Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomické nápady Hillary Clintonové jí zatím prý nemůžou pomoci vyhrát prezidentský souboj

Ekonomické nápady Hillary Clintonové jí zatím prý nemůžou pomoci vyhrát prezidentský souboj

13.06.2016 14:08
Autor: Pavel Daniel

Oficiální kandidátce Demokratické strany pro nadcházející prezidentskou volbu v USA – Hillary Clintonové - se nelíbí, že mzdy americké střední třídy stagnují už více než 15 let, zatímco náklady na zdravotní péči, studium na vysokých školách i ostatní náklady rostou rychleji. Navrhuje proto zvýšit minimální mzdu ze stávajících 7,25 amerických dolarů alespoň na 12 dolarů za hodinu. Ale aby opravdu usedla do prezidentského křesla, bude muset Clintonová komunikovat více prorůstových ekonomických nápadů. Uvedl to zpravodajský server CNN.com.

Jak na spravedlivou a růstovou ekonomiku?

Hillary Clintonová, podle CNN.com, stále častěji hovoří o potřebě „ekonomického růstu a spravedlivé ekonomice“. Podle ní rozpor mezi stagnací mezd a nárůstem životních nákladů není jen součástí kampaně, ale skutečný problém, který je potřeba řešit. Otázka ale je, co konkrétně je potřeba opravit. Podle CNN totiž voliči říkají, že vývoj ekonomiky je jejich starostí číslo jedna, ale zatím si myslí, že úspěšnějším řešitelem ekonomických problémů bude kandidát Republikánské strany na prezidenta USA Donald Trump.

A k tomuto trendu se podle CNN.com přidali i ekonomové, i když některé nápady Clintonové chválí. Podle jejich mínění totiž návrh na zvýšení minimální mzdy na 12 dolarů za hodinu pomůže jen omezenému počtu zaměstnanců. „Mají-li se platy opravdu zvýšit, musí růst více, než tomu bylo za vlády prezidenta Baracka Obamy,“ zní z ekonomického fóra. Podle ekonomů je proto lepším nápadem Hillary Clintonové například zajištění investic do americké infrastruktury. Příznivě vyznívá i její představa o reformě imigrační politiky a o větším zapojení žen do práce.

Ekonomové: Chce to více prorůstových nápadů

CNN.com uvedl, že pokud bude chtít Hillary Clintonová v boji o prezidentské křeslo porazit Donalda Trumpa, bude muset pravděpodobně vymyslet více ekonomicky prorůstových aktivit. Dosud jsou známy plány Clintonové o investicích do infrastruktury, které by měly spolknout nejméně 275 miliard dolarů. V krátkodobém časovém horizontu by to zvýšilo zaměstnanost a podpořila americký ekonomický růst. Důvodem, proč se v USA nyní často mluví o infrastruktuře není jen to, že například podle Raye LaHooda, bývalého ministra dopravy za prezidentování Baracka Obamy, který pro CNN doslova řekl, že: „USA jsou jako země třetího světa, pokud jde o infrastrukturu,“ ale i to, že výkony vlaků, nákladních automobilů a dalších dopravních prostředků jsou brány analytiky za hlavní ukazatel ekonomického růstu.

Dá se proto předpokládat, že pokud by se americká infrastruktura zlepšila, znamenalo by to v dlouhodobém časovém horizontu lepší výkon ekonomiky. CNN.com citovala Davida Kotoka, předsedu Cumberland Advisors, podle kterého potřebují silnice, mosty, kanalizace, vodní cesty a železnice investice ve výši mezi 3 až 4 biliony amerických dolarů. Hillary Clintonová ale může podle CNN zabodovat u voličů svým plánem na změnu imigrační politiky. Amerika totiž potřebuje více vysoce kvalifikovaných pracovníků. A proto kandidátka na prezidenta USA říká, že tato změna bude mezi jejími hlavními prioritami v prvních sto dnech v úřadu.

Faktem totiž je, že americká ekonomika roste díky dvěma faktorům: většímu počtu pracovníků a větší produktivitě práce. A jak roste počet lidí, kteří odcházejí do důchodu, ztrácejí USA možnost nahrazovat je rodilými Američany, zvláště u vysoce kvalifikovaných profesí. Přistěhovalectví je proto jedním ze způsobů, jak tento problém vyřešit. Podle CNN sklízí Hillary Clintonové příznivé ohlasy i s nápadem na rozšíření péče o děti a tím zvýšení pomoci pracujícím rodičům, zejména ženám. Poradenská firma McKinsey říká, že zapojením více amerických žen do pracovního procesu by mohlo dojít ke zdvojnásobení ekonomického růstu.

Daňové reformy vyvolávají kritiku

Mezi nápady, které odborná veřejnost ale kritizovala, patří hlavně změny v daňovém systému. Například plány na změnu podoby daně z kapitálových výnosů, byl silně kritizován a podle CNN.com utvrdil mnoho odborníků v tom, že Clintonová musí vyjasnit, proč by chtěla, aby se daňový systém ještě zkomplikoval kvůli údajně pochybným dopadům na ekonomiku. Jasné ale je, že USA musí projít širokou daňovou reformou, zejména v podnikové oblasti. Ukazuje se, že změna rétoriky ohledně větších daňových reforem pro business sféru bude pro Hillary Clintonovou, s ohledem na soupeření s Donaldem Trumpem, podle CNN.com více než nutná.

Hodně Američanů se také obává vládního dluhu. Pro představu - do konce příštího funkčního období prezidenta, budou muset USA platit 1 bilion dolarů ročně za splácení dluhu. A dosavadní návrhy Hillary Clintonové, formulované jako nepřidávání nových dluhů, jsou brány spíše za udržování status quo než za skutečné řešení problému. A to u voličů nevyvolává příznivé reakce. Závěr je tak podle CNN.com jasný: Hillary Clintonová může porazit Donalda Trumpa i ekonomickou tématikou, a to právě ve volebním roce, když existují oprávněné obavy, že hospodářská politika Donalda Trumpa způsobí masivní recesi v USA. Chce to jen jediné - musí přepracovat svou ekonomickou agendu.


Čtěte více:

Project Syndicate: Sešlápněme fiskální pedál
13.06.2016 14:00
Každý ví, že bez práce nejsou koláče, anebo jak se říká v angličtině, ...
Vrtná aktivita v USA se probírá k životu a ropa se propadá zpět k 50 USD
13.06.2016 12:04
Ropa zahájila nový týden poklesem poté, co páteční data o aktivitě vrt...
Realitní bublina?
13.06.2016 13:06
Je zde realitní bublina? Jsou komerční a rezidenční nemovitosti předr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university