Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie se stovkami procent zisků za posledních 12 měsíců

Akcie se stovkami procent zisků za posledních 12 měsíců

17.03.2017 11:59

Prudké pohyby cen akcií můžeme vnímat několika způsoby. Pokud například nějaký titul vystoupal prudce nahoru, můžeme k tomu přistupovat tak, že jde o irelevantní informaci. Protože pokud se změnilo něco důležitého, rychlejší investoři, kteří byli zrovna „poblíž“, už to v ceně akcie svými nákupy odrazili. Jsou tu ale i zastánci honění trendů, kteří nevěří v nějaké velmi rychlé úpravy cen na novou „správnou“ úroveň a domnívají se, že jízda na trendech může vydělávat peníze. V podstatě přímo proti nim pak stojí kmen kontrariánů, který věří v přestřelování cen. Tedy v to, že pokud se něco hodně hýbe nějakým směrem, obvykle jde o pohyb přehnaný, který bude po čase korigovat. Je tudíž třeba sázet proti trendu, ne na něj.

Studií snažících se podobná dilemata vyřešit je dlouhá řada a asi nepřekvapí, že jejich závěry nejsou zrovna jednoznačné. Liší se v závislosti na tom, jaké časové období je zkoumáno, na jaké odvětví, trh, či akcie se zaměřují a tak dále. Nechám proto na čtenáři, jak bude interpretovat dnešní postřeh, který se týká prudce posilujících akcií na americkém trhu. Investor Dan Caplinger na stránkách Fool.com vyzdvihuje mimořádnou návratnost, kterou za posledních dvanáct měsíců dosáhly akcie Gol Intelligent Airlines, GW Pharmaceuticals a Cliffs Natural Resources.  

Gol je brazilskou leteckou společností a ještě před rokem si nevedl tak dobře, jako jeho známé americké protějšky. Důvodem byly zejména problémy, kterým čelila a do značné míry stále čelí brazilská ekonomika. Nicméně posledních 12 měsíců přineslo tomuto titulu výjimečnou rally. Přispěl k tomu jak makro vývoj v domovské zemi, tak program snižování nákladů a zefektivnění kapacit. Akcie GW Pharmaceuticals si za posledních 12 měsíců připsaly asi 220 % a patří do skupiny poslední dobou hodně populárních a intenzivně diskutovaných marihuanových akcií. 

Želízko v ohni

Tématu marihuanových investic jsem se zde i já věnoval před několika týdny a proto přejdu k trochu detailnějšímu pohledu na poslední zmiňovanou společnost: Cliffs Natural Resources. CNR si za posledních 12 měsíců připsal asi 300 % a ještě před několika týdny se návratnost pohybovala blízko 400 %:

a

Zdroj: FT

Z grafu je vedle výjimečné rally těchto akcií patrná i jejich značná volatilita (beta se nachází kolem hodnoty 1,8), takže určitě nejde sousto pro investory s vysokou averzí k riziku. CNR je těžební společností a zaměřuje se na železnou rudu. Jejími zákazníky jsou ocelárny v USA a společnost tak byla pod značným tlakem v době, kdy na komoditní trhy dorazili medvědi. Živou vodou pro její akcie bylo následně oživení trhu komodit, které přišlo v minulém roce. A v neposlední řadě i očekávání spojené s investicemi do infrastruktury, o kterých tak zaníceně hovoří nový americký prezident a jeho vláda. 

Z mého pohledu je tedy nyní CNR zejména indikátorem toho, jak moc trhy věří v realističnost plánů nové americké administrativy. Z tohoto pohledu je zajímavá korekce akcie této společnosti, ke které došlo v posledních týdnech. Analytický konsenzus na FT zatím nijak utržený ze řetězu není – letos by podle něj mělo dojít k určitému zvýšení tržeb, ale příští rok by měl nastat opětovný pokles a celkově by se tržby neměly ani zdaleka dostat na rekordní úrovně roku 2013. 

Pokud by byl rok 2016 dobrým vodítkem pro pohled na fundament firmy, tak nemá problémy s generování volného cash flow (provozní tok hotovosti převýšil 300 milionů dolarů a investice dosáhly asi 80 milionů dolarů). Nicméně rozvaha společnosti je značně zadlužená a je dobře, že volné zdroje firma směřuje na snižování dluhu a nesnaží se budit dojem, že má na dividendy. PE založené na ziscích posledních 12 měsíců je na hodnotě 10 a je z něj tedy zřejmé, že investoři jsou si zatím stále vědomi toho, že jde o rizikovou společnost, u které se nehraje o nějaký raketový růst, ale spíše o jednotky procentních bodů růstu. 

 

Čtěte více:

Berkshire Hathaway Chvojkovice - Brod
07.03.2017 18:16
Investor John Maxfield poukazuje na to, že na začátku každé výroční zp...
Co to znamená investovat do GE
08.03.2017 15:23
Výhody a nevýhody velkých konglomerátů jsou už minimálně desetiletí př...
Je lepší těžit komodity, nebo prodávat luxusní kabelky?
09.03.2017 19:12
Oživení komoditních trhů sebou v minulém roce zvedlo i ceny akcií těže...
Kandidát na nejlepší obchod na světě
15.03.2017 13:03
Tradiční kamenné a plechové obchody jsou pod těžkým tlakem konkurence ...
Bude se v budoucnu ještě nosit oblek? A dokáže Hugo Boss to, co Adidas?
16.03.2017 14:49
Možná se mýlím, ale zdá se mi, že probíhá trend postupného uvolňování ...

Váš názor
  • 100vky% zisku
    17.03.2017 13:15

    dobry den, prosim o clanek "akcie se stovkami % zisku v PRISTICH 12ti mesicich". Dekuji.
    blic
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data