Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice do „Big Pharma“ a téma předražených léků

Investice do „Big Pharma“ a téma předražených léků

18.01.2017 18:21

Druhou dokonalou farmaceutickou akcií by podle investora Coryho Renauera měla být Roche. Vede ho k tomu zejména „záplava nových léčebných terapií“, kterou tato firma disponuje. Investor tvrdí, že Roche je na tom, co se týče nových terapií, které mají pomáhat pacientům s vážnými chorobami, mnohem lépe, než její konkurence. Náskok prý má i v oblasti diagnostiky, a to zejména v oblasti onkologie. Vlajkovou lodí firmy v oblasti imuno-onkologie je Tecentriq, který má nádorovým buňkám znemožňovat obranu proti imunitnímu systému. Tato terapie je nyní předmětem 29 klinických studií a odhaduje se, že by mohla zvýšit tržby společnosti až o více než 3 miliardy dolarů.

Roche patří mezi společnosti, které dlouhodobě zvyšují dividendy – daří se jí to už 31 let za sebou. Podobně jako u jiných farmaceutických gigantů nebude ani zde investor zřejmě čekat, že uvidí problémy s tokem hotovosti. Roche má navíc poměrně hodně stabilní provozní cash flow – už čtyři roky v řadě se pohybuje mezi 15 – 16 miliardami dolarů (do roku 2015). Investice do provozu postupně rostou a v roce 2015 dosáhly 4,1 miliardy dolarů. To znamená, že pro akvizice, akcionáře a věřitele zbylo asi 11 miliard dolarů a podle mne je z hlediska investora pozitivní, že firma neprovádí odkupy a dividendy dosahují necelých 7 miliard dolarů. Proč?

Protože pokud se hospodaření firmy výrazně nezhorší, může v tomto ohledu překvapit spíše pozitivně – bude dál navyšovat dividendy, nebo začne s odkupy. Roche je tak v tomto ohledu v opačné situaci než dlouhá řada společností, které vyplácí tolik (nebo ještě více), než kolik vydělají. U nich se totiž nedá čekat, že by akcionáře na této rovině nějak výrazně pozitivně překvapily – dividendy, či spíše odkupy budou pravděpodobně klesat.

Roche se tedy chlubí následujícím: Silná rozvaha, silný tok hotovosti s volným cash flow převyšujícím dividendy, potenciálně zajímavé nové léky a terapie. Očekávaný růst v roce 2016 a 2017 není podle konsenzu na FT nijak zářný, ale zvyšovat tržby a zisky na akcii by Roche měla. Je tu ovšem i onen soustavný růst investic, který může naznačovat, že růst je stále nákladnější (viz níže). Poměr kapitalizace k volnému cash flow tu dosahuje hodnoty 18,5, u minule diskutované společnosti Johnson & Johnson je na hodnotě 27. Ale třeba takový Pfizer může investory lákat na poměr kapitalizace k volnému cash flow ve výši 15.

Sektor pod (i)racionálním tlakem


Celý sektor zdravotní péče není v současné době zrovna oblíbencem investorů v tom smyslu, že dochází k poklesu očekávaných temp růstu zisků a klesá i valuace (PE) celého sektoru. Klesá dokonce i poměr PEG – tedy poměr PE a očekávaného růstu zisků, což naznačuje skutečnou vlnu pesimismu. Je ovšem otevřené, jak jí posuzovat – zda jde o ukazatel věcí příštích, či naopak kontrariánský signál.

Jedním z důvodů negativního sentimentu je rostoucí politický tlak na snižování cen léků a léčby. Jde samozřejmě o komplexní téma, ale rád bych zmínil, že v jeho centru stojí návratnost kapitálu farmaceutických firem: Pokud je příliš vysoko, dá se přesvědčivě tvrdit, že tyto firmy své léky skutečně předražují. Pokud je naopak nízko, těžko argumentovat, že léky jsou předražené. Laťkou pro „nízko a vysoko“ je pak požadovaná návratnost, respektive riziko podnikání farmacií.

Pokud budeme návratnost vlastního kapitálu měřit primitivním ukazatelem ROE, zjistíme, že například u Pfizeru dosahuje 9,5 %, u Roche ale 51 % (!), u Bayeru téměř 20 % a u Novartisu 9 %. Čísla mají tedy velký rozptyl (a lepší by bylo měřit je na základě toku hotovosti než přes zisky). Nicméně jdou od hodnot zhruba odpovídajících požadované návratnosti k hodnotám vysoko nad nimi.

Tento velmi hrubý poznávací výlet by tedy naznačoval, že tlaky na snižování cen nemusí být vždy mimo. Ovšem obrázek je skutečně pestřejší. Hovoří se například o tom, že návratnost výzkumu a vývoje u těchto společností prudce klesá. Podle prosincové analýzy společnosti Deloitte dosahovala v roce 2010 asi 10 %, zatímco v roce 2016 jen necelá 4 %! Průměrné maximální roční tržby z léku prý klesly z 816 milionů dolarů na necelých 400 milionů dolarů.

Pokud jde o dlouhodobý zlom, historická čísla týkající se všech návratností by byla velmi zavádějící a plošný tlak na snižování cen dlouhodobě kontraproduktivní. Velmi negativní investiční scénář by pak spojil tento tlak založený na (irelevantní) historii hojnosti a propadu návratností na mnohem chudší současnost.

 

Čtěte více:

Výjimečné „zdravotnické“ dividendy
03.01.2017 19:04
Investor George Budwell se domnívá, že akcie GlaxoSmithKline a Pfizer...
Dokonalá farmaceutická akcie
17.01.2017 18:06
Když jsem četl tipy na v nadpise avízovanou dokonalou akcii ve farmaci...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení