Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Trh s ropou vstřebává další slovní intervence producentů

Rozbřesk – Trh s ropou vstřebává další slovní intervence producentů

06.09.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ceny ropy zažily včera pořádnou jízdu. Společné prohlášení “ministrů pro ropu” z Ruska a Saúdské Arábie (SA) o spolupráci při stabilizaci trhu s ropou, k němuž došlo na pozadí konference zemí G20, poslalo ceny ropy nejprve prudce vzhůru (asi o 6 %). Následně však cena ropy poklesla takřka ke “startovacím úrovním” (asi 47 USD/barel).

Z prohlášení a pozdějších vyjádření ministrů Novaka (Rusko) a al-Faliha (Saúdská Arábie) se zdá, že se mohli inspirovat v populární hudbě. I zde se totiž čas od času stává, že některý z interpretů vytáhne ze šuplíku známou skladbu z minulosti a znovu ji přezpívá. Producenty “cover verze” v tomto případě však asi ani tak nebyli výše zmínění pánové, nýbrž princ Mohammed bin Salman a ruský prezident Putin, kteří se sešli již o víkendu a oprášili hity z letošního jara (vyčkávání na schůzku v Dóhá). Setkáním patrně položili základ pro pondělní “slovní intervenci”.

Je fakt, že setrvale nízké ceny ropy mají na producenty přivyklé na předchozí tučná léta velmi negativní vliv a bylo by jistě chybou podceňovat možnost dohody producentů na omezení těžby ropy. K podobným dohodám docházelo za jinak nepravděpodobných podmínek i v minulosti a bude k nim zřejmě docházet i v budoucnosti. Ekonomický pragmatismus dokáže leckdy překlenout i hluboké ideologické propasti.
Zároveň však platí, že včerejší dohoda neobsahuje žádné konkrétnější cíle kromě toho, že vznikne společná pracovní skupina, jež bude monitorovat vývoj na trhu s ropou. Objevil se i příslib dalších jednání při příležitostech konání energetické konference v Alžírsku (konec září) a setkání OPECu (konec listopadu). Silnější závazek, např. stanovení stropu pro produkci, však opět chyběl. Saúdský ministr dokonce uvedl, že je to jedna z preferovaných možností stabilizace trhu s ropou, nicméně nemusí k ní dojít “zrovna dnes”.

Zdá se proto, že se Rusko a Saúdská Arábie snažily především stabilizovat ceny ropy, které v posledním týdnu povážlivě klesaly. Asi nikdo z producentů si nepřeje, aby se cena Brentu opět dostala pod 40 USD/barel. Výraznější a setrvalejší růst ceny si nicméně asi nikdo z tradičních těžařů také úplně nepřeje, neboť by dříve či později přilákal zpět producenty ropy mimo OPEC (např. USA).

Včerejší dění však zároveň ukazuje, že nové variace na skladby o sestavování pracovních skupin a sledování trhů s ropou ze strany producentů už příliš netáhnou - nejsou to zrovna hity od Beatles. Obohatit aranžmá například o dohodu na zastropování produkce (byť na rekordních úrovních) proto určitě nelze v následujících měsících vyloučit. Její faktické dodržování by sice bylo značně nejisté a problematicky dokazatelné, nicméně i tak by podobné silné prohlášení patrně zafungovalo žádoucím způsobem. Otázkou však je, zda je něco podobného nutné v současné situaci, kdy se zdá, že vyrovnání tržní bilance na globálním trhu s ropou je již v dohledu…

Forex

Region

Zlotý včera dále mazal předchozí ztráty a posílil asi o půl procenta. Během dne se sice objevily informace o odstoupení nedávno jmenovaného centrálního bankéře Chrzanowského z funkce, nicméně na trh dopad neměly. I proto, že se podle jeho prohlášení nejedná o důsledek nějakých sporů v rámci Výboru pro měnovou politiku (důvod rezignace však není známý).

Guvernér ČNB Rusnok se také včera v rozhovoru pro Respekt vyjádřil k možnému exitu ze současného kurzově-měnového režimu. Rusnok mimo jiné uvedl, že i kdyby inflace v polovině roku 2017 byla lehce pod dvěma procenty, nicméně výhled by naznačoval v nejbližší době překročení této úrovně, umí si exit (z intervenčního režimu) představit i v takové situaci. To stále koresponduje s naším výhledem, že ČNB přestane okolo poloviny příštího roku bránit hranici EUR/CZK 27,00. Dnes však pozor na data o české obchodní bilanci a průmyslu za červen.

EUR/USD

Ani velice silné maloobchodní tržby v eurozóně nedokázaly pohnout kurzem eurodolaru, který byl umrtven státním svátkem v USA. Naopak na hlavních trzích zaujala libra, která dále maže ztráty, když se ukazuje, že strašení exitem na britskou ekonomiku nezabírá.

Dnes se pozornost soustředí na odpoledne zveřejněný index podnikatelské nálady v sektoru služeb v USA. Ačkoliv toto číslo může přinést krátkodobý pohyb eurodolaru, tak za daleko důležitější považujeme vystoupení člena vedení Fedu Williamse zítra brzy ráno.


 

Čtěte více:

Akciové trhy v perverzním módu, vládne mu dolar
05.09.2016 17:40
Páteční data z trhu práce nebyla zrovna důkazem toho, že by se americ...
Technická analýza - Dolar na páru s jenem může využít odrazu od týdenního pivotu a opět zamířit výše
05.09.2016 18:03
Dolar na páru s jenem může využít odrazu od týdenního pivotu a opět za...
Dolar ztrácí proti jenu, přestože se stále mluví o větším japonském stimulu
05.09.2016 17:25
Ani při zavřených amerických trzích a absenci důležitých dat dnes nud...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů