Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se z Řecka stala de facto kolonie Německa

Jak se z Řecka stala de facto kolonie Německa

21.06.2017 6:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Žádný ekonom se dnes nemůže domnívat, že se Řecku podaří vymanit se z dluhové zátěže 300 miliard eur bez toho, aby mu jeho věřitelé podstatnou část jeho závazků odpustili. V praxi to znamená, že nejvíce by mu muselo odpustit Německo, protože právě jemu dluží nejvíce. V Německu se ale budou v září letošního roku konat volby a ani kancléřka Merkelová, ani ministr financí Schäuble tak pravděpodobně svůj odmítavý postoj vůči odpuštění řeckých dluhů nezmění. I proto, že podobný krok by voliči interpretovali jako uznání toho, že dosavadní záchranné operace byly neúspěšné a platit za tento neúspěch budou právě oni, píše Matthew Karnitsching pro Politico.

Německo už se ale během posledních let smířilo s určitými skrytými formami odpuštění dluhů. Patří mezi ně prodlužování doby splatnosti dluhů či snižování jejich sazeb. Přímé snížení hodnoty dluhů, jaké navrhuje MMF, je ale pro Němce stále mimo diskusi. Řecký premiér Alexis Tsipras to může jen těžko změnit. Odpuštění části dluhů by se mu hodilo i proto, že by umožnilo ECB zahrnout řecké obligace do svého programu nákupu obligací nazývaného kvantitativní uvolňování. Takový krok by následně přispěl k obnovení důvěry investorů v jeho zemi. ECB ale nezačne řecké obligace nakupovat, pokud bude zadlužení této země považovat za neudržitelné. A jelikož se blíží konec kvantitativního uvolňování, tato příležitost nebude trvat dlouho.

Pravdou je, že Evropa přestala Řecku naslouchat už před lety. Pryč jsou dny, kdy se intenzivně diskutovalo o Grexitu a jeho možnost vyvolávala nervozitu na finančních trzích. Dnes zmínky o odchodu Řecka z eurozóny vyvolají tak nanejvýš zívnutí. Jeho dluhy jsou stáhnuty z finančních trhů a Atény už nemohou ohrozit globální finanční systém. Tsipras si tuto změnu situace uvědomil až na počátku roku 2015, kdy mu začal hrozit kolaps řeckého bankovního systému, odchod z eurozóny a ještě horší budoucnost než předchozí roky. Tsipras a jeho levicoví kolegové museli změnit své plány a jeho hvězdný ministr financí Yanis Varoufakis byl donucen k odchodu.

Od té doby Tsipras zhruba plní požadavky věřitelů na další snižování rozpočtových výdajů a ekonomické reformy. Berlín a jeho partneři sice musí občas bojovat s návaly rezistence, ale ve skutečnosti jim stačí pouhá trpělivost. Vědí totiž, že Řecko nakonec nebude mít jinou možnost, než se podvolit. Ukázalo se to i minulý měsíc, kdy Tsipras prosadil snížení důchodů, které bylo ještě před nedávnem nemyslitelné.

Němečtí politici to nepřiznají, ale součástí jejich plánu je učinit z Řecka od začátku odstrašující příklad. A jejich plán zatím funguje. Z Řecka se v celé Evropě stal symbol neschopnosti a nikdo nechce dopadnout jako tato země. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v rozhovoru pro Politico dokonce uvedl, že „Řecko je de facto kolonií“. A dodal, že to je jeden z důvodů odmítavého postoje pro vstup jeho země do eurozóny. Nechce totiž, aby se tento scénář opakoval i v jejím případě. Řecko může stále doufat, že nakonec se mu podaří dosáhnout smazání velké části dluhů. Určitě to ale nebude před německými volbami. Do té doby musí Tsipras poslouchat své „pány“. 

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Finanční osvěta eurozóny
02.03.2017 13:19
V roce 2017 čeká vedoucí evropské představitele řada obtížných zkoušek...
Trumpův dar Číně
06.04.2017 6:24
Protekcionistické pohrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Č...
Eurozóna je stále zranitelná
27.03.2017 7:41
Přestože eurozóna v poslední době zažívá celkové mírné ekonomické zlep...
Řecko je znovu na scéně. Na Maltě se rozhoduje o jeho krachu
07.04.2017 12:09
Řecká krize se znovu dostává na pořad dne. Není divu. 7. duben 2017 je...
Project Syndicate: Do Latinské Ameriky dál proudí kapitál. Navzdory šokům
05.05.2017 7:37
Latinská Amerika – a zejména Jižní Amerika – je už léta v krizi. Zahra...

Váš názor
  • Polský ministr zahraničí
    17.08.2017 12:09

    Witold Waszczykowski má bezvýhradnou pravdu, podle toho co stojí v posledním odstavci. A přitom Řekům stačilo ponechat si svoji drachmu. Místo toho ukvapeně zavedli EURO a pasovali se de facto do role kolonie Německa. Také pro ČR platí ono pořekadlo "dvakrát měř a jednou řež"......
    ..
  • Česku
    21.06.2017 9:21

    by tento Řecký scénář hrozil také, pokud by přijalo €. Částečnou kolonijí jsme už nyní.
    trumf
    • Re: Česku
      21.06.2017 10:58

      to je přece pitomost...ČR v podstatě v eurozóně je, resp. v tvrdém jádru (byť s korunou) a spíše je důležité finanční zdraví, což máme proti Řecku i většině tzv. původních zemí EU více než dobré...:)
      Vito
      • ?
        21.06.2017 14:39

        V jakém tvrdém jádru?! O tom co je finanční zdraví by se dalo diskutovat, to že máme schodky i zadlužení nižší než zbytek Evropy je sice pěkné, ale za zdravé financování se to rozhodně označit nedá. Hlavní otázkou ale je, jak by se toto "zdraví" změnilo po vstupu do eurozóny. Stačí se podívat na ostatní ekonomiky (které byly slabší než Německá, a tudíž je pro ně € příliš silné - např. Itálie, Francie, Španělsko,...), jak se jim vedlo před vstupem do eurozóny a jak se jim vede po vstupu. Čísla mluví jasně.
        MrBurnes
        • MrBurnes
          17.08.2017 14:53

          Ano. Čísla mluví jasně. Česko není řecko a vývozně německá ekonomika není turistická řecká. A euro by ho nepoložilo ani omylem, viz slovensko. Fakt ale je, ža pak by s měnou nemohla ČNB pracovat
          Velkamedvědice
        • Re: ?
          17.08.2017 11:54

          Finanční zdraví ČR (ne bohatství) je spíše blíže Rakousku, Německu, Holandsku...určitě nelze veřejné finance ČR srovnávat s Francií, která odmítá jakékoliv zásahy do rozbujelého byrokratického a neefektivního systému a nekonkurenceschopné ekonomiky, co se týče Itálie a Španělska, tam určité kroky podnikli, ale s ČR není srovnatelné...kroky, které podnikají vlády ČR, se spíše podobají krokům vlád v SRN, A apod.
          Vito
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení