Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chanos: Bitcoin je snahou o monetární Somálsko, Čínu táhnou dluhy

Chanos: Bitcoin je snahou o monetární Somálsko, Čínu táhnou dluhy

13.06.2018 12:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Jim Chanos, který stojí v čele investiční společnosti Kynikos Associates, je známým investorem, který si oblíbil zejména krátké pozice a sázky na pokles hodnoty různých aktiv. V rozhovoru pro Institute for New Economic Thinking hovořil o „cyklu podvodů“, který časově o něco zaostává za tradičním finančním cyklem. Jeho tahounem jsou změny v důvěře lidí, kteří jsou ochotni investovat do „schémat, která vypadají příliš dobře na to, aby byla pravdivá“. Příkladem takových schémat je řada technologických startupů, která zbankrotovala po prasknutí finanční bubliny, či firmy jako Enron a WorldCom.

Cyklus podvodů, které jsou v mnoha případech jen další variací na Ponzi schémata, se tedy vyvíjí podle toho, jak do nich proudí nové peníze. Pokud jich je dost, probíhá expanze, když ale jejich zdroje dojdou, přijdou bankroty. Podle Chanose je tedy namístě být opatrný zejména v případech, kdy ekonomický a finanční cyklus trvá delší dobu, protože pak lidé začnou být, co se týče jejich investic, neopatrní. „Dnes tu máme bitcoin a ICO, tedy úpis nových kryptoměn. Jejich popularita v roce 2017 prudce vzrostla, ale podle mého názoru uvidíme stále více pochybných společností s tím, jak bude tento býčí trh stárnout. Věci začnou prosakovat na povrch a bitcoin s ICO jsou jen jedním z důkazů,“ míní Chanos.

„Za celou dnešní kryptománií stojí myšlenka, že se musíme zbavit současné fiat měny a vytvořit si vlastní fiat měnu, za kterou ale nestojí žádný věřitel poslední instance. Pak tu jsou ti, kteří věří, že kryptoměny jsou zajištěním proti apokalypse. Domnívají se, že uchovají svou hodnotu, jenže v tom nejhorším scénáři je uchování hodnoty v případě digitálních měn nejméně pravděpodobné. V něm totiž bude mít největší hodnotu jídlo,“ řekl investor s tím, že celkově jde o libertariánské fantazie.

„Pokud fiat měny pošlou svět do kolen, což se může stát, to poslední, co chci vlastnit ve chvíli, kdy přestane fungovat elektřina, je bitcoin,“ uvedl Chanos. Poukazoval i na technické překážky, které souvisejí s používáním bitcoinů, a dodal: „Ve skutečnosti jde jen o finanční spekulaci, která se maskuje jako technologický pokrok v monetární politice. Někdo to nedávno popsal jako snahu o vytvoření monetárního Somálska“.

Chanos varuje i před tím, aby se investoři ve snaze odhalit podvodníky spoléhali na auditory: „Když se mě lidé ptají na velké korporátní podvody, obvykle se zajímají o to, kdo dané firmy auditoval. Já jim říkám, že je to úplně jedno, protože každý velký podvod byl někým auditován a většinou nějakou významnou společností. Navíc u auditů čínských společností obchodovaných na americkém trhu například Pricewaterhouse v malé poznámce pod čarou píše, že pouze zkontroloval práci společnosti, se kterou v Číně spolupracuje. Auditoři navíc nesestavují účetní výkazy, jenom je kontrolují, a na problém přijdou pouze tehdy, pokud je na něj někdo upozorní, nebo se na něco záměrně zaměří. Nejsou to detektivové a v konečném důsledku je vše o vedení firmy a jejích kontrolních orgánech.“

Chanos tvrdí, že v historii neznáme případ, kdy by došlo ke stejnému zadlužení jako v Číně a poté nenásledovala finanční krize. „Vždy mi na to někdo řekne, že tyhle dluhy nejsou důležité, protože si je Číňané dluží sami sobě. Kdyby to ale byla pravda, pak by Zimbabwe bylo jednou z nejbohatších zemí na světě. Tempo a objem čínského zadlužování bere dech. V podstatě jde o ekonomiku, kterou táhnou dluhy a investice. Stále se vlastně jedná o jedno velké staveniště a projekt Nové hedvábné stezky je snahou exportovat tento model za hranice země,“ míní Chanos.

„Kapitalismus je to nejlepší, co máme k dispozici. V té nejlepší verzi má ale dobrá pravidla a hlavně dobré rozhodčí. Pokud je systém zkorumpovaný, platíme cenu. Dobře jsme to viděli po finanční krizi a i dnes se řada lidí stále domnívá, že „bastardům to zase vyšlo, ale já trpím“. Lidé cítí, že byli zneužití a vyvolává to ty nejhorší nálady. Pak je jen krok k sociálním nepokojům a rozdělení společnosti,“ řekl Chanos.

Zdroj: Institute for New Economic Thinking

 

Čtěte více:

Bitcoin jako epidemie? Sorosovi to nevadí
10.04.2018 18:59
Největší bublina v historii praská, alespoň podle Bank of America. Bit...
Morgan Stanley: Těžba bitcoinů při kurzu pod 8600 USD je ztrátová
20.04.2018 11:56
Pokud se virtuální měně bitcoin brzy nepodaří vystoupit zpět nad 8600 ...
Švédové už pociťují nezamýšlené důsledky přechodu na bezhotovostní společnost
21.05.2018 17:38
V roce 2016 došlo ve Švédsku jen k dvěma bankovním loupežím. Před osmi...
Bitcoin novým indikátorem strachu?
30.05.2018 16:09
Změna ceny bitcoinu a dalších kryptoměn se stala dobrým ukazatel tržní...
O budoucnosti kryptoměn nakonec rozhodnou banky. A možná je to nejlepší
07.06.2018 10:35
Hlavní aktéři kryptorevoluce bitcoin a ether od prosince minulého roku...

Váš názor
  • Souhlas
    13.06.2018 13:49

    Super článek, naprostý souhlas. Velmi inspirativní je ten poslední odstavec - a co jak jsme na tom v ČR, máme nyní u kormidla politiky, kteří budou dávat dobrá pravidla a budou dobrými rozhodčími?
    Aleš Müller
    • Re: Souhlas
      14.06.2018 12:53

      Palec vzhůru k tématu! Souhlasím, vtipné a precizně formulované! I překlad je velmi přesný, originál jsem našel na https://www.ineteconomics.org/perspectives/blog/jim-chanos-cryptocurrency-is-a-security-speculation-game-masquerading-as-a-technological-breakthrough. Chytrá a obohacující oddychová četba.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m