Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co brání evropským akciím v rozletu?

Co brání evropským akciím v rozletu?

21.09.2018 18:52

Evropa byla v podstatě první větší trhlinou na mimořádně silném globálním růstu posledních cca dvou let. Pokud se jí nyní namísto boomu podaří usadit se na svém potenciálu, je to na jednu stranu stále dobrá zpráva. Ale také nejde o žádné terno, protože tento potenciál je pravděpodobně dost nízko. Pictet podle jedné ze svých posledních analýz ovšem patří mezi optimisty – tvrdí, že ve druhém pololetí dojde v nemalé části eurozóny k opětovnému zlepšení.

V následujícím grafu je vyznačen růst celé eurozóny a jejích čtyř největších ekonomik v prvním pololetí a také projekce Pictetu pro H2 - pololetí druhé. Investiční společnost se domnívá, že růstový útlum z H1 2018 byl do značné míry vyvolán faktory specifickými pro každou ekonomiku (chřipková epidemie v Německu, stávková „epidemie“ ve Francii…). Vedoucí indikátory ale ukazují, že by se situace měla zlepšovat. A to zejména díky Francii a Německu. Španělsko by mělo dál dosahovat slušného (i když trochu nižšího) tempa růstu, jen Itálie bude propadat do ještě většího útlumu a příčinou by podle Pictetu měla být zejména vysoká nejistota pramenící z tamní politické situace:

001

Pictet v kostce tvrdí, že Evropa by po zbytek roku měla těžit z růstu mezd a následně silné spotřebitelské poptávky. Investice by zase měly být podpořeny uvolněnými finančními podmínkami. Co na to finanční trhy? Podívejme se na akcie a eurodolar. Hlavním tahounem kurzu eura k dolaru je úrokový diferenciál mezi Evropou a Spojenými státy – pokud rostou (očekávané) výnosy v USA relativně k těm evropským, kapitál má tendenci mířit ke Spojeným státům a tlačí kurz dolaru nahoru. A naopak.

Výše uvedený scénář by znamenal, že eurozóna ožije a s tím se očekávaná dráha budoucích eurosazeb a výnosů posune nahoru (tj., ECB sundá prudčeji nohu z plynu, popř. začne brzdit). Teď jde už „jen“ o to, jak se bude vyvíjet situace v USA. Pokud se budeme držet projekcí Pictetu, tak tam už k pozitivním růstovým překvapením nedojde, Fed si dá dokonce se zvedáním sazeb v roce 2019 pauzu a toto nastavení tak bude tlačit nahoru kurz eura. Nutnou podmínkou tohoto scénáře nahrávajícího silnějšímu euru je ovšem to, že se opět nerozvíří situace na periferii eurozóny – čímž se vracíme zpět k Itálii.

Zřejmě hlavním faktorem ovlivňujícím vývoj evropských akcií bude vývoj v oblasti mezinárodního obchodu (to samé může nakonec lehce platit i o evropské ekonomice jako takové). Pictet v této souvislosti porovnává vývoj valuací (PE) amerického, evropského a japonského trhu. Valuace korigovaly na počátku roku všude a v USA se podle mne jedná o korekci jednoznačně zdravou (předchozí úrovně už byly hodně našponované). PE tam ale v následujících měsících má tendenci se opět zvedat, či alespoň stagnovat, zatímco v Evropě a Japonsku mají valuace stále sestupnou tendenci.

001 

Pictet onu rozšiřující se valuační mezeru připisuje na vrub obchodním tenzím – evropské a japonské společnosti jsou přece jen více zaměřeny mezinárodně, než americký obchodovaný sektor jako celek. Evropské akcie by tak měly být na vývoj v této oblasti stále citlivější, než americké tituly. A výhrou by se podle této logiky měly stát v případě, že americkým černým labutím v Bílém domě jde skutečně o odstranění cel a jejich zavádění používají jako strategii boje ohněm proti ohni. Zatím jsou podle mne signály v této oblasti stále hodně smíšené.

Při hledání odpovědi na otázku položenou v nadpise je ale dobré si všimnout, že valuační diferenciál mezi americkými a evropskými trhy se rozšířil už někdy od roku 2016. Příčin bude zase celá řada, včetně amerického strukturálního posunu v energetice. Obávám se ale, že evropské akcie přece jen tíží dolů to, že funkčnost eurozóny jako měnové unie má do ideálu stále hodně daleko. Strom se pozná po ovoci a to nikdo „neokecá“. Pokud srovnáme „ovoce“ měnové unie americké a evropské, zjistíme, že zatímco v USA se po krizi příjmová mezera mezi bohatší a chudší částí unie nijak nerozevírala, v Evropě to vypadalo následovně:

001 

 

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Globální obchodní systém se může zhroutit
19.09.2018 14:11
Deset let po pádu Lehman Brothers víme, že multilaterální úsilí mělo z...
Kreativní destrukce v plné kráse
19.09.2018 17:49
O smrti tradičního maloobchodu toho bylo napsáno již mnoho. Podobné čl...
Franklin Templeton: Tři události v Evropě, které vám v létě možná unikly
19.09.2018 15:32
Červenec a srpen jsou na evropských trzích tradičně klidnějšími měsíci...
Erdogan: Vztahy mezi USA a Tureckem budou posíleny obchodem
20.09.2018 8:24
Vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem budou posíleny investicemi a ob...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data