Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spolupracujte, hrozí protekcionismus, vzkazuje MMF zemím G20

Spolupracujte, hrozí protekcionismus, vzkazuje MMF zemím G20

15.03.2017 6:57
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Země skupiny G20 by měly spolupracovat, aby zabránily protekcionismu v době, kdy se zvyšují obavy z dopadů technologického pokroku na pracovní místa ve světě. Před nadcházející finanční schůzkou v Německu je k tomu vyzval Mezinárodní měnový fond (MMF). Odmítání obchodního protekcionismu budou na dvoudenním setkání G20 v německém Baden-Badenu (prvním od listopadového zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA) zřejmě prosazovat také ministři financí Evropské unie.

Blízkou budoucnost vidí MMF relativně příznivě. Globální růst by měl zrychlit (podle lednové prognózy v tomto roce na 3,4 procenta z loňských 3,1 procenta a v příštím roce na 3,6 procenta), především v souvislosti s upevňující se aktivitou vyspělých ekonomik a stabilizací na těch rozvíjejících se trzích, které byly pod tlakem. Střednědobý výhled už ale tak růžově nevypadá. Důvodem jsou jednak přetrvávající dědictví finanční krize, ale také nebezpečí, že strach z negativních důsledků globalizace a technologických změn vyústí v ochranářská opatření – s negativním dopadem na světový růst a obchod, varuje MMF.

„Stouply obavy z nechtěných - a často opomíjených - vedlejších účinků globální ekonomické integrace a technologické změny na pracovní místa a distribuci příjmů ve vyspělých ekonomikách,“ uvádí MMF v dokumentu o "rizicích a vyhlídkách", uvolněném v úterý. „Politické tlaky vedené na zvrácení těchto trendů by mohly vést k opatřením zahleděným do sebe, která narušují globální obchod, poškozují růst, aniž by výrazně pomáhala těm, které strukturální ekonomické proměny poškodily,“ tvrdí také.

Motorem růstu se má stát právě mezinárodní spolupráce. Státy s přebytky v bilancích zahraničního obchodu mají spolupracovat s těmi, které vykazují schodky. Ty země, které k tomu mají prostor, by měly podpořit růst fiskálními opatřeními, uvedl také MMF. Výzkumy MMF ukazují, že bránění nadměrné nerovnosti růstu pomáhá, spíše než aby jej brzdilo, napsala na blogu šéfka MMF Christine Lagardeová. V některých zemích by podle ní mohly pomoci vyšší minimální mzdy. Podpůrný efekt by mohly mít i změny v daňových režimech a systému sociální péče, a to včetně možnosti progresivnějšího zdanění příjmů, píše také Lagardeová, která se otáce nerovnosti věnovala také v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Kromě nebezpečí pozoruje nyní MMF ještě další riziko, kterým je podle něj překotné utahování finančních podmínek. To by mohlo vyvolat silnější odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů, uvádí dokument uvolněný den před večerním oznámením amerického Fedu o dalším zvýšení úrokových sazeb v USA, které trhy v podstatě považují za jisté.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank 20 největších ekonomik světa budou o globálních hospodářských problémech jednat v Baden-Badenu 17. a 18. března. Bude to první setkání G20 od zvolení Trumpa prezidentem USA. A je to právě návrh komuniké ministrů financí EU, který podle diplomatů zohledňuje právě tuto změnu. Ministři v něm potvrzují odhodlání „udržet otevřenou globální ekonomiku, odolávat protekcionismu a udržet v chodu globální hospodářskou spolupráci“, uvádí se podle ČTK v dokumentu. Stanovisko je zjevně namířeno proti postoji nové Trumpovy vlády a ochranářským tendencím, které prosazuje.  

Zdroje: IMF, ČTK

 
 
 
 

Čtěte více:

MMF: Čína musí hodně rychle řešit předlužení korporátního sektoru
05.01.2017 13:09
Čína musí urgentně řešit problém vysokého zadlužení firemního sektoru,...
MMF pro letošek více věří ekonomice Spojených států i Británie, zlepšil výhled
16.01.2017 16:56
Mezinárodní měnový fond (MMF) nechal odhady růstu světové ekonomiky p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data