Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Do Latinské Ameriky dál proudí kapitál. Navzdory šokům

Project Syndicate: Do Latinské Ameriky dál proudí kapitál. Navzdory šokům

05.05.2017 7:37

Latinská Amerika – a zejména Jižní Amerika – je už léta v krizi. Zahraniční kapitál v podobě přímých i finančních investic však do regionu proudí dál. To je nevídané.

V minulosti byla přerušení finančních toků – neboli „náhlé zástavy“ – základním rysem krizí v Latinské Americe i jinde v rozvojovém světě. Latinskoamerická dluhová krize z 80. let přinesla osmileté přerušení. Asijská finanční krize, která vypukla v polovině roku 1997 a později se rozšířila do všech rozvíjejících se ekonomik, vyvolala šestileté přerušení. A přerušení toků spojované s velkou hospodářskou krizí ve 30. letech trvalo několik desetiletí.

Tato dynamika se však zjevně mění. Po pádu americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2007 se kapitálové toky přerušily pouze asi na rok. Navzdory velikosti prvotního šoku se kapitálové toky a rizikové marže v podstatě normalizovaly už do roku 2009, kdy se v Latinské Americe začalo prudce zvyšovat dluhopisové financování a zakrátko dosáhlo trojnásobku průměru z období před rokem 2008.

Šoky, k nimž došlo od té doby, měly na finanční toky ještě menší dopad. V roce 2013 začal Federální rezervní systém omezovat svůj program nákupu dluhopisů a ceny komodit zaznamenaly v polovině roku 2014 kolaps. Koncem roku 2015 a začátkem roku 2016 zase události v Číně rozvířily finanční trhy. Nedávno byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump a Fed přistoupil k prvním dvěma zvýšením úrokových sazeb.

Šoků se nelekli ani investoři, ani latinskoamerické vlády

Nejdelší přerušení dluhopisového financování, které tyto šoky vyvolaly – došlo k němu během druhé poloviny roku 2015 –, však přesto trvalo pouhých šest měsíců. Pád cen komodit v roce 2014 vyvolal v Latinské Americe růst rizikového rozpětí, avšak jen o 1,5 procentního bodu, což byla oproti dopadu ze šoku způsobeného pádem Lehman Brothers zhruba třetinová hodnota.

Ještě pozoruhodnější je, že dvě nedávná zvýšení úrokových sazeb Fedem neměla a nemají žádný hmatatelný dopad na rizikové marže a finanční toky, ačkoliv se vyšší sazby přenesly do Latinské Ameriky. Trumpovo zvolení pak zvýšilo latinskoamerické rizikové marže o necelý jeden procentní bod a tato prémie se do konce roku rozplynula.

Současně s tím si všechny latinskoamerické země s výjimkou Venezuely zachovaly přístup k soukromému vnějšímu financování. Brazílie měla přístup na kapitálové trhy i na vrcholu své loňské politické krize. Argentina loni v dubnu zdárně uskutečnila největší emisi dluhopisů v dějinách Latinské Ameriky poté, co dohoda s neústupnými věřiteli z předchozí restrukturalizace dluhu ukončila její postavení vyvrhele na světových trzích. Rovněž Ekvádor vydal několik emisí dluhopisů. V prvním čtvrtletí roku 2017 se objem emitovaných dluhopisů v Latinské Americe meziročně zvýšil o 53 %, a to při nižších nákladech.

Dokonce ani Mexiko, které patří k hlavním terčům Trumpovy protekcionistické rétoriky, nezaznamenalo žádný nepříznivý dopad na své vnější financování. Trumpovo vítězství sice vyvolalo znehodnocení mexického pesa, avšak kurz se záhy normalizoval a vrátil se na úroveň před volbami.

Pomohly hlavně nízké sazby a nízké zadlužení vůči světu

Znamená to, že časy náhlých zástav vnějšího financování a nenadálých obratů kapitálových toků skončily?

Ne tak docela. Schopnost Latinské Ameriky vyhýbat se v poslední době výpadkům ve financování lze připsat dvěma hlavním faktorům. První z nich je regionální: latinskoamerické země zažily v letech 2003 až 2008 prudké snížení svých dluhových poměrů. Komoditní boom během tohoto období podpořil mohutnou akumulaci zahraničních devizových rezerv, a vnější dluh regionu bez započítání rezerv v důsledku toho klesl z více než 30 % na necelých 6 % HDP.

Druhý faktor je globální. Nízké úrokové sazby v rozvinutých zemích po vypuknutí finanční krize snížily atraktivitu tamních trhů pro investory, kteří hledají vyšší výnosy v rozvíjejících se ekonomikách. Otázka, zda se Latinská Amerika dokáže dál vyhýbat náhlým zástavám způsobeným novými šoky, závisí na tom, zda tyto podmínky přetrvají.

Momentálně se dluhové poměry v regionu zvyšují, ale jen mírně; v průměru zůstávají hluboko pod úrovní, která existovala na počátku tohoto století. Politika ekonomických úprav pomohla, bezpochyby za cenu značného zpomalení růstu nebo i recesí. Podobně lze říci, že úrokové sazby v rozvinutých zemích sice budou pokračovat v růstu až do konečné normalizace, avšak tento proces probíhá pomalu, dokonce i v USA.

Schopnost Latinské Ameriky vyhýbat se poslední dobou náhlým zástavám ve vnějším financování je dobrou zprávou a pravděpodobně ještě nějakou dobu přetrvá. To poskytuje vládám v regionu makroekonomický manévrovací prostor, umožňuje jim vyhýbat se dalším kontrakčním politikám a dává jejich ekonomikám šanci participovat na globálním zotavení, které nyní probíhá.

José Antonio Ocampo, profesor Kolumbijské univerzity a předseda Komise pro rozvojovou politiku při Hospodářské a sociální radě OSN, působil jako ministr financí Kolumbie a náměstek generálního tajemníka OSN pro hospodářské a sociální věci

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Osm principů rozvojové politiky podle Stiglitze
02.01.2017 16:38
Britské hlasování o odchodu z Evropské unie a zvolení Donalda Trumpa p...
Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě
07.02.2017 12:13
Ruský HDP se sice v roce 2016 snížil o -0,2 procenta, ale pro akcie a...
Schäuble: Německo, G20 a globalizace
17.03.2017 10:42
Globalizace se dnes na Západě těší stále horší pověsti. Populistická h...
Existuje alternativa k americkým akciím?
30.03.2017 12:19
Před třiceti lety tvořily rozvíjející se trhy (EM) jen asi 1 % kapital...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data