Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeLong: Bez odpuštění dluhů a přísnější regulace směřujeme k „Nejdelší depresi“.

DeLong: Bez odpuštění dluhů a přísnější regulace směřujeme k „Nejdelší depresi“.

24.03.2016 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonom Joe Stiglitz už v roce 2010 varoval před problémy, které pramení z nedostatečné agregátní poptávky. Tu podle něj brzdí kombinace rostoucí příjmové nerovnosti a nesmyslné snahy o fiskální utahování. Jediným lékem je v takové situaci zvýšení agregátní poptávky, významné přerozdělení příjmů a hluboká reforma finančního systému. Překážky na cestě k řešení nepramení podle Stiglitze z oblasti ekonomie, ale z oblasti politiky a ideologie.

Stiglitz má pravdu. Já sám jsem před rokem 2008 své studenty učil, že pokud přijde recese, během prvního roku následujícího oživení se produkt posune zpět blízko svému normálu. Jinak řečeno, dlouhodobý trend ekonomického růstu nebyl krátkodobými výkyvy v podstatě vůbec ovlivněn. Finanční bubliny, panika a recese jsou součástí života, ale zároveň představují přechodný jev.

Stiglitz byl po roce 2008 jedním z těch, kteří varovali, že ekonomové jako já se tentokrát mýlí. Říkal, že bez mimořádných kroků, které by v ekonomice nastolily novou rovnováhu, se nikdy nedostaneme do stavu, který byl před rokem 2008 považován za normální. On měl pravdu, já jsem se mýlil.

Někteří z nás se domnívají, že Fed chybuje, když nechce držet sazby nízko a investice do aktiv vysoko, protože se obává inflační spirály. Larry Summers tvrdí, že takový postoj se dá ospravedlnit pouze v případě, že Fed silně věří v NAIRU kolem 5 % a v inflační očekávání, která citlivě reagují na vývoj na trhu práce. Přitom je to už řadu let, co ekonomové James Stock a Mark Watson ukázali, že je velmi těžké určit, kde se vlastně NAIRU (míra nezaměstnanosti, pod níž se začínají stupňovat inflační tlaky) nachází. Olivier Blanchard, Eugenio Cerutti a Summers zase ukazují, že citlivost inflace na výši nezaměstnanosti je dnes ve srovnání se sedmdesátými lety asi čtvrtinová.

Západní Evropa a Japonsko jsou v horším stavu než americké ekonomika. Čína byla donedávna motorem globální ekonomiky, tento motor se ale nyní znatelně zadrhává. Zbytek rozvíjejících se zemí bude schopen udržet vyšší tempa růstu pouze v případě, že západní ekonomiky dosáhnou zpět své síly, aby se staly zdrojem poptávky pro výrobní sektor a exporty rozvíjejících se zemí. Pokud ve světové ekonomice nedojde k nějaké konstruktivní a významné změně, může se v budoucnu hovořit o vývoji po roce 2007 jako o „Nejdelší depresi“.

Co je možné v současné situaci učinit? První krok by měl nastat v oblasti vzdělávání. K implementaci dobré ekonomické politiky nedojde, pokud dobře nepochopíme naši současnou situaci. Výborně ji popisuje například Martin Wolf ve své knize „The Shifts and the Shocks“ a Barry Eichengreen v knize „Hall of Mirrors“. Eichengreen mimo jiné píše: Z Velké deprese jsme si toho zapamatovali tak akorát dost na to, abychom se vyhnuli depresi další. Tím, že jsme se jí vyhnuli, jsme se ale vyhnuli i tlaku na to, abychom si připomněli lekce historie, které bychom dnes potřebovali znát.

Světová ekonomika potřebuje zejména snížení dluhů a mnohem přísnější finanční regulaci. Snížení dluhů jejich odpuštěním je nutné proto, aby se ekonomice rozvázaly ruce. A regulaci potřebujeme, aby pak opět nedošlo k vytváření nových problémů. Pokud tyto dva kroky stačit nebudou, potřebujeme masivní zvýšení vládních výdajů na investice do infrastruktury a jiných oblastí. Tyto investice by měly být financovány tištěním peněz, a to až do doby, dokud nebude obnovena plná zaměstnanost. K tomu se musí přidat změny v politické a institucionální oblasti. Pokud politici, technokraté a centrální bankéři nebudou cítit tlak na to, aby reagovali na diagnózu Stiglitze, Wolfa, Eichengreena a dalších, problém zůstane.

Autorem je ekonom Brad DeLong.

Zdroj: The Huffington Post


Čtěte více:

ECB a „už nejsme schopni udělat to, co je třeba“
24.03.2016 14:00
Profesor ekonomie Antonio Fatás hodnotí na svém blogu poslední vývoj v...
Britský maloobchod překonal odhady, přestože v únoru klesl
24.03.2016 10:49
Únor přinesl pokles maloobchodních tržeb ve Velké Británii o 0,4 proce...
Náladové oživení na komoditách předbíhá fundamenty
24.03.2016 12:09
Není pochyb o tom, že komodity byly, jsou a budou podléhat cyklům. Je...

Váš názor
  • Demence
    24.03.2016 16:55

    socialistická demence ale zřejmě tam směřujeme. Naopak vysoká míra přerozdělování je odpovědná za současné potíže. Čím dál více se sebere tam kde je úspěch a kde se tvoří a dá se tam kde se zdroje jen spláchnou "Tištění" peněz jen povede k tomu, že nakonec budou chudí všichni kde se pak vezme poptávka to ví asi jen politici :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data