Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína přestane půjčovat Američanům a svět se (ne)zhroutí

Čína přestane půjčovat Američanům a svět se (ne)zhroutí

15.01.2018 18:34

Minulý týden se hodně hovořilo o údajné hrozbě, kterou naznačila Čína směrem ke Spojeným státům: Snížíme nákupy vašich vládních obligací. Taková situace by podle běžně používané logiky, či přesněji řečeno víry, mohla vyvolat značné turbulence na světových trzích. Jenže celá věc se má trochu jinak.

Asi nikdy se nedozvíme, zda šlo z čínské strany o informační přehmat, či záměrný (i když oficiálně popíraný) signál, který měl Spojeným státům ukázat, že i Čína má v případných obchodních a ekonomických sporech své páky. Spekulace o změně v čínských nákupech amerických obligací jsou každopádně opět plnou silou na světě, a je tudíž namístě se trochu zamyslet nad tím, co by takový krok vlastně přinesl.

Na první pohled by se zdálo, že pokud někdo přestane kupovat něčí obligace (tj., přestane mu půjčovat), jde jednoznačně o negativní zprávu pro dlužníka. Jenže tato perspektiva se dramaticky mění ve chvíli, kdy si uvědomíme, že svět se pravděpodobně stále topí v nadměrných úsporách. To má v této souvislosti dva hlavní důsledky: Pokud odpadne jeden věřitel (zájemce o obligace), stačí u málo rizikových aktiv obvykle jen malý růst výnosů (pokles cen obligací) a rychle se najde zájemce jiný (krátkodobé sazby jsou navíc hájenstvím centrálních bank). A za druhé, ve světě s nadbytečnými úsporami je nejvzácnější komoditou poptávka, tudíž i relativně slabý měnový kurz, který stimuluje exporty. Podívejme se nyní krátce z této rozšířené perspektivy na moderní ekonomickou historii USA a Číny.

Z Číny se postupně stávala dílna světa a její produkty houfně mířily zejména do USA. Tento čínský úspěch stojící do značné míry na levné pracovní síle by ale běžně byl stále více tlumen tím, jak by hlad po čínských exportech táhl nahoru kurz renminbi. Jeho posílení by totiž postupně snižovalo konkurenceschopnost čínského zboží (a zároveň zvyšovalo kupní sílu čínských domácností). Čínská vláda toto dopustit nechtěla, a tudíž musela dolary získané z exportů recyklovat tak, aby dolar neslábl a renminbi neposilovalo. Tudíž začala masivně nakupovat americká investiční aktiva a zejména vládní dluhopisy. Fakticky tak Američanům půjčovala na nákupy své produkce (to samé vůči svým „zákazníkům“ činí třeba Němci).

Čínské nákupy amerických vládních obligací pravděpodobně tlačily dolů jejich výnosy, ale hlavně fungovaly jako nástroj, který udržoval v chodu starý exportně-investiční model čínské ekonomiky. Ten by se jinak zhroutil pod vahou sílícího měnového kurzu. Z americké perspektivy by eliminace těchto nákupů měla zrcadlový efekt – oslabení dolaru, zvýšení konkurenceschopnosti amerických vývozů a naopak snížení atraktivity dovozů. K tomu by pravděpodobně vzrostly výnosy amerických obligací, ale jak jsem již naznačil výše, ve světě zaplaveném úsporami je rozumné předpokládat, že k masivní reakci trhů, či dokonce dluhové krizi by to nevedlo.

Jak jsem několikrát zmínil, výše uvedená mechanika je relevantní pro svět s nadbytkem (plánovaných) úspor, který můžeme nazývat světem dlouhodobé stagnace (secular stagnation) ve kterém Spojené státy fungují jako bezpečný přístav. Situace by se dramaticky změnila ve chvíli, kdy by Spojené státy tímto přístavem být přestaly, protože pak by se náhrada za čínské nákupy hledala mnohem hůře. A také ve chvíli, kdy by se dlouhodobá stagnace začala měnit v dlouhodobou expanzi, protože pak by se úspory staly žádanějším zbožím a atraktivita slabšího měnového kurzu by naopak klesala. Ještě před rokem, dvěma bychom asi tvrdili, že oba tyto scénáře jsou jen finance fiction. Dnes si to již tvrdit nedovolím, ale to je téma na jiný článek. 

Na závěr dnešního příspěvku mohu ještě čtenářovi a čtenářce nepřesvědčené mými argumenty nabídnout následující dva grafy. V prvním z nich je porovnání vývoje objemu amerických vládních obligací držených Čínou a výnosů amerických dluhopisů:

1

V druhém grafu od Bespoke je porovnání změny ve výnosech obligací a výše jejich nákupů ze strany zahraničních subjektů:

2

 

Čtěte více:

Víkendář: Čína a Rusko se natlačí tam, odkud odejdou USA
13.01.2018 12:28
Německý ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel v rozhovoru pro Der S...
Čínské banky loni poskytly rekordní objem nových úvěrů
12.01.2018 12:55
Čínské banky loni poskytly úvěry v celkovém objemu 13,53 bilionu jüanů...
Fed se bojí, jestli zvládne příští recesi. Nastane zemětřesení?
15.01.2018 7:11
Jak reagovat na možnou recesi, když s úrokovými sazbami není moc kam k...
Wall Street na konci týdne posunula opět svá maxima
12.01.2018 22:04
Hlavní americké trhy dnes zavřely v zisku a opět přepisují historické ...

Váš názor
  • Dobré
    23.01.2018 11:47

    Dobrá analýza. Jen bych podotkl, že Němci nedělají úplně totéž, ti si odbyt svých dluhopisů zajistili QE ECB :) Němci nákupy svých produktů půjčují skrze Target2, kteréžto (aktuálně opět rekordní) disbalance fakticky nikdo nikdy neuhradí (na rozdíl od US dluhopisů). Škoda, že poslední dobou na Patrii ubývá podobných odborných článků na úkor politických žvástů majících jedinou ambici, vyvolat u čtenářů ty povinné tři minuty nenávisti. Jako by takových nebylo dost jinde.
    MrBurnes
    • Re: Dobré
      23.01.2018 11:48

      Oprava "...Němci NA nákupy..."
      MrBurnes
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení