Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vznikl jeden velký ekonomický omyl naší generace

Jak vznikl jeden velký ekonomický omyl naší generace

12.11.2017 16:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Během posledních deseti let se výraz „nabídková strana ekonomiky“ stal synonymem pro tržní politiky zaměřené proti vládě a jejím zásahům. Následně dostal tento výraz negativní konotaci u všech, kteří se obávají rostoucí příjmové nerovnosti a dalších problémů, které přináší politika laissez-faire. Vzniklo tak obrovské nedorozumění, kterému bychom se podle ekonoma Noaha Smithe měli snažit vyhnout.

Smith poukazuje na to, že základní učebnice ekonomie často pracují s předpokladem efektivních trhů a pokud se v nich hovoří o nabídkové straně trhu, počítá se s tím, že reaguje na ceny stanovené na základě této efektivity. Praxe je ovšem často rozdílná a řada společností má takovou pozici, že si ceny může diktovat. To může být jeden z důvodů, proč se nabídková strana ekonomiky stala postupně „podezřelou“, ale tím hlavním důvodem je podle ekonoma vývoj sedmdesátých a osmdesátých let.

Před začátkem sedmdesátých let bylo dominantním myšlenkovým směrem keynesiánství a podle jeho zásad byla určována fiskální i monetární politika. V sedmdesátých letech se ale začalo zdát, že tento přístup nikam nevede a uvolňování politiky jen zvyšuje inflaci bez výraznější podpory reálné ekonomiky. Averze ke keynesiánství nakonec přestřelila a po dosažení tohoto druhého extrému se ekonomové k tomuto myšlenkovému směru opět vrátili. Nicméně předtím se hledaly různé alternativy a mezi ně patřila zejména takzvaná ekonomie nabídkové strany, se kterou přišli konzervativně smýšlející ekonomové.

Během stagflačních sedmdesátých let převládal názor, že nabídka zboží a služeb v ekonomice nezávisí na inflaci. Pokud by tomu tak skutečně bylo, neměla by opravdu smysl žádná stimulace a namísto snah o podporu poptávky by bylo namístě zvyšovat produkční kapacitu ekonomiky. A k tomuto pohledu přidali zastánci této teorie ještě další tezi: Vládní intervence, jako jsou daně, výdaje a regulace, vždy snižují efektivitu ekonomiky. Z čehož by plynulo, že nejlepším způsobem, jak ekonomice pomoci, je snižování daní a deregulace.

V tomto bodě se ale už celý tento myšlenkový směr úplně odvrací od svého původního jádra, kterým byla podpora produkčních kapacit. Je totiž zřejmé, že v některých oblastech vládní intervence tuto kapacitu zvyšují namísto toho, aby ji snižovaly. Dobře známými oblastmi jsou například investice do infrastruktury či regulace v oblastech, kde existuje informační asymetrie. Teze, že vláda je vždy jen problémem, je tak pouhou fikcí. 

Zastánci nabídkových teorií jdou někdy dokonce tak daleko, že snižování daní považují za nástroj snížení vládních rozpočtových deficitů. V určité situaci by to mohla být pravda – například kdyby daňová sazba dosahovala 100 %. Jenže při současných sazbách jejich snižování samo sebe nezaplatí tím, že by se celkově vybralo více. Je škoda, že teorie týkající se podpory nabídkové strany ekonomiky sklouzly k podobným úvahám a tvrdí, že vláda vždy škodí. Například nová studie od McKinsey Global Institute říká, že pokud má globální ekonomika dlouhodobě růst očekávaným tempem, musí se do infrastruktury během následujících 18 let investovat 3,7 bilionu dolarů ročně. 

Navíc je možné, že stimulace poptávky během recese pomáhá i nabídkové straně ekonomiky. Dlouhodobě nezaměstnaní například ztrácejí pracovní dovednosti a potřebnou pracovní morálku a čím dříve si najdou nové zaměstnání, tím menší škody budou napáchány. Fiskální a monetární stimulace tak v podobných případech plní i funkci podpory nabídkové strany ekonomiky. O ni by se měli snažit všichni, neměli by ji ovšem zaměňovat za primitivní hesla o snižování daní. 

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Nejatraktivnější a nejzatracovanější odvětví na americkém trhu
07.11.2017 18:36
Minulý týden jsme zde věnovali čas kandidátovi na „nejhorší akcii na s...
Čím více o tom přemýšlím, tím větší Tesla skeptik jsem
08.11.2017 15:37
Poslední čtvrtletní výsledky společnosti Tesla ve fundamentálně uvažuj...
USA mají s Čínou obrovský obchodní deficit. Zvládne Donald Trump jeho řešení?
08.11.2017 15:18
Americkému daňovému poplatníkovi se zřejmě nebudou číst následující st...
Rozbřesk: Němečtí ekonomové kritizují ECB
09.11.2017 9:14
Německý ekonomický výbor ve své zprávě pro Parlament varuje před přehř...
Proč jsou Řekové ještě v eurozóně? A proč se sama nerozpadla?
11.11.2017 18:15
Vývoj v Řecku po roce 2008 je naprosto ojedinělý. Existuje řada příkla...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y