Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin má skrytou vadu, která může vést k jeho kolapsu

Bitcoin má skrytou vadu, která může vést k jeho kolapsu

23.07.2018 11:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Před sedmi měsíci dosáhla cena bitcoinu svého maxima, od té doby oslabila asi o dvě třetiny. Stále se ale nachází na zhruba trojnásobné výši ve srovnání s cenou ze stejného období minulého roku. Jaká je další budoucnost tohoto aktiva? Ekonom Noah Smith vidí tři základní scénáře dalšího vývoje.

Za prvé, může přijít „bitcoinový triumf“. V takovém případě by tato kryptoměna nahradila dolar a pravděpodobně i další fiat měny a byla by používána jako hlavní prostředek směny. Lidé by s ní platili v restauracích, financovali své hypotéky, platili nájmy a podobně. Za druhé, bitcoin se může stát podobným aktivem, jakým je zlato. Tradiční měny by tedy nenahradil, výjimkou by byly pouze ekonomiky s hroutícím se systémem, jako třeba Venezuela. Kapitalizace bitcoinu by ale i v tomto scénáři zůstala významná a jeho hodnota by časem rostla, pravděpodobně s tím, že by se střídaly bubliny s propady. A poslední možností je úplný úpadek této kryptoměny, propad její ceny a naprostý nezájem o její používání v běžném životě. 

Podle Smithe je možné již nyní posoudit směr, kterým se bitcoin posouvá, podle dvou ukazatelů: Podle jeho hodnoty relativně k dolaru a podle hodnoty dolaru relativně ke koši spotřebního zboží a služeb, tedy podle inflace. Pokud se cena bitcoinu relativně k dolaru bude propadat, je jasné, že se zvyšuje pravděpodobnost třetího scénáře. Jestliže se naopak propadne dolar relativně k bitcoinu i reálnému zboží a službám, přibližuje se triumf bitcoinu. A když si povede bitcoin dobře relativně k dolaru, ale inflace se udrží na nízkých úrovních, nastává scénář druhý, kdy se bitcoin stává podobným aktivem jako zlato.

„Já sám jsem o bitcoinu dlouho přemýšlel jako o alternativě ke zlatu, jeho množství je omezené, tudíž jde o deflační aktivum a to znamená, že by mělo generovat pozitivní návratnost. Finanční teorie také naznačuje, že aktivum s pozitivní návratností je volatilní a to z něj automaticky činí špatnou měnu. Nikdo totiž nechce čelit možnosti, že se mu reálná hodnota jeho výplaty během několika dní sníží na polovinu. Zároveň mi ale přišlo nepravděpodobné, že zájem o bitcoin úplně opadne už kvůli jeho používání v černé ekonomice. To je důvod, proč sám bitcoin vlastním,“ píše Smith.

Ekonom tvrdí, že data zatím tezi „bitcoin jako zlato“ podporují. Jeho cena k dolaru má tendenci růst, inflace je ale stabilní a lidé se současné měny nevzdávají. Jeho chování dokonce připomíná chování zlata, které si před několika lety také prošlo svou vlastní bublinou. Smith ale chladí přílišné nadšení tím, že podobnost bitcoinu a zlata je jen povrchní. Poukazuje na novou studii ekonoma Erica Budisha „The Economic Limits of Bitcoin and the Blockchain“. Ten poukazuje na to, že všechny peníze fungují na základě důvěry. Platí to i o platebních transakcích, které provádí jen banky, které si za dlouhou dobu svého fungování vybudovaly potřebnou důvěru. Bitcoin ale funguje na základě decentralizované sítě a tudíž platí, že důvěra se zde testuje při každé transakci. Což je podle Budishe značně nákladné. 

Jestliže získáte obrovskou počítačovou sílu, můžete být schopni dominovat blockchainu a vytvářet falešné bitcoinové transakce a tudíž krást,“ píše Budish. Dochází k závěru, že pokud k tomu nemá docházet, musí růst transakční náklady spojené s používáním bitcoinu. Útok na bitcoin navíc nemusí být proveden jen s cílem krádeže, ale kvůli sabotáži. Motivací k ní by mohla být třeba snaha prosadit svou vlastní kryptoměnu. A hodnota takové sabotáže by mohla být s ohledem na to, jaké peníze se točí v kryptoměnách, obrovská.

Jsou-li podobné argumenty relevantní, pak se cena bitcoinu nemůže nikdy dostat moc vysoko. Buď by bylo příliš drahé udržovat jej ve funkčním stavu, nebo by se stal zranitelný kvůli útokům konkurence. Ve chvíli, kdy to lidé pochopí, by pak jeho cena zkolabovala. „Takové nebezpečí se zatím zdá být vzdálené, ale Budish odhalil jednu významnou slabost – hrozbu sabotáže a neustálou potřebu znovu a znovu obnovovat důvěru při transakcích s bitcoinem. Tyto faktory mohou znamenat, že bitcoin skutečně není ekonomicky životaschopným projektem,“ míní Smith. 

Zdroj: Bloomberg


 
 

Čtěte více:

Bitcoin novým indikátorem strachu?
30.05.2018 16:09
Změna ceny bitcoinu a dalších kryptoměn se stala dobrým ukazatel tržní...
O budoucnosti kryptoměn nakonec rozhodnou banky. A možná je to nejlepší
07.06.2018 10:35
Hlavní aktéři kryptorevoluce bitcoin a ether od prosince minulého roku...
Chanos: Bitcoin je snahou o monetární Somálsko, Čínu táhnou dluhy
13.06.2018 12:15
Jim Chanos, který stojí v čele investiční společnosti Kynikos Associat...
Pravděpodobná dlouhodobá tržní cena kryptoměn je nula
19.06.2018 16:26
Jsou kryptoměny peněžní budoucností, Ponzi schématem, snem spekulantů ...
Tahle kryptoměna je přece jen trochu jiná…
29.06.2018 7:07
Ekonom John Taylor byl jedním z možných nástupců Janet Yellenové, ale ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů