Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světová ekonomika se dostává pod vládu velkých korporací

Světová ekonomika se dostává pod vládu velkých korporací

28.09.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Theodore Roosevelt ve svém projevu z roku 1910 chválil ekonomickou sílu Spojených států, ale hovořil i o tom, že jim začíná dominovat pár korporátních gigantů. Ti podle něj vytvářeli obrovské bohatství, ovšem pouze pro pár jedinců. A také měli velký vliv na americkou politiku. Roosevelt varoval, že země založená na principu rovnosti a příležitosti čelí nebezpečí, že se stane zemí privilegovaných korporací.

Rooseveltův projev je aktuální i dnes, protože omezený počet gigantických firem si zase získává významný vliv nad globálními trhy. Korporátní zisky jsou v USA v poměru k HDP na nejvyšších úrovních od roku 1929. Společnosti jako Apple, Google či Amazon dominují ekonomice podobně jako US Steel, Standard Oil and Sears či Roebuck and Company v časech Roosevelta. Někteří ze současných gigantů jsou již dlouho existujícími firmami, někteří jsou nováčky. Všichni ale těží ze své velikosti, získávají náskok na konkurenci a budují si proti ní ochranné zdi. Těmi je i obrovská zásoba hotovosti, která v USA představuje 10 % HDP a v Japonsku dokonce 47 % HDP

V osmdesátých a devadesátých letech se hovořilo o tom, že velké společnosti jsou věcí minulosti. Zdálo se, že firmy jako AT&T se postupně rozpadnou, státní giganti budou privatizováni. Najednou se ale začaly objevovat technologické společnosti a dnes se zdá, že velikost je pro úspěch klíčovým faktorem. McKinsey Global Institute odhaduje, že 10 % světových obchodovaných firem dnes generuje přibližně 80 % všech korporátních zisků. Firmy s tržbami převyšujícími 1 miliardu dolarů generují asi 60 % globálních korporátních tržeb a jejich kapitalizace představuje 65 % kapitalizace světových trhů. Honba za velikostí se pak projevuje boomem fúzí a akvizic včetně nedávno ohlášeného nákupu společnosti SABMiller společností Anheuser-Busch InBev.

Superstar efekt je nejvíce patrný ve znalostní ekonomice. V Silicon Valley si několik gigantů užívá nevídaných marží a podílu na trhu. Zakladatel PayPalu Peter Thiel v této souvislosti tvrdí, že „konkurence je jen pro chudáky“. V jiných vyspělých ekonomikách je obrázek pestřejší. Ve Velké Británii a Jižní Koreji se míra konsolidace korporátního odvětví podobá USA, v kontinentální Evropě je mírnější. Ve většině světové ekonomiky je ale patrná alespoň nějaká konsolidace a tento trend bude pravděpodobné pokračovat. Velké a mocné společnosti nutí své konkurenty, aby také rostli, protože jinak s nimi nebudou schopny soutěžit. Stejně tak zaměstnávají armádu právníků a konzultantů, kteří jim pomáhají v expanzi po celé světové ekonomice. Celý proces ještě posiluje digitalizace, protože díky ní se dá jednodušeji operovat v jiných zemích a regionech. 

Velké společnosti byly v minulosti charakterizovány velkým počtem zaměstnanců a mnoha aktivy. Pro některé z nich je to typické i dnes – příkladem je Exxon či Walmart. Ovšem jak poukazuje James Manyika z McKinsey Global Institute, dnešní digitální giganti s obrovskou tržní kapitalizací mají jen málo aktiv. V roce 1990 měly tři největší automobilky z Detroitu celkem 1,2 milionu zaměstnanců. Dnes mají tři největší společnosti ze Silicon Valley 137 000 zaměstnanců a i „staré“ velké společnosti jich zaměstnávají méně než dříve. U Exxonu tak dnes ve srovnání s šedesátými léty pracuje asi polovina lidí. 

Éra dynamických podnikatelů, kterou ve Velké Británii nastartovala Margaret Thatcherová a v USA Ronald Reagan, končí a místo ní nastává doba korporátní konsolidace. Nové korporátní hvězdy pak vynikají ve všem, co dělají. Platí to i o snaze dostat z vlády maximum výhod a zároveň platit co nejnižší daně. Řada z nich také často zaměstnává bývalé vysoko postavené politiky a armádu lobbistů. V tom se dokonce hodně podobají gigantům z minulosti. 

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Dobrá a mylná poučení z největší bubliny všech dob
26.09.2016 12:30
Pokud začneme hovořit o tom, že dlouhodobé investování je jedním z dob...
Češi stále v dobré náladě
26.09.2016 9:35
Dobrá nálada české spotřebitele neopouští ani s odcházejícím létem. ...
Překvapivé vylepšení německé nálady Ifo
26.09.2016 10:43
Index německé podnikatelské nálady Ifo se překvapivě vylepšil a vyskoč...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení