Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Energetika a materiály potvrzují obrat, na trhu dál panuje medvědobýk

Energetika a materiály potvrzují obrat, na trhu dál panuje medvědobýk

14.06.2016 17:45

Poslední měsíc potvrzuje tezi, že energie a komodity mohou mít to nejhorší za sebou. Energetika si totiž připisuje téměř 7 % a materiály 6 %. Tahounem je zde samozřejmě vývoj na ropném trhu a také cyklické zlepšení v Číně. Právě to je ale nutno posuzovat velmi opatrně, protože se může stát pastí. Její podstatou je právě cyklický miniboom, který ale neprobíhá ruku v ruce se strukturálními reformami, ale spíše maskuje jejich absenci. V konečném důsledku tak může současné zlepšení ekonomiky celkový stav zhoršit. Výsledek záleží mimo jiné na tom, kolik ještě čínská ekonomika vstřebá investic a dluhů bez toho, aby jí to definitivně podrazilo nohy. Pokud pak jde skutečně o past, pastí se automaticky stanou i sektory energetiky a materiálů.

energ.png

Zdroj: FT

Pokud bychom se zbytek grafu snažili číst z cyklické perspektivy, budeme asi trochu zmateni. Defenzívy jsou totiž s „ofenzivami“ (či chcete-li „cyklickými tituly“) hodně promíchány. Na posledním místě tak například najdeme tradičně ofenzivní zboží dlouhodobé spotřeby, ale na předposledním je jeho cyklický protipól – zboží běžné spotřeby. Poměrně dobře si vede zdravotní péče s měsíční návratností přes 3 %, ovšem hned za ní je cyklický průmysl s necelými 3 % a finanční tituly s více než 2 % měsíční návratnosti.

Usuzovat z takové kombinace na nějakou systematickou sektorovou rotaci směrem k ofenzivním, či naopak defenzivním titulům tedy v podstatě nelze. Možná je ale i toto hodnotná informace a mě v podstatě sedí na můj současný pohled na celý americký trh: Býk se zastavil, medvěd se ale neprobouzí, heslem doby je stagnace a medvědobýk. A u většiny sektorů rozhodují faktory, které jsou pro ně specifické.

Běžná spotřeba – sektor do nepohody

Když se podržím možnosti čínské pasti, či zvážím možnost „nesprávné“ normalizace americké monetární politiky, dalším logickým krokem je preventivní orientace na defenzivní sektory. Tohoto směru bych se chtěl v následujících příspěvcích držet a to pohledem na současného otloukánka – tedy některé společnosti ze sektoru zboží běžné spotřeby. Tedy z odvětví, které na rozdíl od počátku roku nyní patří k těm nejméně oblíbeným a prohodilo si tak pozice se zmíněnou energetikou a komoditami.

Tento tradičně defenzivní sektor v prvním čtvrtletí tohoto roku investory pozitivně překvapoval svou ziskovostí i vývojem tržeb (proti následnému upadnutí v nemilost mu to ale podle všeho nepomohlo). Některým společnostem se přitom daří podpořit zisky rozsáhlejšími programy snižování nákladů a podle Zacks mezi ně patří zejména McCormick, Mondelez International, Kimberly-Clark, Kellogg a Sysco Corp. Celkově jde ale samozřejmě o poměrně dost usazené odvětví s velkými konkurenčními tlaky. Ty se projevují hlavně na maržích a to jednak přes prodejní ceny a také přes náklady. Na této straně pak hraje významnou roli oblast marketingu, která do sebe nasává stále více zdrojů firem a z pozice ekonoma je dost sporné, jaký je výsledný efekt. Typickým příkladem mohou být marketingové války mezi Pepsi a Coca Colou.

Na některé společnosti z odvětví pak doléhá negativní cyklický vývoj na EM, i když z dlouhodobějšího hlediska by EM měly být pro většinu sektoru stále příležitostí. Sílící dolar (tedy normalizace americké monetární politiky motivovaná lepší ekonomickou situací v USA) je pak brzdou zejména pro společnosti jako Estee Lauder Companies, Mondelez International, General Mills, Kimberly-Clark, či Unilever. Což ale znamená, že pokud by normalizace brzdila a dolar slábl, mohlo by to akciím těchto společností pomoci.


Čtěte více:

IEA: Rovnováha na ropném trhu se obnoví v roce 2017
14.06.2016 11:06
Nad trhy visí jasný otazník související s možným odchodem Velké Britán...
Investoři zaměření na výnos se znovu obracejí ke globálním IPO
14.06.2016 13:48
První čtvrtletí roku 2016 podle dat agentury Bloomberg primárním emisí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.