Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roste v Číně nová třída agresivních investorů?

Roste v Číně nová třída agresivních investorů?

27.10.2016 17:00
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Ta zpráva proběhla médii už dříve. Čínská HNA Group, která už má solidní sbírku majetku na domácí půdě, kupuje čtvrtinový podíl v americké hotelové společnosti Hilton Worldwide. Podle listu The Wall Street Journal jde o jednu z ukázek toho, jak skupina nových agresivních obchodníků pase po nových příležitostech v prominentnějších odvětvích, jako jsou právě hotelové služby. Západ se k apetitu čínských investorů staví poslední dobou ostražitěji.

Konglomerátu HNA Group, kterému vládne třiašedesátiletý čínský mogul s evropským technickým vzděláním Čchen Feng, už v Číně patří hotelové řetězce, přepravní společnosti nebo třeba Hainan Airlines, což jsou největší čínské aerolinky neobchodované na burze. Když Západ v roce 2008 mířil do recese, rozhodl se Čchen, že je čas porozhlédnout se jinde. A, jak sdělil místním médiím – je dalším krokem zámoří, neboť tam aktiva kvůli finanční krizi zlevňují.

Šturm čínského učence

HNA Group se od té doby stala jedním z nejhladovějších čínských kupců v zahraničí. Samotný Čchen, který je jejím spoluzakladatelem a předsedou, patří k nové, agresivní generaci čínských obchodníků, kteří nejenže skupují zahraniční aktiva nejrychleji v historii – zahraniční akvizice ohlášené čínskými podniky dosáhly od začátku roku zatím 199 miliard USD – ale také natahují ruce po stále větších obchodech v prominentnějších odvětvích, jako jsou třeba hotely nebo letecký průmysl.

„Chystám se koupit 1000 letadel“ a budu tak velký, že HNA bude mít větší vliv v cenových debatách s Boeingem a s Airbusem, prohlásil Čchen v únoru na Harvardově univerzitě. „Kdy v posledních více než sto letech měli Číňané moc něco rozhodnout? Teď konečně příležitost rozhodovat mám,“ řekl také podle listu WSJ Čchen, buddhistický vzdělanec, který doufá, že Číně pomůže vydobýt respektovanější pozici na světové scéně.

Proud čínských akvizic

Čtvrtinový podíl v Hilton Worldwide Holdings, který kupuje od investiční skupiny Blackstone Group, může skupině pomoci profitovat ze záplavy čínských turistů cestujících do zahraničí. Tady ale akviziční aktivity konglomerátu nekončí. K dalším krokům patří dohoda o koupi divize skupiny CIT Group zabývající se pronájmem letadel za čtyři miliardy dolarů, dále nabídka dceřiné firmy HNA na americkou elektronickou společnost Ingram Micro za šest miliard dolarů a dohoda o koupi majitele hotelových řetězců Radisson, jinak též provozovatele stovek hotelů ve 115 zemích, za blíže neupřesněnou sumu. Za zmíněnou čtvrtinu v Hilton Worldwide Holdings zaplatí Čchenovo impérium 6,5 miliardy dolarů.

Mnoho čínských firem si je vědomo toho, že domácí poptávka zpomaluje, a poohlíží se kvůli tomu v zahraničí. Jiné mají zájem o západní technologie, které by jim pomohly s modernizací postupů v domácím prostředí. Akvizice skýtají i další bonus v podobě cizoměnových výnosů, což dává smysl při očekávání dalšího poklesu čínské měny. Na příklad Dalian Wanda Group, u jejíhož zrodu stojí někdejší voják Čínské lidové osvobozenecké armády Wang Ťien-lin, tak utratila přes 13 miliard dolarů za aktivity od sportu po filmové studio Legendary Entertainment. Inkoust možná ještě nestihl oschnout na dohodě o převzetí americké pojišťovny Genworth Financial, kterou právě podepsala China Oceanwide Holdings Group.

Chytit správnou vlnu

Je otázkou, zda se bude nejnovějším čínským obchodům dařit lépe než čínským investicím do ropy a surovin, kde se boom na světovém komoditním trhu Číňanům podle některých názorů zachytili pozdě. Obavy vyvolává i obrovitý dluh, který na sebe čínští nabyvatelé berou. Na příklad ChemChina chtěla za poslední dva roky odklepnout půjčky za 43 miliard dolarů, aby ufinancovala převzetí švýcarského výrobce pesticidů Syngenta.

Tento obchod přitom stále není jistý. Věc zkoumají regulátoři, a na příklad Syngenta se dnes nechala slyšet, že kapitálový regulátor může obchod posuzovat až do prvního kvartálu následujícího roku.
Otazníky se vznášejí i nad pozorně sledovanou koupí německé technologické společnosti Aixtron čínskou investiční skupinou Fujian Grand Chip Investment Fund.

Pod stále přísnějším dohledem

Aixtron vyrábí přístroje používané při výrobě diod nebo čipy pro nanotechnologie a jeho výrobky nejsou primárně určené pro obranný sektor. Poté, co se Číňané začali ve zvýšené míře ucházet o německé společnosti, ale v největší evropské ekonomice rostou pochyby, zda by se na ochranu strategických technologií nemělo učinit více. V pondělí vzaly německé úřady svůj souhlas s obchodem za 670 milionů EUR překvapivě zpátky. Věcí se podle Aixtronu chtějí ještě jednou zabývat.

Na čínské akvizice se pozorněji nedívají jenom Němci. Podle investiční banky Grisons Peak vzdali čínští zájemci od loňského července 11 velkých akvizic v celkové hodnotě téměř 39 miliard dolarů, což je 14 procent veškerých dohod ohlášených za posledních 16 měsíců. Důvodem neúspěšných transakcí byly právě hlavně přísnější oči národní regulátorů v USA, Austrálii i jinde. Kdyby nedopadly ani nákupy Syngenty a Aixtronu, pak by se podíl těchto neúspěchů zřejmě ještě zvýšil.

Zdroje: FT, RTRS, WSJ, ČTK


Čtěte více:

Čína činí další krok k ukončení hegemonie dolaru
04.10.2016 14:30
Čína už dlouho touží po tom, aby její měna představovala alternativu ...
Čína expanduje v Hollywoodu, ale co americká média v Říši středu?
07.10.2016 16:30
Výbor amerických zákonodárců pro Čínu, ve kterém zasedají jak demokrat...
Čína si ve třetím čtvrtletí zopakovala růst o 6,7 %
19.10.2016 9:18
Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta...
Trump, sazby a Čína - nejlepší a nejhorší scénář
24.10.2016 19:00
Doufejme, že se zvolení Donalda Trumpa to nebude jako s Brexitem. A po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)