Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Osm nejbohatších světa vlastní stejně, jako polovina lidstva

Osm nejbohatších světa vlastní stejně, jako polovina lidstva

16.01.2017 12:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Osmero miliardářů vlastní stejný majetek jako chudší polovina světové populace, tedy 3,6 miliardy lidí. Uvedla to nezisková organizace Oxfam, která závěry své analýzy vydává před zahájením Světového ekonomického fóra  (WEF) v Davosu. Majetková nerovnost je podle Oxfamu teď větší než kdy jindy.

Nejbohatším člověkem na světě zůstává zakladatel Microsoftu, Američan Bill Gates. Jeho majetek je odhadován na 75 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). Mezi osmi nejbohatšími je i Španěl Amancio Ortega, zakladatel módního řetězce Inditex s odhadovaným majetkem 67 miliard dolarů, anebo finančník Warren Buffett s 60,8 miliardy dolarů.

"Je nestoudné, že tolik bohatství je v rukou několika jedinců, když každý desátý člověk na světě musí přežít se dvěma dolary na den," odhaluje svůj postoj k závěrům analýzy Winnie Byanyimová z Oxfamu. "Nerovnost žene do chudoby stovky milionů lidí, rozděluje společnost a podkopává demokracii," podotýká Byanyimová, která se zasedání v Davosu zúčastní.

Oxfam vyzvala světové lídry, aby o problému přestali jen mluvit a začali jednat. Ještě loni si polovinu lidstva mohlo koupit 62 nejbohatších, avšak nyní podle nové metodiky a s novými údaji z Číny a Indie se ukazuje, že situace je ještě horší. Kromě kumulace bohatství v rukou několika málo jedinců je hlavním morálním problémem podle Oxfam fakt, že bohatí se vyhýbají placení daní, jak ukázala mimo jiné kauza Panamské dokumenty.

"Jsme v situaci, kdy miliardáři často platí nižší daně než jejich uklízečka nebo sekretářka. To je šílené," řekl agentuře AP poradce společnosti Oxfam Max Lawson. Lidé podle něj ztrácejí důvěru ve stávající systém, kterému hrozí, že se rozpadne. Prvními signály byly podle Oxfamu referendum, v němž Britové loni rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Podle doporučení Oxfamu mohou být lékem vyšší daně pro bohaté a vyšší daně z příjmu, důstojné mzdy a investice do veřejných služeb.

Před nerovností a jejími dopady varuje například i papež a Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle jedné z největších marketingových společností Edelman se důvěra lidí v systém prudce snížila po světové hospodářské krizi z roku 2008. Podle průzkumu společnosti věří jen 15 procent lidí, že systém funguje. Tento postoj má řadu příčin, jednou z nich je i rostoucí nedůvěra v tradiční média, na která lidé nahlížejí jako na součást establishmentu. Dávají přednost alternativním zdrojům informací, které často nepřipouštějí protinázory, a roztáčejí tak spirálu nedůvěry.

V jiné své studii Oxfam tvrdí, že při implementaci několika, avšak zásadních, rozvojových cílů mohou firmy do roku 2030 získat přístup k tržním příležitostem v objemu nejméně 12 bilionů amerických dolarů a vytvořit zhruba 380 milionů pracovních míst. V pracovní skupině, která se tématem zabývá a je na WEF napojena, jsou zástupci nadnárodních firem Pearson, Investec, Mercks nebo Alibaba či Aviva. Spolu s nimi akademici, specialisté za mezinárodní obchod nebo filantropové.

(Zdroj: Oxfam, čtk)


Čtěte více:

Proč je tak málo miliardářek?
05.01.2017 12:18
Nový výzkum ukazuje, že zatímco v osmdesátých a devadesátých letech d...
Reformujte tržní kapitalismus! A další globální výzvy pro 2017
12.01.2017 6:49
Pokud si budeme loňský rok kvůli něčemu pamatovat, budou to určitě dra...

Váš názor
  • To je zase nesmyslná agitka postavená na ignoranci a závisti
    16.01.2017 15:56

    Zaprvé, osm lidí si nemůže koupit půlku populace, protože hodnota lidského života se nerovná hodnotě majetku onoho člověka. Hodnota majetku velké části světové populace je záporná a bráno elitářskou metrikou Oxfamu tedy tito lidé zřejmě nemají právo na život. Dávat do jedné věty Panama papers a osm nejbohatších je podsouvání kriminálních činů těmto osmi jednotlivcům - přitom ani jeden z nich nebyl z ničeho obviněn a Panama papers na ně sice složku mají, ale dokonce ani aktivisti z Oxfam tam nenašli nic žalovatelného. Buffet, Gates i Ortega rozhodně platí na daních více než jejich uklízečky a za svůj život zaplatili tolik, že by to kapsy Oxfamu zabezpečilo nejmíň do konce století, kdyby se z toho teda Oxfam nezbláznil a neutratil to za nezbytné ekologické elektromobily pro Afriku. Vzhledem k tomu, že preferují jiné charity, si ovšem Oxfam může dovolit spojovat je naprosto bez důkazů se zločinem, protože žalovat je nikdo z uvedených nebude. A Thiela, který by z nich vysoudil i poslední pentilku, radši nezmiňují. Nerovnost majetku či příjmu nikoho do chudoby nežene. Co je tam žene je nerovnost příležitostí, kterou mají nastavovat vlády a ne miliardáři, a také nedostupnost vzdělání a základních sociálních jistot, za což opět mohou vlády a nikoli ten brejláč, co vydělal peníze na tom, že si korporace z rozvinutého světa oblíbily jeho software (a za který ta chudší půlka lidstva stejně neplatí). A do chudoby lidi taky žene závist. Nadáváním na to, že má soused lepší auto, ještě nikdo na auto nevydělal. Naopak ztratil dost času si nějak polepšit.
    mirek
  •  
    16.01.2017 15:48

    Ještě že uvedli jenom tři jména. Neumim si představit ten humbuk, kdyby zveřejnili, že na sedmém je nějaký Matys z Česka :-)
    Matys
  • nic
    16.01.2017 15:13

    moudrého mně nenapadá, ale líbí se mi, že z žádného příspěvku nečiší závist. Problém je asi ve střední třídě, která se nechá podplácet a hledá způsoby jak boháčům na daních ušetřit. Za úspěch si miliardáři samozřejmě zaslouží odměnu. Je otázkou, k čemu jim miliardy budou, ale pokud po nich zůstane něco jako Karlštejn po Kájovi IV, nic proti. Ale z nové Aurory bych měl také strach, na rovnost v komunistické budoucnosti nevěřím ani náhodou a u nás také nikdy nebyla (ani za husitů).
    lime
  • Lži, které se stanou skutečností
    16.01.2017 14:35

    Je zajímavé kolik lží, které se otáčí 100x dokola se stanou názorem většiny. Jak někdo s ekonomickým nebo selským rozumem může spojovat výši daní se zaměstnaností nebo výší investic. Dám příklad: Velká zahraniční korporace zde každý rok vydělá 15 mld. Kč, v případě progresivního zdanění nad 1 mld. +10% daň z příjmu, nad 5 mld. +10% daň z příjmu a nad 10 mld. +10% daň z příjmu. Při současném zdanění 2,85 mld. při progresivním zdanění 5,75 mld. Ano vydělá o 3 mld. čistého méně, ale pořád 10 mld. Kč. Přeci si ten byznys nezruší, nepůjde do Rumunska nebo nezruší místa, které mu pořád vydělají 10 mld. Kč.
    Jarda
    • Re: Lži, které se stanou skutečností
      16.01.2017 16:08

      Dneska do Rumunska nepůjdou. Ale až se bude linka obnovovat a zjistí, že na nové vydělají v Rumunsku o ty tři miliardy více, tak zavřou krám v momentě, kdy ta stávající linka přestane fungovat. Za neuskutečněnou investici tu bude míň práce pro montéry a stavaře. Za zavřenou linku za deset let pak x set/tisíc zmizelých pracovních míst. A vy, protože máte makat až do 65, si půjdete stoupnout do fronty na podporu.
      mirek
  •  
    16.01.2017 13:47

    Dam vsem otazku, co udela miliardar, kdyz za nim prijde Buh a da mu nabidku. Dam ti miliardu dolaru, ale dam ji i vsem ostatnim lidem. Pominu inflaci, protoze to je v tomto prikladu vedlejsi. A miliardar rekne, ne, dekuju. A duvod je ten, ze by ztratil svou vyjimecnost, podil na moci a vlivu. Tady se zamerne nezveda minimalni mzda, aby tady byli chudi, hodne chudi lide a to proto aby se stredni trida citila aspon vuci nekomu lepe. A nakonec i ten bezdomovec kdyz ma teple obleceni se citi lepe pred bezdomovcem, co ani to obleceni nema. Clovek se vzdy porovnava a chce mit v blizkosti nekoho, kdo je na tom hure. Zvyseni minimalni mzdy by resilo vse, ale vetsina z VAS chce mit na ocich nekoho, kdo na tom bude hure.
    Inšpektor
    •  
      16.01.2017 16:30

      Mirku, neposlouchej tyhle názory. To je úplný nesmysl, co tu píšeš. Za 1) Nikdo nezaručí, že tu linku, jak tu píšeš nevezmou někam jinam i tak. Za 2) Že ty linka nevzali všechny z Německa, do daňových rájů, tam by přeci neplatili nic. Za 3) To že tady vyrábějí (já jsem psal o Bankovním sektoru), neovlivňují jenom daně, ale ostatní věci (právo, infrastruktura, dostupnost, lidský potenciál atd.)
      Jarda
  •  
    16.01.2017 13:40

    Vas tady rozciluje ze nekomu vadi, ze jsou na svete chudi lidi? S tim ze je hodne lidi chudych je treba neco udelat, jinak drive nebo pozdeji bude dalsi vystrl z Aurory a bude to tak v poradku. Vyssi dane pro bohate je jednoznacne spravne, protoze oni maji ze stavajiciho systemu nejvetsi prinos. Kdo pracuje denne 8 hodin a ma zisky ve stamilionech je parazit, protoze zneuziva praci druhych, jednoznacna vec. Vysoke zvyseni minimalni mzdy je lek na vsechny problemy a kdo bude namitat, ze tim budou muset zamestnavatele propoustet tak mu to moc nemysli.
    Inšpektor
    • absolvent VUML?
      16.01.2017 16:04

      víte, lidi nejsou tak stejní, jak by je rádi komanči vašeho typu a sociální inženýři z Oxfamu viděli. Někdo je schopen za den při největší píli vydělat dva dolary a to je jeho maximum, protože na víc nemá intelekt, zručnost, zkušenosti či knowhow. Jiný je tak líný, že i když není neschopný a má vzdělání, nad deset dolarů za den se stejně nedostane. Další má renomé, talent i píli a napíše knížku, kterou si koupí milion lidí. Nikoho přitom nepotřebuje a vydělá ty vaše stamiliony. Naopak zaměstná řadu lidí, které tisk, vydavatelství či prodej knih živí. Kdyby se spokojil s prvním stamilionem a žádný bestseller už nenapsal, pár lidí asi přijde o práci.
      mirek
    •  
      16.01.2017 15:00

      Ja znam pomerne hodne lidi s vyrazne nadprumernymi prijmy. Ale nikdo z nich nepracuje osm hodin denne. Vetsina je jednou nohou v praci porad. Vubec by me neprekvapilo, kdyby svou aktivitu vyrazne snizili, pokud by prislo vyssi zdaneni jejich prijmu.
      Jen
      •  
        16.01.2017 15:16

        Neboj, zvyk je železná košile. Možná by ale poněkud vzrostly příjmy psychoterapeutů...
        Kalka.
    • Hodiny
      16.01.2017 13:47

      tikají...ať již biologické pro člověka, tak světové pro lidstvo...to si nabubřele myslí že jde tou "správnou cestou"...odpovědnost nepříjímají ani tu chudí (chtějí jistě po právu více, zatím mají jen více dětí..) ani ti bohatí a bohatší ( hold mamon je mamon)...takže vesele bobtnejme více a více
      el mrcoch
      • Re: Hodiny
        16.01.2017 16:30

        ... ( hold mamon je mamon)...takže vesele bobtnejme více a více el mrcoch....že tys to zase poplet a chtěl napsat holt. Ale všimni si těch jmen. To jsou ti kteří se o svoje prachy dělí a nevyrábí za ně tanky a rakety, kterými pak straší svět ani nedostávají podvodem dotace. Navíc začínali od nuly a nikde nic neznárodnili, ale stále přispívají na školství, zdravotnictvi a posílají vlastní peníze na potřebné. Ta tvoje závist bude hold :) tvůj hrob.
        ..
  • A to je dobře nebo špatně
    16.01.2017 12:53

    Co nám chtěl autor říci? Že je to špatné? Že máme bohatým brát? Nebude lepší, když budeme více a lépe pracovat a obchodovat?
    • Re: A to je dobře nebo špatně
      16.01.2017 13:37

      Samozřejmě, že je to špatně. Jen si zahrávejme. Informace o vlivu vzrůstající příjmové a majetkové nerovnosti na politické preference a nedůvěru k médiiím je alarmující.
      FZ
    • Re: A to je dobře nebo špatně
      16.01.2017 13:28

      Je neskutečné co na těchto stránkách dokáží " EKONOMOVÉ " vypotit. Progresivní zdanění = menší počet zaměstnaných. Kde se tato rovnice vzala ? U Kalouska ? . Je normální, že místopředseda vlády nedaní příjem z dluhopisů a člověk s 20 tisícovým příjmem daní ? Samozřejmostí je rozumné nakládaní s daněmi, ale to je jiná otázka.
      Jarda
    • Re: A to je dobře nebo špatně
      16.01.2017 13:05

      Tak samozřejmě je špatně, že miliardáři platí menší daně než jejich sekretářky. Problém je, jak to napravit a nepoškodit střední třídu. Bohužel žádné schůdné řešení nevidím.
      ..
  •  
    16.01.2017 12:47

    Bylo by také dobré spočítat , kolik lidí ti nejbohatší ve svých aktivitách zaměstnávají . Až přestanou být ti bohatí , celý svět bude chudý a konečně se svět dopracuje k celosvětově rozvinuté socialistické , možná už dokonce komunistické společnosti , kde si všichni budou rovni ( a všichni budou mít ho..o ) snad kromě demokraticky zvolených soudruhů tajemníků . Čest práci .
    Karel IV
  •  
    16.01.2017 12:32

    a klasické doporučovanie na ešte väčšiu chudobu: Podle doporučení Oxfamu mohou být lékem vyšší daně pro bohaté a vyšší daně z příjmu, důstojné mzdy a investice do veřejných služeb
    Open_mind
  • 8 vs. 3,6 miliarda
    16.01.2017 12:29

    Peniaze sú čas. Cas 8 ľudí má hodnotu času: 3,6 miliardy lidí. 3,6 miliarda ľudí prefláka svoj čas. Voláme to SOCIALNA NEROVNOST.
    Open_mind
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení