Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tento způsob klidu zdá se mi poněkud nešťastným

Tento způsob klidu zdá se mi poněkud nešťastným

02.09.2016 17:40

V podstatě si nyní užíváme klidu. Ekonomika Spojených států nabírá na síle, Fed to ale (zatím) nepřehání s hovory o zvyšování sazeb. Brexitový šok se v eurozóně nekoná a ve Velké Británii (zatím) také ne. Ceny ropy nejsou příliš nízko a ani příliš vysoko, geopolitické tenze také trochu utichly. Finále prezidentských voleb v USA je ještě daleko. A hlavně – ohledně čínské ekonomiky je ticho po pěšině.

Příčina tohoto čínského klidu spočívá v cyklickém zlepšení, kterého si země draka nyní užívá. Je tomu tak i přesto, že toto zlepšení může vše nakonec ještě zhoršit – dluhy budou ještě vyšší, to samé platí o závislosti na investicích a nadbytečných kapacitách ve výrobě. Proto tu už nějaký čas hovořím (a nějaký čas asi ještě budu hovořit) o potenciální čínské pasti.

Najít důkazy její existence není zase tak složité, většinou se točí kolem zmíněných dluhů. V prvním grafu, o který se s námi dělí UBS, je modře vyznačen poměr dluhu k HDP relativně k tomuto poměru v USA (v Asii mimo Japonska, tedy zejména v Číně). Graf pak za pomoci hnědé křivky (valuační poměr PBV – cena akcií relativně k jejich účetní hodnotě) ukazuje, že valuace akcií reagují na rostoucí (relativní) zadlužení jednoznačně negativně. Implikace tohoto vztahu by byly jednoduché: Dokud úvěrový boom nepřestane, valuace neobrátí.

S020916 1

Jak je ale možné, že trhy vnímají vývoj v Číně stále jako relativně uspokojivý? Může jít o podobný jev, jaký nastal před lety v eurozóně (a v řadě jiných případů): Trhy často nereagují postupně, ale skokově. Tedy ve stylu „vše je v pořádku, až je najednou vše špatně“. Ale také je nutno mít při všech čínských problémech na paměti, že černobílá situace v zemi draka určitě není. Na světlejší stránku poukazuje právě UBS: Hora úvěrů sice roste, ovšem banky a vláda na to reagují a navyšují kapitál bank.

V druhém grafu je vyznačen růst kapitálu vybraných bank, ke kterému došlo mezi druhou polovinou roku 2014 a rokem 2016. UBS v souvislosti s tím tvrdí, že už přišel obrat v úvěrovém cyklu v tom smyslu, že jsme se posunuli do „čistící“ fáze. Ta je ale zatím v počátku a je značně selektivní.

S020916 2

Výše uvedené je hezké. Dá se ale diskutovat třeba o tom, nakolik je řešením přesun problému ze soukromého sektoru na sektor vládní v situaci, kdy ten druhý také stojí na relativně vratkých nohou (od věci nemusí být v této souvislosti srovnání se Španělskem). Lze najít ještě další zdroje optimismu? Někteří poukazují například na to, že dochází ke znatelnému poklesu platů ve vedení státem vlastněných firem. Nevím ale, zda to není v prostředí, kdy je třeba řadu těchto firem nechat padnout, spíše důkaz, že současné změny jsou spíše kosmetické povahy.

Moje úvahy o čínských pastech jsou z těch, u kterých si přeji, aby se nenaplnily a zůstaly pouhou teorií. Konec konců, zejména v pokrizových letech je velmi lehké poukazovat na to, co není zrovna optimální a určitě bych se nerad zařadil do dlouhé řady zkázopravců, kterým jejich predikce z čistě statistického hlediska občas musí vyjít. Obávám se ale, že současný čínský klid není známkou velkého obratu. Tento způsob čínského klidu „zdá se mi poněkud nešťastným“.

S020916 3

Zdroj: Financial Times

EM akcie si letos připisují velké zisky (viz zelená křivka v posledním grafu), což je bezesporu do značné míry odrazem popsaného čínského klidu. Třeba takové Pimco se domnívá, že EM rally ještě nekončí, protože nedošlo jen k cyklickému, ale i strukturálnímu obratu v EM ekonomikách. Pokud se ale vrátíme k prvnímu grafu s vývojem dluhů a PBV, podobný optimismus chladne, alespoň v případě Číny, respektive Asie ex. Japonsko: Ceny akcií mohou nahoru táhnout rostoucí zisky a/nebo valuace. A jak jsme viděli, valuace nahoru pravděpodobně nepůjdou, dokud nenastane definitivní obrat v úvěrovém cyklu.

 

Čtěte více:

Je načase, aby fiskální politiku nastavovali odborníci
02.09.2016 10:15
Během Velké recese byly centrální banky ve svých pokusech o oživení ek...
Rozbřesk – Srpnová data z amerického trhu práce jako brána pro zářijový růst sazeb Fedu
02.09.2016 9:11
Už už to vypadalo, že misky makroekonomických vah se začínají přikláně...
Českou ekonomiku režíruje automobilový průmysl
02.09.2016 9:32
Podle zpřesněného odhadu se český HDP ve druhém čtvrtletí letošního r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university