Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zásoba levné pracovní síly se tenčí, a to k dobru všech

Zásoba levné pracovní síly se tenčí, a to k dobru všech

27.01.2017 20:11

Řada z nás prožila nezanedbatelnou část života v předlistopadové diktatuře ohánějící se „svorností, rovností a bratrstvím“. Na intenzitě nabírající diskuse o potřebě vyšší rovnosti v západní společnosti v nás tak mohou vyvolávat nepříjemné asociace. Ty jsou ale nemístné, protože jde kvalitativně o něco jiného. Ekonomická, či příjmová nerovnost je totiž v globální ekonomice a vlastně celé společnosti skutečně vážným problémem. I když trhy ho doposud v podstatě ignorují, či se přesněji řečeno zabývají jen jeho symptomy.

V devadesátých letech minulého století se otevřela stavidla levné pracovní síly, což mělo celkem logický důsledek přesně vystižený následujícím obrázkem. Z něj je zřejmé, že nerovnost mezi jednotlivými zeměmi světa od té doby postupně klesá. Levná pracovní síla z rozvíjejícíh se ekonomik (EM) je totiž stále více využívána a také se stává dražší, naopak drahá pracovní síla z vyspělých ekonomik (DM) má stále větší problémy s uplatněním. Zejména v rámci DM ale nedochází k plošným negativním tlakům na příjmy a bohatství, ale jsou jich ušetřeni ti nejbohatší. Příjmová nerovnost v rámci jednotlivých zemí (v grafu vyznačena červeně) se tak zvyšuje:

js

Právě růst této „vnitřní“ příjmové nerovnosti DM může být (a zdá se, že skutečně je) zdrojem řady tenzí. Miliardáři ze svých (marginálních) příjmů neutrácí tolik jako ti, kteří žijí z ruky do úst a koncentrace bohatství u onoho pověstného 1 % nejbohatších tak tlumí celkovou spotřebu. Ta je přitom v současné světové ekonomice tou zdaleka nejvzácnější „komoditou“. A aniž bych chtěl obhajovat systém, ve kterém jsou si všichni rovni, je faktem, že od určitého bodu už rozdíly v bohatství budí velké společenské tenze. Z nich se pak rodí a z nich jsou živeni lidé, jako je nový americký prezident.

Co bude dál?

Pokud se čtenář ztotožní s mou dosavadní úvahou, jistě se jako já ptá, co bude dál. Pokud mohu soudit, tak mezi ekonomickými těžkými vahami moc optimismu nepanuje. Jsou spíše toho názoru, že pokud se nezasáhne, trend rostoucí nerovnosti bude pokračovat. Oním zásahem by pak v praxi mohla být asi jen nějaká forma přerozdělení, což je hodně ožehavý přístup.

Ekonomové z Lloyds, kteří se s námi podělili o dnešní dva grafy, jsou ale přese všechno optimisty. Tvrdí, že s tím, jak se vyčerpává zásoba zmíněné levné pracovní síly, celý proces automaticky nabere opačný směr. Argumentují i následujícím grafem, kde se podle různých vážených a nevážených měřítek nerovnosti zdá, že vrchol vnitřní nerovnosti už máme dokonce za sebou:

js2

Myslím, že linka mezi ekonomickými tenzemi, růstem populismu a následně vznikem tenzí ještě horších je v historii lidstva poměrně znatelná. Pokud by tedy výše uvedené bylo pravdou, s poklesem příjmové nerovnosti by na síle ztráceli i nabízeči laciných řešení, která nás nakonec přijdou velmi draho.

Nicméně bych rád připomněl, že příčin rostoucí příjmové nerovnosti je více. Mimo jiné k nim bezesporu patří robotizace a možná i monopolizace některých odvětví a technologický pokrok. A dilema „globalizace“, nebo „robotizace“ není ani zdaleka rozseknuto. Pokud by hlavní příčinou nerovnosti byla skutečně globalizace, pak je namístě nastíněný optimismus. Pokud ale dělají problémy hlavně roboti, bude problém spíše nabírat na síle a nakonec mu asi začnou věnovat pozornost i trhy.

 
 
 

Čtěte více:

Zvířecí pudy utržené ze řetězu
16.01.2017 19:54
Konec minulého roku přinesl u řady finančních a ekonomických grafů pru...
Jaký má Trump plán? ptá se Lagardeová v Davosu. Biden varoval před Ruskem
18.01.2017 16:47
Otázka globalizace, prohlubující se nerovnosti i stín amerického prezi...
Co může nyní poslat trhy do kolen
20.01.2017 20:40
Připadá mi, že pokud něco zasadí trhům a ekonomice znatelnou ránu, nej...
V cestě k úspěchu nové americké vlády stojí jediná věc. Ona sama
23.01.2017 17:56
Měnové trhy to mají obvykle hodně složité, protože se do nich rychle ...

Váš názor
  • O nepříjemných asociacích
    08.02.2017 18:43

    Milý pane autore, jen na okraj k Vaší anotaci na začátku: vzpomínky na tzv. "komunistickou diktaturu" ve mně nepříjemné asociace více méně nevzbuzují. Nepříjemné asociace mi naskakují teprve při vzpomínkách na řádění živlů po Havlově amnestii, na rozkradení národního majetku (nejen) kuponovou privatizací, na záměrné zničení tradičního českého průmyslu a značek ve prospěch těch západních, atd. Jinak "Liberté, égalité, fraternité" bylo a je heslo francouzské revoluce a je stále i Francouzské republiky. Komunisté, "ti naši", jak z kontextu vyplývá, se jím neoháněli. To by autor na Patrii považovaný neměl plést.
    ullsperger
  • Nebuď si tak jistej...
    27.01.2017 20:58

    ...O tomhle jsem hodně přemýšlel a do "spotřeby" je nutno zahrnout i spotřebu nemateriální - myslím tím bonusy ve formě kratší pracovní doby, větší možnosti cestovat, věnovat se zábavám a koníčkům, mít vyšší kvalitu života (a nemusí to být vždy dražší. Pokud zahrneš tohle a přidáš třeba experimentální "minimální příjem pro všechny", máš tu nástin nějaké možnosti konsensuálního přerozdělení příjmů a bonusů z technologického pokroku. Nezapomeň, že musíš započítat i přínos levnější výroby v podobě větší dostupnosti vyrobeného produktu - tedy i pro ty momentálně chudší, tedy snížení nerovnosti. Základní problém je ale v tom, že jakékoliv navýšení výroby vyžaduje další rabování surovin a spotřebu energie, protože nejsou vyřešeny uzavřené cykly recyklace - takže k tomu připočti mínus v podobě vyšší produkce odpadu a znečištění. Je to složitý...
    marrtt
  • Pokrok který nakonec lidi zničí
    27.01.2017 19:54

    Zničí jejich práci-tedy smysl života.......má vůbec cenu?Spotřeba není rozhodně a nemůže být smyslem života.Pokud vidí autor jako hlavní smysl života spotřebu,tak je zcela mimo lidský naturel.
    mc
    • Re: Pokrok který nakonec lidi zničí
      27.01.2017 21:05

      Mimochodem, myslím, že je dost málo lidí, kteří opravdu vidí smysl života v práci. V realitě je takový tvrzení přitažený za vlasy, smysl života je přece bejt s rodinou, bavit se, dělat, to co chci...práce je pro většinu z nás nutností a nástrojem k dosažení na část vyrobeného produktu, abychom uživili vlastní smečku. Pro spoustu lidí je to i prestižní záležitost (heč. já sem ředitel...!!! a beru balík...)
      marrtt
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m