Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bubliny? Možná ano. Inflace? Určitě ne

Bubliny? Možná ano. Inflace? Určitě ne

22.07.2016 17:45

Jeden z populárních pokrizových investičně-ekonomických mýtů tvrdí, že inflace se z trhu zboží a služeb přesunula na trhy investičních aktiv. Jelikož používám slovo mýtus, je asi dopředu jasné, jak se k této tezi stavím – velmi rezervovaně. Pokusím se vysvětlit proč.

Investiční aktiva, která generují nějaký příjem (dividendy, úroky...), nejsou rohlíky, či prášky na praní. Rohlík je stále stejným rohlíkem, zatímco akcie GE je každým okamžikem jiná. Co tím myslím? Rozhodujícím rysem každé akcie je očekávaný tok hotovosti, který bude svým držitelům přinášet. A tato očekávání se v čase mění, někdy poměrně razantně. Je to stejné, jako kdyby se u rohlíků třeba každý týden měnila jejich váha a odpovídajícím způsobem cena. Cena za gram by tak mohla zůstávat stále stejná, ale pokud by se najednou prodávaly půl kilové rohlíky, cena prodejní by prudce vzrostla. Byla by to pak známka hyperinflace? Těžko. Takže nemůže být ani u akcií a jim podobných aktiv.

Pokud posuzujeme vývoj na akciovém trhu, je většinou mnohem lepší dívat se na valuace (poměr ceny a nějakého fundamentálního ukazatele). V případě údajné „inflace“ na trzích aktiv to platí dvojnásob. Jak to tedy vypadá s valuacemi, konkrétně s PE, na akciových trzích? V USA jsou relativně vysoko, o nějaké vysoké „inflaci“ bych ale stále nehovořil. A ve zbytku vyspělých trhů (snad mimo hodně specifického Japonska) to platí také. Abych zabil dvě mouchy jednou ranou, ukážu dnes v této souvislosti vývoj valuace Německých akcií (na ní jsem stejně chtěl v některém ze svých příspěvků také poukázat):

Komentář

Zdroj: Commerzbank

Pokud by se v eurozóně, kde už nějakou dobu probíhá masivní monetární uvolnění, přelila inflace na akciové trhy, musel by obrázek z Německa vypadat hodně jinak. PE indexu DAX se ale nyní nachází znatelně pod pokrizovým standardem i pod standardem v období po roce 2003. Pokud někomu PE nevyhovuje, může situaci posuzovat na základě poměru tržní ceny akcií a jejich účetní hodnoty (PBV). A myslím, že pak dojde k podobnému inflačnímu závěru. Z investorského hlediska je naopak namístě uvažovat o tom, zda nejsou PE a PBV na zajímavě nízkých úrovních (viz i přerušovanou čarou vyznačené projekce dalšího vývoje od Commerzbank).

Co komodity, či dluhopisy?

Jak jsou na tom jiná investiční aktiva? Pokud bych měl určit svého teoretického kandidáta, který by k sobě nějakým (obvykle nevysvětlovaným) mechanismem mohl přetahovat inflaci z trhu zboží a služeb, byly by to komodity. Jejich fundamentální hodnotu lze totiž určit těžko (pokud o ní lze v tomto případě vůbec hovořit). A svou fyzickou podstatou jsou trhu zboží nejvíce podobny (vždyť jsou také jeho základem). Jenže jak všichni víme, komodity v posledních letech neprochází zrovna nejšťastnějším obdobím. Jinak řečeno, jsou hodně silným argumentem proti nějakému přelévání inflace.

Trumfem v ruce zastánců teorie „investiční“ inflace budou možná dluhopisy, zejména ty vládní. Tam totiž v nejednom případě dokonce dochází k tomu, že vlády si nechávají platit za to, že jim investoři půjčují – sazby jsou po několikaletém růstu cen dluhopisů záporné. V této úvaze není prostor pro detailnější rozebrání důvodů tohoto stavu (nadbytek likvidity, či úspor). Nicméně z technického hlediska bychom se podle mne stále bavili spíše o tom, zda se na dluhopisovém trhu vytvořila bublina, či ne. Tedy ne o nějakém přelití inflace z trhu zboží a služeb na trh s investičními aktivy.

Výhrad k podobnému inflačnímu uvažování bychom pak našli ještě více a všechny se točí kolem toho, že samotný koncept inflace je u akcií, dluhopisů a pod. zavádějící (což je vlastně ten hlavní důvod, proč se tématu věnuji). Je dost dobře možné, že některá investiční aktiva nyní trpí bublinovatostí. Je možné, že k tomu přispívá politika centrálních bank (i když určitě není tím rozhodujícím faktorem – dostatek paliva ještě nikdy nezavinil nehodu z příliš vysoké rychlosti). O nějakém přelévání inflace ale radši nemluvme. I proto, že i když je na akciovém trhu bublina, kupní sílu peněz to samo o sobě neničí. Stejně tak propad cen akcií kupní sílu peněz nezvyšuje.

 

Čtěte více:

Technická analýza - Eurodolar při denním pivotu přečkal německé PMI bez výrazného pohybu
22.07.2016 9:43
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při hladině denního pivotu na 1,1...
Dluhová sezóna pokračuje. Dluhy eurozóny utěšeně narůstají
22.07.2016 11:40
Politika zadlužování i v dobách relativně slušného ekonomického růstu ...

Váš názor
  •  
    25.07.2016 8:32

    Nesmysl. Akcie zůstává akcií, i když si autor článku bude přát něco jiného. A pak - kde jsou ceny nemovitostí - byt zůstává stejným bytem dnes, zítra i napřesrok. A přesto jejich ceny nejsou součástí inflačního výpočtu. Pak se zdá, že žijeme v době deflace. Zkuste vysvětlit mladé rodině, která si chce koupit bydlení, že ten byt sice stojí o 10% víc než loni ale inflace to není, ta se týká jenom rohlíků. Kdyby byly ceny nemovitostí součástí výpočtu inflace po roce 2002, centrální banka by viděla jinou inflaci, musela by zvednout sazby a bublina by nevznikla.
    Petr
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení