Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři zaměření na výnos se znovu obracejí ke globálním IPO

Investoři zaměření na výnos se znovu obracejí ke globálním IPO

14.06.2016 13:48
Autor: Pavel Daniel

První čtvrtletí roku 2016 podle dat agentury Bloomberg primárním emisím akcií (IPO) příliš nepřálo. Šlo totiž o nejpomalejší start globálních primárních emisí akcií od vypuknutí finanční krize. Lépe se má globálním IPO dařit ve druhém čtvrtletí roku 2016, kdy se čeká růst o 30 procent. Příznivé očekávání povzbudilo nejen IPO dánské energetické společnosti Dong Energy A / S, a které zvýšilo hodnotu úpisu na počátku června 2016 na 2,6 miliardy amerických dolarů, ale i IPO Zheshang Bank Co., jehož hodnota úpisu dosáhla 1,9 miliardy dolarů v březnu 2016, či primární emise akcií amerického distributora potravin US Foods holding Corp. která minulý měsíc dosáhla na hodnotu 1,18 miliardy dolarů.

Goldman Sachs: Trhy s IPO začnou nabízet víc

Gold Sachs Group Inc. proto konstatoval, že firmy globálně připravují ambicióznější nabídky k úpisu akcií, povzbuzené relativně příznivým představením a rozsahem transakcí od dubna letošního roku, jakož i stabilnějším trhem. „Akcie největších letošních IPO vykázaly růst, či stabilitu, ve srovnání s upisovací cenou, což je povzbudivé pro potenciální investory,“ řekl Stephen Pierce, šéf globálních kapitálových trhů v Goldman Sachs Group Inc. Statistiky podle něj ukazují, že IPO vyhledává, coby kategorii investic, které je nutné věnovat pozornost, velmi dobrý počet investorů. A i přesto, že se z letošních primárních úpisů akcií získalo méně peněz, hodnota akcií u firem, které se IPO vyšším než 50 milionů dolarů rozhodly pro veřejné obchodování, zvýšila v průměru o 35 procent. Podle Bloombergu existují v této statistice ale výjimky, a to především úpisy akcií s ohledem na zvláštní účel akvizice společností a realitní investiční trusty a fondy.

Statistiky agentury Bloomberg říkají, že zatímco hodnota primárních emisí akcií do 13. června vykázala v roce 2015 hodnotu 75 miliard dolarů, v roce 2016 to bylo jen 36 miliard dolarů. Letošní statistiky by ale mohl vylepšit i úpis akcií japonské společnosti Line Corp., který má nakročeno k tomu, aby se stal technologickým úpisem roku, stejně jako IPO amerického provozovatele televizního vysílání ve španělštině, který by mohl navýšit hodnotu úpisu o další 1 miliardu dolarů. Lídrem oživení zájmu o IPO je podle burzovních statistik Evropa. Díky prodejům akcií firmami a vládami regionu, se hodnota nově prodávaných evropských akcií od dubna do 13. června 2016 zvýšila o více než polovinu na 23 miliard amerických dolarů, v Asii o 6,6 miliardy dolarů a v Severní Americe o 4,5 miliardy dolarů.

„Z globálního hlediska je trh evropských IPO již meziročně více konzistentní," citovala agentura Bloomberg Liz Myersovou, vedoucí globálních akciových kapitálových trhů v JPMorgan Chase & Co. Podle ní byl americký trh a asijské trhy spíše sporadické v prvním čtvrtletí letošního roku, pokud jde o IPO, ale od dubna chytají i zde trhy s primárními emisemi akcií „druhý dech“. Podle některých názorů by statistkám IPO mohlo pomoci setrvání Velké Británie v Evropské unii. „V případě, že země zůstane v EU, by to mohlo snížit obavy z volatility a vytvořit výhodnější podmínky pro firmy a jejich plánům jít s akciemi na trh,“ konstatoval Brian Reilly, šéf globálních kapitálových trhů v Barclays Plc. Lepší vyhlídky pro akciové obchodování má i severoamerické kapitálové trhy, zvláště poté, co index S&P 500 posílil od svých únorových minim o 14 procent. Investoři tak můžou být ochotni být znovu vstřícnější k novým akciím. Přesto ale obavy o další vývoj čínského hospodářství, vývoj nastavení úrokových sazeb ve světě a ceny ropy svazují podle agentury Bloomberf zájem investorů o IPO.

Severní Amerika v IPO aktivitách ožívá 

V USA existuje několik firem, které se chystají k úpisu nových akcií. IPO připravují společnosti Univision, American International Group Inc., hypoteční pojišťovna a United Guaranty Corp., která IPO oznámila v březnu. Tržní hodnota společnosti by mohla činit až 4 miliardy amerických dolarů. Na začátku června podaly registraci k IPO podle Bloombergu společnosti Jeld-Wen Holding Inc., výrobce oken a dveří a Onex Corp.,která by mohla díky IPO dosáhnout na hodnotu až zhruba 5 miliard dolarů. Důležitým faktorem, který ovlivnil pokles objemu amerických IPO je nedostatek rizikového kapitálu, který investoval do začínajících technologických společností. Zatím jedinou letošním IPO aktivitou v tomto segmentu, byl úpis akcií Acacia Communications Inc., výrobce zařízení a softwaru pro komunikační sítě. V loňském roce uskutečnilo primární úpis akcií v USA ale 6 technologických start-upů.

Podle mínění analytiků přijde test zájmu o technologické start-upy již brzy, protože s úpisem akcií přichází na trh Twilio Inc., výrobce webových a mobilních aplikací. Firma chce získat na trhu dalších 140 milionů dolarů a konkrétní upisovací cenu plánuje oznámit 22. června. Z pohledu analytiků existují určité výzvy, které by v příštích několika měsících mohly ovlivnit chuť investorů riskovat a zvýšit volatilitu na trzích, ale globální záležet bude spíše na vývoji akciových trhů. Podle některých názorů mají mít globální akcie i nadále tendenci atakovat svá maxima, což by mohlo podnítit aktivitu nákupů IPO zajišťovacími a podílovými fondy, které by mohly mít chuť k většímu riziku.


Čtěte více:

Inflace v Británii drží tempo, čísla lehce zaostala za odhady
14.06.2016 10:41
Index cen spotřebitelů ve Velké Británii za květen stoupl o 0,2 procen...
Průmysl v Evropě překvapivě dál zrychluje
14.06.2016 11:44
Evropský průmysl vstoupil do druhého kvartálu překvapivě svižně. V du...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university