Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Britové byli vždy trochu blázni. Ale možná už je načase volat o pomoc

Víkendář: Britové byli vždy trochu blázni. Ale možná už je načase volat o pomoc

06.05.2018 10:14
Autor: Redakce, Patria.cz

The American Conservative ve snaze odpovědět na otázku: „Co se to vlastně nyní děje ve Velké Británii?“ přináší úvahu Lary Prendergastové z britského The Spectator. „Od referenda o brexitu prochází má země tím, co lze nazvat sebereflexí, ale také nervovým kolapsem. Noviny jsou plné stále nervóznějších článků levicových i pravicových žurnalistů, kteří se zamýšlí nad tím, co si svět vlastně o našem ostrově myslí. Stáváme se podle něj „globální Británií“, nebo jsme propadli pýše? Smějí se nám všichni, protože jsme úplně mimo? Zajímá se o naší zemi vůbec někdo? Zajímáme se o ni my sami? Každopádně se zdá, že nyní procházíme velkým testem charakteru naší země,“ píše Prendergastová.

Novinářka ve své úvaze poukazuje na případ malého chlapce Alfie Evanse trpícího vážnou chorobou mozku. Britští lékaři a nakonec i soud tvrdili, že ke zlepšení jeho zdravotního stavu již nedojde, a tudíž by měl být odpojen od přístrojů, které jej udržovaly při životě. Rodiče s tím ovšem nesouhlasili a chtěli, aby byl chlapec převezen do Říma, kde by mu byla poskytnuta péče ve vatikánské nemocnici. Italové dokonce chlapci poskytli italské občanství, aby plán mohl proběhnout hladce. Nakonec ale chlapec zemřel tak, jak rozhodl britský stát.

Celkově jde o extrémně smutný a složitý příběh, který se v USA i v Evropě dostal do popředí zájmu médií. Británie jimi byla často vykreslována jako krutá země, kde utilitární protestanti ztratili kontakt s katolickým soucitem. Někteří Britové na tuto kritiku reagovali z pozice zraněné pýchy, jiní se zase ptají, zda se jejich země již úplně zbláznila. Ptají se, zda bylo „britské“ jednat jinak, než si přáli jeho rodiče. Nebo bylo „britské“ jednat podle zákona? Zatímco se Británie marně snaží najít odpovědi na podobné otázky, valí se na ni další a další „testy jejího národního charakteru“. Prendergastová mezi ně řadí některé projevy údajného rasismu, ale i roli, kterou Británie sehrála během posledních vojenských útoků v Sýrii.

„Každý zastánce brexitu vám řekne, že odchod z EU je hlavně o tom, že si budeme opět rozhodovat sami o sobě. Primárně by to mělo znamenat, že parlament bude rozhodovat o všech důležitých věcech. Když ale premiérka Mayová měla parlament požádat o souhlas s vojenskou operací, neudělala to. Z ústavního hlediska tak sice učinit nemusela, ale vhodné by to bylo. Ona tak neučinila a dala příkaz k útokům navzdory průzkumům veřejného mínění, které ukazují, že lidé si nejsou ani zdaleka jistí tím, zda je dobré shazovat bomby na Assada,“ píše novinářka. Důvodem, proč britská vláda jednala tak, jak jednala, je podle ní snaha nezaostat za Francií a USA. Ve výsledku tak Británie válčí, aby si zachovala svou image před druhými, ale to se nedá zrovna považovat za krok, který vrací zemi její suverenitu.

Podle novinářky v Británii sílí obavy ze spojenectví francouzského prezidenta Macrona a amerického prezidenta Trumpa a ze slábnoucího spojenectví mezi USA a Brity. „Je neuvěřitelné, jak rychle jsou Britové schopni přepnout ze znechucení Trumpem k žárlivosti na Francii,“ píše Prendergastová. A to není ani zdaleka vše. Británií hýbe otrava Sergeje Skripala, obavy z toho, že královna již nebude moc dlouho vládnout a také údajný rostoucí počet zatčení, která mohou být považována za potlačování svobodného projevu. „My Britové jsme vždycky byli trochu blázni a také sebekritičtí, takže se možná neděje nic mimořádného. A nikdo netvrdil, že brexit bude něco jednoduchého. Alespoň se blíží královská svatba. Pokud ani ta nezvedne v zemi náladu, je načase volat o pomoc,“ míní novinářka.

Zdroj: The American Conservative

 
 

Čtěte více:

The Economist: Otrávené vztahy Británie a Ruska
18.03.2018 15:42
Theresa May stanula 14. března před britskými poslanci, aby přednesla ...
Britské sazby beze změny, v květnu se však bude přehodnocovat vývoj
22.03.2018 13:38
Centrální banka Velké Británie nechala po svém březnovém zasedání hlav...
Velký plán, jak na poslední chvíli zastavit brexit
03.04.2018 7:04
Podle Charlieho Coopera z Politica se ve Velké Británii schyluje k pos...
Víkendář: Uspěchaná demokracie páchá více škod než užitku
28.04.2018 7:39
Bývalý britský ministerský předseda David Cameron stojí v čele komise ...
Asda a Sainsbury's v Británii vytvoří supermarketovou jedničku
30.04.2018 11:39
Britská maloobchodní společnost Sainsbury's se dohodla na spojení s ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data