Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč Tesla zvedá investory z křesla

Proč Tesla zvedá investory z křesla

21.03.2017 18:59

Bylo by to příliš jednoduché, pokud bychom se mohli spoléhat, že firma se silnou pozicí na počátku vzniku nějakého odvětví si tuto pozici udrží po celou dobu jeho existence. Můžeme samozřejmě tvrdit, že taková společnost má náskok před ostatními a to jí poskytuje nezanedbatelnou výhodu. Zrovna tak je ale zřejmé třeba to, že další společnosti se mohou v podstatě zadarmo učit z jejích chyb. Že to, co bylo na počátku výhodou, se může stát koulí na noze. Že existuje efekt „přepáleného začátku“, efekt přílišného uspokojení s dosaženými výsledky, či prostá únava z vyčerpávajícího sprintu. 

Domnívám se, že tato úvodní úvaha na navýsost relevantní i pro jednu z tržních hvězd - Teslu. Nyní jde samozřejmě o jasného kandidáta na dominantní, či jednu z dominantních firem v (sub)odvětví výroby elektrovozů (a dokonce i některých dalších, s elektřinou souvisejících). Pohled na vývoj ceny akcií ovšem ukazuje, že Tesla už dlouho zvedá investory z křesla, ovšem jen proto, aby do něj zase rychle unaveně padli:

Bluechip
Zdroj: Financial Times

Tesla je ostře sledovaným vlakem, respektive elektromobilem, ale i přesto si dovolím připomenout pár relevantních faktů, na které můžeme ve víru kreativních úvah o potenciálu této společnosti někdy trochu zapomenout. Z následujícího grafu vidíme, že tržby společnosti se chovají skutečně raketově a podle analytiků by se tak měly chovat i nadále. V roce 2018 už by tak v těch optimističtějších scénářích mohly atakovat hranici 20 miliard dolarů:

Bluechip
Zdroj: Financial Times

Přiložená tabulka ale zároveň připomíná méně potěšující fakt: Společnost je těžce ztrátová a to jak co se týče zisků, tak co se týče toku hotovosti. V roce 2016 dosáhla její čistá ztráta 773 milionů dolarů, její provozní tok hotovosti záporných 124 milionů dolarů a cash flow po investicích bylo více než 1,5 miliardy dolarů v záporu. Nevím, zda potěší, že v roce 2015 to bylo více než 2 miliardy dolarů hotovostní ztráty.

Na povrchu krása ...

Tesla je společností mnoha odstínů a barev: Jde o jednu z ikon dnešní kapitalistické ekonomiky, její dosavadní i budoucí úspěch ale také stojí na nohou přímých a nepřímých vládních dotací. Její vozy ukazují, kam lidé dokázali posunout v praxi uplatnitelné technologie, ale zároveň jde o nejporuchovější auta na trhu. A jak ukazuje výše uvedené, jde o společnost, které dokáže uspokojit i ty největší investorské závisláky na růstu, ovšem zároveň je její fundament hodně slabý (čímž se z části vracíme k prvnímu - dotačnímu bodu).

V podstatě od počátku roku 2014 je zřejmé, že investoři si neví moc rady, jak se s těmito rozpory poprat a akcie se stala hodně emotivní záležitostí. Její volatilita je ve srovnání s předchozím obdobím a volatilitou celého trhu obrovská. Odráží boj mezi krásným příběhem o tom, co všechno Tesla dokáže (či může dokázat) a realitou, která ukazuje, jak moc by se musely výsledky firmy zlepšit, aby akcie měly vůbec nějakou hodnotu (nemluvě o současné kapitalizaci dosahující téměř 43 miliard dolarů).

Jak tento boj probíhá je dobře zřejmé i z následujícího obrázku, v němž je vyznačen vývoj očekávaného volného cash flow pro roky 2015 a 2016. V roce 2013 si akcie prošla prudkou rally (viz výše uvedený graf) a trh v té době čekal, že v letech 2015 a 2016 už bude Tesla na úrovni volného cash flow znatelně v plusu. Od té doby ale očekávání prudce klesla, až se nakonec hovořilo jen o tom, kolik firma prodělá:

Bluechip

Výhled ukazuje, že investice by letos rozhodně klesnout neměly, naopak. A je v podstatě jisté, že dojná kravka se ze společnosti jen tak nestane. To znamená, že peníze budou dál proudit od věřitelů a možná i akcionářů směrem do firmy, místo aby jim je vracela. Pohled na vozy Tesla potěší estéta i technologického nadšence a přímo vybízí k vyprávění příběhů o tom, co vše se ještě stane skutečností. Pohled na výsledky firmy ale bude pravděpodobně ještě dlouho působit jako chladná sprcha.


 

Čtěte více:

Berkshire Hathaway Chvojkovice - Brod
07.03.2017 18:16
Investor John Maxfield poukazuje na to, že na začátku každé výroční zp...
Co to znamená investovat do GE
08.03.2017 15:23
Výhody a nevýhody velkých konglomerátů jsou už minimálně desetiletí př...
Je lepší těžit komodity, nebo prodávat luxusní kabelky?
09.03.2017 19:12
Oživení komoditních trhů sebou v minulém roce zvedlo i ceny akcií těže...
Tu lepší část cyklu už mají akcie za sebou?
10.03.2017 12:41
Na trhu se v posledních dnech opět znatelně rozvířila diskuse o tom, z...
Čeká se už jen na důvod k prodejům?
13.03.2017 18:43
Tolikrát skloňovaná psychologie trhů funguje poměrně jednoduše: Jde o ...
Kandidát na nejlepší obchod na světě
15.03.2017 13:03
Tradiční kamenné a plechové obchody jsou pod těžkým tlakem konkurence ...
Bude se v budoucnu ještě nosit oblek? A dokáže Hugo Boss to, co Adidas?
16.03.2017 14:49
Možná se mýlím, ale zdá se mi, že probíhá trend postupného uvolňování ...
Akcie se stovkami procent zisků za posledních 12 měsíců
17.03.2017 11:59
Prudké pohyby cen akcií můžeme vnímat několika způsoby. Pokud napříkla...
Vysoké zisky investorů z posledních let jsou irelevantní. Valuace ne
18.03.2017 17:40
O sedmi letech hojnosti a následujících sedmi letech hladu se hovoří j...
Evropská investiční euforie je větší hádankou, než ta americká
20.03.2017 18:57
Tento týden by měl být datově lehčí, pozornost bude zaměřena zejména n...

Váš názor
  •  
    21.03.2017 20:47

    Myslím, že autor článku vůbec nepochopil čeho všeho je Elon Musk schopen (geniální elektromobily Tesla, SpaceX, Hyperloop, Solarní tašky, baterie Powerwall...). Ve srovnání s Elonem byl Steve Jobs strejda, který vynalezl jen hračky pro dospělé. Muj odhad je, že do 5 let je Musk nejbohatší člověk na planetě.
    bp
    •  
      21.03.2017 21:17

      Jo jo to jsou tak neskutecne pohadky ze by jim ani pan Tau neveril :-) nejbohatsi oficialni jeden z chudych neofialne protze zebricky bohatych zacinaji nekde od 100 miliard vys ale o tech se nikdy psat nebude tedy slavny Bill je zlodej co ukradl Ms Dos a pak udela vyndejsi ktery vic nejdou nez jdou j to jen marketing tah kupujte vc ktera nefunguje :-))) koho mame dal apple bez Steva je zoufala firma smerujici zpet do propadliste pak facebook firma uplne bez produktu ktera stoji 350 miliard ja furt nechapu co ta firma dela nic nema nic nevyrabi neda se v tom ani jzdit ani to jist pit nic ejjjjj :-)))) apak idealista Elon space X to spadne cestou na Mesic, mno tslu ma par milionaru co s tim jezdi okolo baraku dal to nedojede a Tesla jako firma jeste nebyla v plusu neco jako Snapchat az tyhlety bubliny spklasknou bude to horsi nz dot com a Lehmani do kupy ale co lidi jsou nepoucitelni a az neskutecne hloupy nu coz olupte tuto planetu cka velmi hruzyplna budoucnost a je velmi velmi blizko.....
      martík
      •  
        21.03.2017 21:35

        ...chm, jaks dostal petadevadesatky do smartfouna? Ze ty nosis po kapsach 486tku, vykuku? :)) No co uz, dej tam alespon xpcka, prestane ti to padat. P.S.: Musk je dobrej, tak jako byl Jobs. Takovych je malo.
        Hruškovec přelahodný
      •  
        21.03.2017 21:22

        Ps az budeme mit vsichni ten genialni automobil tesla kdo potom poresi ty roztekle baterie :-))) auta na elektriku jsou slepa vetev a autonomni auta ulet az vam nekdo hekne auto a zatoci do zdi budete mrtvy driv nez si to uvdomite :-))) solarni tasky , power co ??? Zpete dal tahle zeme nema suroviny na uziveni 7 miliard lidi natoz aby mela miliarda lidi elektromobil :-)))) neco jako VRT ANI v roce 2050 v cesku nebude a hyperloop to mozna by bylo lepsi napsat zakladny na druhe strane mesicu a amartanska hvezdna pechota americkYch meziplanetarnich materskych lodi :-)))))) uz to nehul ulicniku :-)))
        martík
        •  
          22.03.2017 9:51

          Zdravím martíku, úplně tě vidím, celoživotní lenoch, kterej nic neumí, nic nemá, naštvanej na celej svět a hlavně na ty co něco umí a mají uspěch. Ale problém je v tobě, ne v ostatních. tak se válej dál na gaučíku a sleduj s otevřenou pusou, co se bude v následujících letech dít....
          bp
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení