Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Averze k riziku klesá, delší výnosy však překvapivě také

Rozbřesk – Averze k riziku klesá, delší výnosy však překvapivě také

23.09.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tento týden zatím pro trhy znamená vítanou úlevu. Americký Fed přes veškerou jestřábí rétoriku z posledních týdnů zůstává opatrný. Akcie tedy rostou (v USA od začátku týdne o 2 %) a klesá tržní napětí - index strachu VIX spadl za poslední dva dny velice prudce do blízkosti letošních minim.

Daří se možná i trochu paradoxně dluhopisům s delšími splatnostmi - a to nejen v USA. To samé se dá říct o německém nebo japonském trhu. Pokles averze k riziku a lehký růst cen ropy by měly být přitom pro dluhopisy (se splatností deset let a víc) špatnou zprávou. Výnosy na deseti letech by měly spíše růst. Proč se tak neděje a zatímco krátký konec německé a americké křivky zůstává stabilní, delší padá dolů (křivka zplošťuje)?

Jedním z (mnoha možných) důvodů může být změna měnové politiky v Japonsku. Bank of Japan tento týden sice trhy na první pohled trochu zklamala - nenavýšila tisk peněz ani nesnížila základní sazbu. I tak provedla jednu zajímavou strategickou změnu. Do budoucna chce kromě krátkých sazeb řídit celou výnosovou křivku. V tuto chvíli konkrétně desetiletý výnos, který chce dlouhodobě držet v blízkosti nuly. Explicitní cíl pro dlouhé výnosy/sazby je mezi centrálními bankami novinkou a pro dluhopisy s delší splatností dobrou zprávou. Bank of Japan tak do jisté míry postupuje v měnové expanzi dál a nedá se vyloučit, že ji v budoucnu v případě potřeby jiné centrální banky budou následovat. I proto se výnos německého desetiletého bundu pravděpodobně nehledě na zisky akcií a ropy propadl zpátky do záporných hodnot.

Forex

Region

Zlotý s forintem byly včera opět v přízni investorů. Zejména forint výrazně posiloval - kombinace překvapivého zlepšení ratingu od S&P a stabilních sazeb Fedu patrně překvapila část trhu, jež předtím sázela na jeho oslabení. Forint tak včera vůči euru posiloval takřka o procento a dostal se na šestnáctiměsíční maxima. Koruna zůstává poblíž hranice kurzového závazku ČNB a víceméně stabilní jsou v posledních dnech i forwardové kurzy (12M).

Dnes budou v regionu sice zveřejněna nějaká makročísla, nicméně z hlediska důležitosti jde spíše o druhou kategorii. Prostor pro další výraznější posilování forintu a zlotého proto vnímáme spíše jako omezený. V polské centrální bance se dle (včera zveřejněného) zápisu z posledního jednání dokonce objevují hlasy znovu zvažující možnost snížení oficiálních úrokových sazeb. Přílišné posilování forintu by mohlo podpořit podobné úvahy i v Maďarsku, kde trhy na snížení sazeb do velké míry již sází (cca o 20 bps v horizontu tří až šesti měsíců).

EUR/USD

Dolar včera vstřebával výsledky zasedání Fedu, když jej pochopitelně ranilo, že americká centrální banka znovu odložila zvýšení úroků. Výsledkem byl pohyb eurodolaru až směrem k hranici 1,125. Dále se ovšem nedostal mimo jiné proto, že týdenní statistiky z amerického trhu práce dopadly velmi dobře a ukazují na měsíční přírůstek nových pracovních míst v USA za září okolo 200 tisíc.

Dnes mohou trh zaujmout indexy podnikatelských nálad v západní Evropě. Kromě toho však bude zajímavé si poslechnout první vystoupení amerických centrálních bankéřů po středečním zasedání.

 
 
 

Čtěte více:

Na Wall Street pokračovala Fedem podpořena rally
22.09.2016 22:00
Americké trhy se dnes dál vezly na vlně optimismu poté, co americký Fe...
Asie: Akciový region oslaboval, může za to posilování jenu
23.09.2016 8:16
Narůst japonského jenu k americkému dolaru až k jednoměsíčním maximům...
Primární nabídka Innogy by mohla mít hodnotu až 5 miliard eur
23.09.2016 8:31
Primární emise akcií (IPO) německé spol. Innogy, které je divizí utili...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data