece sedíme za oceánem, dolar je světovou měnou a máme největší ekonomiku na světě.“

Putin vystupuje proti „operacím“, kterými myslí válku v Iráku v roce 2003. Proti ní protestovalo Rusko, ale i Francie a Německo. Tehdejší francouzský prezident Jacques Chiraq podle Putina dokonce správně předpověděl, že by mohlo dojít k teroristickým útokům v Evropě, jejichž základem bude anarchie vzniklá po svržení Husajna. Další „operací“ je vytvoření bezletové zóny v Libyi v roce 2011. Ruský film k tomu přidává poznámku Hillary Clintonové, která v souvislosti s Kaddáfího smrtí řekla: „Přišli jsme, viděli jsme a on zemřel!“

S Evropou možná, s USA ne

Rozsah filmu jde ale dál než k pohledu na americkou politiku po útocích z jedenáctého září. Celý dokument a pravděpodobně i Putin nevnímají jako hlavní problém rozmach ISIS, ale rozpad vztahů mezi Ruskem a Západem. Základem poškozených vztahů pak je expanze NATO na Východ, ke které došlo po pádu Berlínské zdi v roce 1989. Putin se například s použitím svého typického slovníku ptá: „Proč Západ podporoval puč na Ukrajině?“ A dodává: „Domnívám se, že řada našich partnerů vidí, že učinila chybu, ale prostě to nechtějí přiznat. Myslí si někdo, že dnes je situace lepší než předtím?“ Putin používá jako argument například to, že „životní standard na Ukrajině se prudce propadl“. Ukrajinci podle něho získali jen to, že „možná budou moci cestovat do Evropy bez víz“.

Ruský prezident zdůrazňuje, že Evropa podle něj nenese vinu za politiku uplatňovanou Spojenými státy. Podle něj jsou totiž evropské země jen „vazaly“, kteří dostávají příkazy z USA. „Nečekáme, že naši evropští partneři se vzdají své euroatlantické orientace. Ale udělali by dobře, kdyby se spojili s Ruskem a vyřešili problémy v ekonomické, politické i bezpečnostní oblasti,“ radí Putin. Na otázku, zda „bude třetí světová válka“, ruský prezident odpovídá, že pravděpodobně ne. Výjimkou by byl případ, kdyby se nějaký šílenec rozhodl použít jaderné zbraně. Rusko ale bude každopádně „zdokonalovat svůj jaderný arzenál“. Z filmu tedy celkově vyplývá, že podle Putina může dojít k obnově vztahů mezi jeho zemí a Evropou. V případě Spojených států to však není pravděpodobné. V této oblasti se tak názory Moskvy a Washingtonu dost podobají, a to je špatná zpráva.

Autorem je Jeffrey Tayler.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Volný pád ropy 2016
07.01.2016 10:30
Napětí na Středním východě by se dalo krájet a čínské akciové trhy od ...
Project Syndicate: Další hlemýždí rok pro globální ekonomiku
07.01.2016 17:00
Loni v dubnu Mezinárodní měnový fond očekával, že světová ekonomika v...
Rozbřesk – Americké trhy zažívají nejhorší start do nového roku
08.01.2016 9:10
Čínský strach se přelévá, kam může. Cena ropy včera spadla až k 32 USD...
Čínské akciové drama u konce? Trhu pomohly další nákupy státních fondů
08.01.2016 11:35
Čínské akciové trhy přinesly s novým rokem volatilitu nevídanou od loň...

Váš názor
  • El Mrcoch
    12.01.2016 18:54

    https://m.youtube.com/watch?v=8GRH0_cZUEs
    Velkamedvědice
    • Re: El Mrcoch
      12.01.2016 19:08

      https://www.youtube.com/watch?v=25phCRA5JF4
      el mrcoch
  • Kalka
    12.01.2016 17:31

    Ze zvědavosti jsem se pokus najít záznamy z toho pátečního jednání, ale všechny končí časem kolem 14:00. Asi pak následovaly nepublikovatelná vystoupení, tak se je PSP neodvážila umístit na svůj web....
    kadanfm
    • Re: Kalka
      12.01.2016 17:54

      Našel jsem jakýsi text na parlamentních listech - asi uvolněný proslov samotným Laudátem. Nějak to tam celé domotal. Forma jeho jazyka je hrozná.
      kadanfm
  • Josefe
    12.01.2016 17:27

    napadlo mne, zda ty jsi ten samý Josef z debaty o pádu WTC? I ty jeden konspirátore!
    kadanfm
    • kadanfm
      12.01.2016 18:00

      Samozřejmě, že jsem. Ale, zda si kvůli několika desetinám vteřiny, možná i dvou až tří vteřin rozdílu mezi teoretickým a skutečným pádem budov, zasloužím označení konspirátora, tak to nevím. Nechci se k fyzikální podstatě vracet (bylo by to zase na tři dny), ale je to zase o logickém spojování faktů. První stihačka přiletěla po 75 minutách, Pentagon zřejmě nemá kamerový systém nebo byl vypnut atd atd. Má-li to všechno dohromady mít nějakou logiku, musí být vysvětlení jiné než to oficiální.
      Josef
      • Re: kadanfm
        12.01.2016 18:37

        Třeba ti teroristé mysleli komplexně a jejich komplicové na vojenském letišti dali stíhačkám v pohotovostním režimu pod gumy hřebíky nebo kostky cukru do nádrží... Pro čirou ostudu je potom lepší mlčet, nic nevysvětlovat a na nic nereagovat.
        kadanfm
    • Re: Josefe
      12.01.2016 17:31

      Ano, to je ten Josífek..Ale rozbolestnit jsem ho nechtěl...
      Velkamedvědice
  • Jáj, konečne dobré názory - šak sú z Ameriky
    12.01.2016 16:34

    Možnou reakcí Evropy je připustit, že imigrace ze zbytku světa je nevyhnutelná, a plně ji přijmout. Evropské zadlužené ekonomiky potřebují příliv mladých a novou dynamiku. Je přitom nerealistické tvrdit, že všichni imigranti musejí převzít "evropské hodnoty". http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/391587-evropane-v-18-a-19-stoleti-osidlovali-svet-a-nyni-svet-osidluje-evropu.html
    Šaňo
  • Kalka
    12.01.2016 15:47

    No já nevím, zda bych považoval možnost blokovat koalici opozicí za příznak demokratického deficitu. Mám za to, že být vítězem neznamená mít právo prosazovat co se mi zamane. Naopak si myslím, že koalice by neměla prosazovat nic významného přes výrazný odpor opozice. V opačném případě to vede k tomu, že střídající se vlády budují a boří pomníky na truc těm předchozím.
    kadanfm
  • VM
    12.01.2016 15:07

    A co si máme představit pod pojmem šíření demokracie, viz. dopis v odkazu na MPSV? Já to chápu tak, že nejprve nastoupí diplomatické tažení, ovlivňování, podporování, slibování, což ve výsledku zasévá akorát tak zlo do tamějších vnitřních politických vztahů. Výsledkem je napětí a jeho uvolnění ve formě nepokojů, do kterých je třeba se zapojit v duchu obrany demokracie.
    kadanfm
    • Re: VM
      12.01.2016 15:30

      Obdobný proces jako východní Evropě, realitu následků jsme probrali
      Velkamedvědice
      • re VM
        12.01.2016 15:42

        Afrika má jiné výchozí podmínky než střední a východní Evropa. Tak mi řekni, zda jsou v tom Bruselu opravdu natolik blbí a opravdu si myslí, že vývoz demokracie může být úspěšný někde v Africe, nebo je to úmyslný záměr s tím vývozem? Pokud úmysl, pak všichni chápeme, že do oficiálního dokumentu nelze napsat věty s eticky nevhodným obsahem, ať už je jakýkoliv.
        kadanfm
        • Re: re VM
          12.01.2016 16:07

          O inteligenci politiků v Bruselu si velké iluze nedělám, ale jádro pudla ve sporu s Josefem byl fakt, zda účelem euromedu bylo vyhnat nedobrovolně místní do Evropy za účelem doplnění populace!!
          Velkamedvědice
          • VM
            12.01.2016 16:15

            Tohle by tam přece nikdo nenapsal...
            kadanfm
            • Re: VM
              12.01.2016 16:40

              Podívej buď máš názor, že účelem bylo závést prvky demokracie v místě, / včetně postupů a důsledků co známe, a pak selhává obrana Shengenu, nebo máš názor jako Josef, tedy že účelem nebylo získat stabilizaci a politický vliv v místě , nebo jako Josef, že účelem byla destabilizace a zničení životních podmínek natolik, aby uteklo před válkou 60 milionů muslimů do evropy k zastavení klesání populace v Evropě, v jehož důsledku budou v druhém kroku občanské války v Eu, což tvrdí Josef a proto nikdo Shengen chránit nechce. V případě Jodefovi varianty je pak zvláštní současná debata o uzavření hranic, protože jich přišlo 30 x měně, než Josef uvádí. Já tvrdím, že důvodem války v Syrii není evropská snaha nahnat 60 mega muslimů do Eu, ale že šlo o bod jedna a příval uprchlíků je důsledkem nezvládnutého bodu jedna...
              Velkamedvědice
              •  
                12.01.2016 18:16

                přeci ty zbraně nebudeme pořád v evropě recyklovat ne, a že jich tu je no tak se jednou použijí na to na co jsou určené bohužel takže kupovat akcie zbrojařů:o)
                Mike -Green D. is killing Europe
              • VM
                12.01.2016 17:03

                Skutečnou motivaci přinejmenším pro tuto chvíli neznáme. Jestliže však připustíme, že šlo o snahu vyvážet demokracii, pak musím prohlásit s odkazem na předchozí příspěvek o afrických předpokladech k zavádění demokracie, že ti v Bruselu jsou asi pěkně blbí. Pokud platí Josefova varianta a tedy v Bruselu blbí nejsou, pak jsou pro změnu darebáci. V obou případech shledávám jen další důvody do sbírky, proč EU opustit (možná by prozatím stačilo opustit NATO). S krvavými taženími nechci mít nic společného.
                kadanfm
  • Džesie
    12.01.2016 14:23

    Takže si klasicky kecal a žádnou tajnou část si nečetl a nejsi schopen ani napsat, čeho se ty tajné podlosti týkají..o) Tak pozdravuj v nonstopu, tam Ti to sežerou..
    Velkamedvědice
    • Re: Džesie
      12.01.2016 14:41

      jsi se nějak zažral do toho Euromedu...mi je fuk co tam je nebo není, podstatná je obludnost politických prohlášení a lhaní a zakrývání faktů v souvislosti s invazí...to je dostatečný důvod pochybovat o čemkoliv co v té souvislosti ta politická pakáž vysloví. Neříkej mi že to nechápeš!!
      el mrcoch
      •  
        12.01.2016 14:45

        To chápu naprosto a nikdy jsem to nepopíral a milinkrát jsme si to sdělili. Ovšem má debata s Josefem byla o Euromedu jeho konspirativní části. Proto jsem se včera u, když ses připojil taky ptal, jestli seš v obraze o čem debatujeme..o)
        Velkamedvědice
    • Re: Džesie
      12.01.2016 14:25

      ... to je mu asi jedno.
      ☺lolek☺
  •  
    12.01.2016 14:20

    Ale to byla jen reakce na Tebe, zda v Indonesiia Malajsii vykládají korán jako Wahhabisté v SA. V bibli taky kamenují za sbírání dřeva v sobotu.. Ale ty pořád uhýbáš..Tématem bylo Josefovo tvrzení, o tajné části euromedu!!! Tvrdil něco jako, američané, rusové a IS vraždí v Sýrii dle evropského plánu proti úbytku populace, seš schopen zastavit kolovrátek a vyjádřit se k tématu?? Obasahuje něco takového dohoda??
    Velkamedvědice
    •  
      12.01.2016 14:26

      Mezi ty nejhlasitější patří Nicolas Sarkozy, který s nástupem francouzského předsednictví unie v červenci 2008 prohlásil: „Ze Středozemí uděláme oblast míru a vybudujeme ji tak, jak jsme vybudovali EU.“ Sarkozy je velký prognostik, ovšem v EU je takových es hodně. Pokud se na každou sv*ni vaří voda tady už musí být před bodem varu.....To byla moje první reakce na Josefův příspěvek, pak jsem napsal že článek je z roku 2010 (ne plán) Co k**wa chceš??
      el mrcoch
      •  
        12.01.2016 14:48

        Prostě si meleš svoje a napojil ses do jiné debaty....Pravdou zůstává, že cílem dohody nebylo, co Josef tvrdil, rozpoutat války v např Sýrii za účelem demografického deficitu, ani rozpoutat války ve evropě. K naší debatě ses připojil dobrovolně a Josefa se zastával, mě si kritizoval.
        Velkamedvědice
        • viz.
          12.01.2016 14:56

          14:41...reaguj prosím v časové posloupnosti jednotlivých příspěvků, jinak to tady můžeme zavřít, kvůli chaosu. Dík..o))
          el mrcoch
    •  
      12.01.2016 14:24

      ... Malajsie sprostě diskriminuje izraelské surfaře.
      ☺lolek☺
  • VM
    12.01.2016 14:10

    proč mám srovnávat bibli a korán, je fuk co je tam napsané...důležité je co dělají lidi a zdravý rozum (jak psal správně ..) chybí hlavně EU šmejdům. U muslimů ho neočekávám. Ti co jakoby protestují stejně ničemu nezabrání a ve finále budou držet hubu nebo dopadnou špatně. Nevím co čekáš nic dobrého to ale nebude
    el mrcoch
  • Nemusíte
    12.01.2016 14:08

    s Putinem souhlasit, ale napište v čem na tiskovce na videu nemá pravdu. Rád bych si přečetl nějaký argument. https://youtu.be/e8nleiBtsHc
    hb
    • Re: Nemusíte
      12.01.2016 14:25

      HB, ahoj. Chápu, že si jedeš furt svoje..Souvisí to nějak s euromedem??
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university