Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA ztrácejí, vliv Ruska roste

USA ztrácejí, vliv Ruska roste

15.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy mají na Blízkém východě mnohem více vojenské síly než Rusko: 35 000 amerických vojáků a stovky letadel ve srovnání s 2 000 ruskými vojáky a 50 letadly. Přesto se vůdci zemí v tomto regionu snaží dostat k Putinovi, ale návštěva Washingtonu je tolik nezajímá. Proč tomu tak je? A proč jsem po svých cestách po Blízkém východě neustále slyšel, že Arabové i Izrael už ve spolupráci s Obamou moc nedoufají? Odpověď je následující: Pocit je důležitější než skutečná síla. A lidé na Blízkém východě mají pocit, že Rusko je ochotno použít svou sílu na to, aby změnilo daný stav, zatímco tento pocit u Spojených států chybí.

Putinův světonázor je v přímém rozporu s tím, čemu věří Obama. Ten se domnívá, že použití síly je namístě pouze v případech, kdy je přímo ohrožena bezpečnost Spojených států. Takový postoj ospravedlňuje preventivní útoky proti teroristům a boj proti ISIS a je založený na zkušenostech z Iráku a Afghánistánu. Vysvětluje také, proč Spojené státy váhaly s intenzivnějšími intervencemi v Sýrii v době, kdy tam existovala humanitární krize a Evropu ohrožovala uprchlická krize. Obama se na základě tohoto přesvědčení také domnívá, že Putin svými intervencemi v Sýrii nakonec nic nezíská.

Na Blízkém východě jsou ale normou postoje, které vyznává Putin. Včetně víry v to, že vojenskou sílu lze používat na prosazování svých politických postojů. Takový názor zastávají země, které jsou v regionu spojenci Spojených států i jejich nepřáteli. Ruské intervence v Sýrii tak úplně změnily tamní situaci a zároveň posílily pozici Ruska v regionu. To vše navíc s nevýznamnými náklady. Tyto intervence sebou nenesou žádný negativní dopad a nyní sám Obama považuje Putina za hráče, se kterým je nutno o dalším vývoji v této zemi jednat. Jinak řečeno, poznal, kdo má významné slovo a to samé zjistili i vůdci zemí v celém regionu.

Uvedené neznamená, že Spojené státy jsou slabé a Rusko je silné. Rusko se bezesporu nachází v ekonomickém úpadku a nízké ceny ropy jeho finanční problémy ještě prohloubí. Možná je to ale jeden z důvodů, proč se Putin pouští do intervencí na Blízkém východě, které mají zvýšit mezinárodní význam jeho země. Faktem ovšem je, že arabské země se obávají růstu moci Íránu více než ISIS. Bojí se i toho, že Američané mu v jeho snaze o získání dominantní pozice v regionu nebudou stát v cestě. Arabové i Izrael tak hlavně čekají na novou vládu ve Washingtonu, protože jsou si vědomi, že Rusko v konečném důsledku stabilizační roli hrát nebude. Stále se spoléhají na Spojené státy. A také si díky současné americké váhavosti uvědomují, že toho musí více učinit sami. Pokud to nepovede ke kontraproduktivním krokům, jde o dobrou věc.

Pokud má větší aktivita samotných zemí v regionu vést k dobrému konci, musí ony samy cítit, že mají v USA podporu. Spojené státy tak musí dát jasně najevo, že už nebudou porušovány zásady a pravidla, které byly dříve prohlášeny za nepřekročitelné. Musí také pochopit, že na Blízkém východě rozhoduje síla a nemusí váhat s jejím použitím. Znamená to i tvrdší postup vůči Íránu a možnému porušování dohod týkajících se jeho jaderného programu. Spojené státy také musí spolu s jejich spojenci v regionu vytvořit bezpečné bezletové zóny v Sýrii v případě, že Rusko bude dál podporovat Assada a nebude ho tlačit k tomu, aby dodržoval dohody o ukončení bojů, převodu moci a vytvoření humanitárních koridorů. Rusko a země Blízkého východu rozumí logice síly a je načase, aby ji Spojené státy začaly znovu používat.

Autorem je Dennis Ross, který se dlouhodobě pohybuje na Blízkém východě.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

Trumponomie – cesta k nejhloupější recesi v historii a k defaultu USA
13.05.2016 11:01
Některé úvahy Donalda Trumpa vyvolávají úsměv, ale přichází i s takový...
Evropská auto-rallye ještě nekončí
13.05.2016 9:28
Už tři roky po sobě se v Evropě permanentně zvyšuje zájem o nová auta....
Evropě utíká důležitá technologická revoluce
14.05.2016 6:00
Ve světě technologií a telekomunikací se nyní intenzivně hovoří o tzv....

Váš názor
  • si taky pamatuju
    16.05.2016 18:40

    Jak se i u nas zvysil vliv CCCP - hlavne pak po srpnu 1968. A kcemu jim to bylo dobre ? Moc kladne to nebylo a jak to dopadlo. Je to obrovska oblast a Putin nema dostatek tanku a lidi aby to cele obsadil, okupoval a svuj vliv tam si udrzel. Proc se vsechny zeme, kde Rusaci upevnili svuj vliv, po kratke dobe kdyz lidem dojde na jake sliby a kecy naleteli se tohoto vlivu rychle zbavuji. Kdyz ptacka chytaji hezky mu zpivaji. Staci se podivat na statistiky kolik Rusu odchazi na zapad nabo kolik jejich drivejsich satelitu se odtrhavaji. Posledni pripad Kuba, kde si predavaji moc dva brachove - ja na brachu bracha na me. Presne podle vzoru Putin Medvedev - Medvedev Putin v jejich socialistickem kralovstvi.
    He
  • Zase článek jak z novinek
    16.05.2016 9:45

    Kam na to páni redaktoři chodí, nebo kdo ty zprávy vybírá. Stejného významu jako že Zeman dnes udělal o holi o 20 kroků vice zatímco Obamovi dnes trvalo zaběhnutí 1 km o půl minuty déle.
    hm
    • Re: Zase článek jak z novinek
      16.05.2016 9:53

      Co Faymann, pořád ok??
      el mrcoch
      • Podle toho jak se věci vyvíjí
        16.05.2016 15:54

        ....tak roste vliv Ruska hlavně v jižní Americe. Je to nejlépe vidět ve Venezuele a Brazilii. Tam už jedou podle ruského vzoru hezkých pár let. Vliv Ruska je nejlépe vidět na životní úrovni a stylu těch nejchudších států. Na takovém Krymu a východu Ukrajiny je to nejrazantnější. I té Číně se daří od těch dob co se vymanila z poruščí rusáků a stává se z ní světová velmoc která už dávno předčila Rusko. Kopírovat Rusko je cesta do pekel.
        mn
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university