Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Klimatický imperativ pro finanční sektor

Project Syndicate: Klimatický imperativ pro finanční sektor

09.12.2018 15:54

Za posledních deset let od globální finanční krize se hojně diskutovalo o mechanismech zvyšování odolnosti finanční soustavy. Ačkoliv se však podařilo dosáhnout určitého pokroku, dosavadní převážně nekoordinovaný přístup nemusí být pro podporu dlouhodobé finanční stability dostatečný. A protože býčí trendy na trzích oslabují, možná není den zúčtování příliš daleko.

Nelze říci, kdy vypukne příští krize, natož jak dlouho potrvá nebo nakolik bude ničivá. Není však pochyb o tom, že rizika, jimž čelíme, vyžadují celostnější přístup, po jakém se ostatně volalo již bezprostředně po krizi v roce 2008 (třebaže tyto výzvy ztratily se zotavením trhů na síle). To znamená dohodnout a zavést novou vizi řízení globální ekonomiky, precizně ji vyhodnocovat, podle potřeby ji upravovat a zajistit plnou zodpovědnost každého účastníka.

Tato vize musí zahrnovat hluboké a průběžně probíhající změny, od čím dál koncentrovanější tržní síly po stále automatizovanější rozhodovací proces. Musí také zohlednit vzestup Číny, což znamená začlenit tuto zemi výrazněji do řídících orgánů, což bude mít dalekosáhlé důsledky, zvláště když se Čína profiluje jako méně shovívavý globální aktér.

Dále musí tato vize bojovat se sílícím nacionalismem a izolacionismem, jehož příkladem je americký prezident Donald Trump se svým přístupem „Amerika na prvním místě“ a obchodní válkou proti Číně. A také musí brát v potaz, že účinnost makroekonomických nástrojů (měnových i fiskálních) je dnes omezenější než v roce 2008.

A konečně musí tato nová vize odrážet jasné rozhodnutí, do jaké míry jsme odhodlaní řešit problém klimatu a trvalé udržitelnosti. Navzdory pařížské klimatické dohodě z roku 2015, která změnila rámec našich diskusí o klimatických změnách, se vedoucí světoví představitelé i nadále zdráhají dělat, co je pro dosažení opravdových změn zapotřebí. Nemůžeme dál klamat sami sebe tím, že budeme nabízet vzletné cíle, a přitom pracovat jen okrajově.

Myslíme-li to se zvyšováním odolnosti vážně, musíme dál tlačit na rázné systémové změny, které budou řešit způsob, jímž vyrábíme a spotřebováváme energii a financujeme naše ekonomiky. To bude vyžadovat efektivní vedení. Ačkoliv však spolupráce mezi vládami pomohla prosadit některé kroky vedoucí k ochraně klimatu, stále větší rozdrobenost mezinárodního společenství jasně odhaluje hranice takového přístupu. Efektivnější strategií by mohlo být založení koalice občanských společností a velkých finančních i nefinančních institucí, která by se mohla postavit do čela pokroku směrem ke společným cílům.

Takový pokrok bude mimo jiné vyžadovat výrazné zkvalitnění účetnictví a výkaznictví v kombinaci s chytrými reformami regulací. Navíc bude zapotřebí, aby účastníci trhu přišli s odpovídajícími pobídkami a mandáty, které budou v rozhodovacím procesu zohledňovat trvalou udržitelnost a kroky na ochranu klimatu.

To může zahrnovat – a v některých případech se to už děje – upravené modely vyplácení bonusů manažerům, požadavky na relevantní monitorování a označování ekologičnosti na obalech spotřebního zboží. Při motivování firem směrem k zelené transformaci mohou hrát jistou roli také reputační faktory, ba dokonce i vliv měkké síly na místní vlády, které se stále více zabývají ekologickými riziky.

Zejména finanční sektor postrádá správné pobídky k tomu, aby přispíval k řešení klimatických výzev, protože rozhodování finančních institucí se řídí především – ba přímo výlučně – honbou za peněžním ziskem. To je krátkozraké a neudržitelné. Finanční instituce potřebují nové pobídky, aby proměnily svou činnost včetně investic. Například manažeři portfolií by mohli mít bonusy částečně vázané na bilanci jejich investic v oblasti klimatické metriky.

Tyto změny nemusí podkopat hospodářský růst. Právě naopak: řada klimatických řešení – například posun k obnovitelné energii – pomáhá vytvářet pracovní místa, a dokonce může zvyšovat ziskovost firem. Náhrada zastaralé a znečišťující infrastruktury moderními a účinnými alternativami dokonce představuje jednu ze stěžejních investičních příležitostí tohoto století.

To ovšem dalece přesahuje rámec zisku. Jak v nedávné zprávě varoval Mezivládní panel pro změnu klimatu, současná trajektorie světa vede k ekologické devastaci. Přírodní katastrofy začínají být už dnes četnější a intenzivnější. A jak se extrémní meteorologické jevy budou dál násobit, začnou mít i rozsáhlá destrukce, migrace a konflikty endemický ráz.

Nacházíme se v přelomovém dějinném okamžiku a budeme muset sebrat veškerou odvahu i přesvědčení a podniknout rázné kroky. Nová řešení nesmíme jen zavádět, ale také je pravidelně – nikoliv po deseti letech – testovat a upravovat na základě jasných a na důkazech postavených cílů a opatření. Teprve pak můžeme zajistit, že nejen naše finanční systémy, ale i všechny další struktury tvořící základ globální stability budou dostatečně odolné.

Abychom parafrázovali Winstona Churchilla, stojíme před volbou mezi destrukcí a zachováním statutu quo. Zvolíme-li druhou možnost, dočkáme se první.

Autoři: Bertrand Badré, Emmanuel Faber, Bertrand Piccard, Paul Polman a Ronald Cohen

Bertrand Badré, bývalý výkonný ředitel Světové banky, je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Blue like an Orange Sustainable Capital. Emmanuel Faber je předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti Danone. Bertrand Piccard je iniciátorem a předsedou představenstva nadace Solar Impulse. Paul Polman je předsedou Mezinárodní obchodní komory a členem vedení globální iniciativy Sustainable Development Solutions Network (SDSN). Ronald Cohen je předsedou nezávislého uskupení Global Steering Group for Impact Investment.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Nobelovu cenu za ekonomii získávají Nordhaus a Romer za propojení inovací a klimatu s ekonomikou
08.10.2018 12:09
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii si rozdělí Paul M. Romer a William...
Trhy ohledně klimatických změn uvažují iracionálně
25.10.2018 5:52
Panuje rozšířený názor, že trhy jsou ohledně hodnoty aktiv a výše rizi...
Project Syndicate: Ekonomie klimatické krize
24.10.2018 6:43
Dvě významné události předminulého týdne se přímo dotýkají globálních ...
Víkendář: Černý pátek přinesl nečekané varování
01.12.2018 9:08
The Atlantic si všímá toho, že na černý pátek jako jeden z největších ...
Světová banka dá 200 miliard USD na boj proti změnám klimatu
03.12.2018 8:30
Skupina Světové banky (SB) hodlá v průběhu pěti let od roku 2021 inves...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data