Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Pozor na kaskádovité pohromy, nepoužitelný bitcoin a severokorejské mobily

Perly týdne: Pozor na kaskádovité pohromy, nepoužitelný bitcoin a severokorejské mobily

08.12.2017 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Domino efekt a přírodní škody. 2017 jako rok technologií. Severní Korea a ... mobily. Wall Street proti burzám, nejlepší firmy a nepoužitelný bitcoin. Zachycení uprchlíci, Česko míří k soudu. Slováci nás mají rádi a my je také. Pravidelné Perly týdne.

Trhy, ekonomika, politika – kaskády, rok technologií a mobily v Severní Koreji 

Na stránkách Financial Times jsme tento týden mohli nalézt rozsáhlou úvahu na téma živelných katastrof a následných ekonomických škod. Profesor David Alexander z ULC pro deník zmínil, že škody způsobené bouřemi se časem zvyšují, jednak kvůli jejich větší četnosti a síle, ale také kvůli „dominovému efektu“. Ten je podle něj stále intenzivnější a kvůli němu „vstupujeme do doby kaskádovitých pohrom“.

Příkladem podobné kaskády může být zemětřesení v Japonsku, které v roce 2011 přímo způsobilo smrt 100 lidí. K tomu ovšem vyvolalo vlnu tsunami, která zabila 18 000 lidí a udeřila na jadernou elektrárnu ve Fukušimě, kde byly poškozeny tři reaktory. Je těžké říci, zda větší škody napáchala tsunami, či jaderná havárie, ale v obou případech byly určitě vyšší, než škody napáchané samotným zemětřesením. 

Financial Times v následujícím obrázku popisují světové oblasti a regiony s největším rizikem zemětřesení, záplav, požárů a větrů s vysokými rychlostmi. Pozornost zbudí velké oblasti, které jsou ohroženy záplavami a to v podstatě na všech kontinentech, včetně Evropy (a také České republiky). V grafu jsou také vyznačeny velké metropolitní oblasti s celkovou odhadovanou hodnotou nemovitostí (v bilionech dolarů). Je zřejmé, že řada velkých měst a aglomerací se nachází právě v oblastech s vysokým rizikem:

001 

Na konci šedesátých let držely americké domácnosti až 20 % svých aktiv v akciích, dalšího vrcholu bylo dosaženo na konci technologické bubliny. Během poslední finanční krize se naopak podíl akcií na celkových aktivech domácností pohyboval u historických minim. Jak je ovšem zřejmé z následujícího grafu společnosti Bespoke, od té doby se toto číslo opět postupně zvyšuje a nyní dosahuje více než 15 %. Bohatství amerických domácností tedy stále není tak koncentrováno v akciích jako na konci technologické bubliny, ale k předchozím maximům se postupně přibližuje:

002

Druhý graf od Bespoke ukazuje dosavadní vývoj cen akcií jednotlivých sektorů zastoupených na americkém trhu. Jednoznačnou jedničkou jsou stále technologie, jejichž návratnost je ve srovnání s celým trhem zhruba dvojnásobná. Nejhůře vedoucím si sektorem jsou telekomunikace a energetika – v obou případech investoři trpí ztrátami:

003

WSJ informuje tento týden o tom, že ani Severní Koreji se nevyhýbá nadšení pro chytré mobilní telefony. Ty začínají být běžně k vidění i v ulicích severokorejských měst. Deník ale chladí nadšení, které by mohly vyvolávat úvahy o následném větším přístupu k informacím a otevřenosti. Podle něj se naopak i tato technologie stává vládním nástrojem kontroly nad společností, protože vláda chytré mobilní telefony využívá k dalšímu upevňování své moci a sledování lidí v zemi. 


Byznys – Wall Street proti burzám, nejlepší společnosti a nepoužitelný bitcoin

Tradeři a finanční společnosti začínají rebelovat proti chování burz. Jak informoval WSJ, některé z největších bank na Wall Street se spojily, postavily se proti burzám s tím, že sem jim nelíbí, jak moc vydělávají na prodeji dat týkajících se obchodování. Mezi nespokojence, kteří chtějí, aby se do věci angažoval regulátor SEC, patří mimo jiné Stanley, Vanguard Group aVirtu Financial.

Drucker Institute zveřejnil seznam nejefektivnějších firem na světě. Ten je sestavován na základě několika hlavních měřítek, mezi které patří schopnost uspokojit potřeby zákazníka, aktivní přístup zaměstnanců k rozvoji celé společnosti, schopnost inovovat, finanční síla firmy a její sociální zodpovědnost.  Jak ukazuje tabulka, na první místa žebříčku se dostaly společnosti jako Amazon, Apple a Alphabet, první desítku uzavírají společnosti 3M, Cisco a Nvidia:

004 

Bloomberg Gadfly poukazuje na to, že stavební firmy by měly být negativně dotčeny plánovanými změnami v americkém daňovém systému. Svědčit by jim nemusel ani výhled na pokračující zvedání sazeb v USA a jejich ziskovosti jistě neprospívající rostoucí ceny některých stavebních materiálů. Je tak s podivem, dobře si vedou akcie těchto firem. Jak ukazuje následující graf, jejich návratnost je vysoko nad letošní návratností celého trhu. A zatímco na vrcholu internetové bubliny se PE tohoto segmentu pohybovalo kolem hodnoty 8,5, nyní se nachází kolem 13.

005

Ačkoliv se ozývá celá řada hlasů podivujících se nad prudkým růstem cen některých digitálních měn, investoři, či spekulanti jim podle všeho zatím velkou pozornost nevěnují. Dostatečně varující zřejmě není ani následující graf, který srovnává vývoj průměrného poplatku za bitcoinovou transakci. Náklady spojené s praktickým používáním bitcoinu tedy prudce rostou a to vede některé obchody a další společnosti k tomu, že tohoto adepta na měnu přestávají používat. Jak ale bylo zmíněno, spekulacím na jeho hodnotu tento znatelný posun směrem k nepoužitelnosti zatím podle všeho nevadí.

006 

WSJ tento týden píše o tom, že společnost Caterpillar, či přesněji řečeno jedna z jejích dcer jménem United Industries podváděla své zákazníky. Prováděla totiž nepotřebné opravy železničních strojů s tím, že díly, které by mohly její chování odhalit, házela do moře.

U nás doma – 4 tisíce zachycených uprchlíků, jdeme k soudu, ale Slováci nás mají rádi a my je taky

Domácí média tento týden informují o tom, že Evropská komise posílá Českou republiku, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu. Příčinou je, že tyto země podle komise neplní své povinnosti plynoucí z programu přerozdělování žadatelů o azyl.  Evropská komise požaduje, aby v EU existoval trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků, který by fungoval v případě, že dojde k vážné migrační krizi.  

Novinky.cz informují o tom, že „silná migrační vlna do Evropy opadá a ČR se dlouhodobě vyhýbá“. Do zemí EU přišlo jen během letošního roku téměř 160 tisíc osob, v Česku bylo od června 2015 zachyceno 3 929 nelegálních migrantů a od července 2015 jsme přijali celkem 109 Syřanů a Iráčanů. Zpráva ministerstva vnitra o migraci ke konci letošního října tvrdí, že nelegální migranti využívají tři hlavní cesty do Evropy: Přes Řecko, centrální středomořskou trasou a nakonec západní středomořskou trasu přes Španělsko. 

Na idnes.cz jsme tento týden mohli najít výsledky průzkumu Sociologického ústavu AV ČR a slovenského Inštitútu pre verejné otázky, který se zaměřuje na vztahy a historii Čechů a Slováků.  Po 25 letech podle něj považují Češi a Slováci rozdělení Československa spíš za správný krok, ale až dvě třetiny občanů obou zemí vidí jako chybu, že k němu došlo bez referenda. Vztahy mezi Čechy a Slováky zůstávají na velmi dobré úrovni. Z roku 1993 se pak postupně stává čistě historická událost, protože tu „vyrostla už více jak jedna generace, která nemá s Československem nic společného“. Jedna čtvrtina nejmladší generace už dokonce prohlašuje, že jí porozumění slovenštině dělá ve větší míře potíže. Slováci pak prý hodnotí Českou republiku výrazně pozitivněji než svou domovinu, ale dokonce i lépe než samotní Češi Česko. Slováci se k nám stěhují obvykle kvůli studiu, či za prací. Důvěra Slováků směrem k Čechům je v porovnání s ostatními národy nesmírně vysoká.

Podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění více než polovina Čechů hodnotí životní úroveň svých domácností kladně. Za dobrou označilo životní úroveň své domácnosti 54 % lidí, jen 12 % jí považuje za špatnou. Ekonomickou situaci u nás považuje za dobrou 37 % lidí, za špatnou 20 %. Podobné výsledky byly zaznamenány v září. Svou životní úroveň hodnotí hůře důchodci nebo lidé, kteří se politicky řadí k levému středu. K lidem s kladnějším hodnocením patří například obyvatelé větších měst a příznivci politické pravice.


Čtěte více:

Perly týdne: Zamrzlý brexit, „fundamentálně“ levný bitcoin a pušky pro tátu
13.10.2017 16:42
Trhy, ekonomika, politika Zveřejněné minuty z posledního zasedání Fed...
Perly týdne: Norská daň z Tesly, kvantový Google a země stočených tachometrů
20.10.2017 19:11
Trhy, ekonomika, politika Podle WSJ byla na nedávno proběhlém zasedá...
Perly týdne: Československo bez vlády, ale s více autisty. Možná pomůže AI terapie
27.10.2017 18:28
Trhy, ekonomika, politika Japonským akciím na počátku týdne prospělo ...
Perly týdne: Policie „pomáhá, chrání, investuje“, Google nás pojistí, pracovat u nás budou Španělé
03.11.2017 16:59
Trhy, ekonomika, politika Americký prezident Donald Trump vybral za n...
Perly týdne: Přichází medvěd na akcie, býk na komodity a metro do Brna
10.11.2017 17:24
Stále větší počet investorů se vrací na komoditní trhy. V USA opět ros...
Perly týdne: Silná značka ČR, vodní nafta od Audi a kladivo od Tesly
17.11.2017 16:30
Souboj na ostří nože převedli před oslavami 17. listopadu na Idnes.cz ...
Perly týdne: Investorům došly peníze a medvědí akcie letos krutě trestají
24.11.2017 16:25
Čína se s USA přetahuje o post největší ekonomiky světa, v tuzemsku se...
Perly týdne: Dolar světovým tyranem, vysvědčení EET a nejhorší banka na světě
01.12.2017 16:58
Trhy, ekonomika, politika – tyranský dolar, problematické negativní ...

Váš názor
  • Co to jsou kaskádovité pohromy ?
    08.12.2017 17:50

    Snad né ty v Kyrgystánu co tam letěl řešit Zeman se svými odborníky a co nás budou stát 37 mil USD ?
    ..
  •  
    08.12.2017 16:40

    Co mě nenechává klidným je fakt, že z celkového počtu migrantů, kteří byli zjištěni na území ČR od poloviny roku 2015 činila pouze 3% legálních. V celé EU bude číslo jistě podobné. Za této situace jsou kvóty (předpokládám, že ty se vztahují pouze na legální migranty) naprosto absurdní. Protože na 3 přidělené legální migranty dostaneme várku 97 běženců o kterých nikdo nic neví. Navíc vůbec není žádná záruka toho, že objevíme všechny nelegální migranty. Tak co? Jak z toho ven? Nechejme si řešení odsouhlasit antifou. V opačném případě by nás mohla onálepkovat. Jak? Tak, jak má ve zvyku.
    ZYF
    •  
      08.12.2017 17:09

      Má nějaký smysluplný návrh řešení dvojtečka či Velkámedvědice?
      ZYX
      • Proč si děláš vrásky - zrovna ty
        08.12.2017 17:43

        Za tebe to vyřeší Eman s Ovečkinem.
        ..
        • Re: Proč si děláš vrásky - zrovna ty
          08.12.2017 17:48

          Já řešení znám, někteří čeští politici také. Mně zajímá řešení vás obou.
          ZYX
          • Tvoje řešení znám taky ty to máš snadný
            10.12.2017 10:44

            Tak co si děláš starosti, ty bez ambicí. Psal jsi přece, že tobě stačí ojetina a podnájem. K tomu pár rohlíků se sádlem. Tak proč se ptáš na názory ostatních. Stejně tě nezajímají, jen chceš diskutovat a prudit.
            ..
            • Re: Tvoje řešení znám taky ty to máš snadný
              10.12.2017 10:56

              Já řešení mám. To vidím v českém národu. Nástrojem jsou přímé volby, referenda apod. Názor jednotlivce je sice důležitý, nikoli však rozhodující z celonárodního hlediska. A tvůj pohled na řešení?
              ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení