Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok, kdy nefungovalo nic, ale nebylo vůbec zle

Rok, kdy nefungovalo nic, ale nebylo vůbec zle

27.12.2018 17:59

CNBC na základě pohledu na návratnost hlavních tříd investičních aktiv tvrdí, že letos „nic nefungovalo“. Trochu detailnější pohled ukáže, že něco málo přece jen „fungovalo“, ale povětšinou se skutečně prodělávalo, což je dost ojedinělý jev. Každopádně bychom ale měli tento poněkud skeptický pohled zasazovat do trochu širšího kontextu a pak se obrázek celkem dramaticky mění.

Následující graf na vrcholu sloupců ukazuje, jaká aktiva si v daném roce vedla nejlépe, a postupně se každým sloupcem propadáme až k aktivům těžce prodělávajícím. Pokud by se čtenář pokusil najít v onom chaosu nějaký náznak systematických změn, mohl by dospět k následujícímu: Rok 2008 byl typickým rokem ultradefenzivních aktiv, tedy amerických vládních obligací, zlata a hotovosti. Již za rok se ale do popředí začala tlačit naopak aktiva riziková a defenzíva se přesouvala na konec závodního pole. Dobře se ovšem drželo zlato a to z velké části kvůli strachu z hypersupermegainflace (která byl podle mne jako relevantní scénář namístě jen v době, kdy probíhalo masivní monetární uvolňování a zároveň prudce posilovaly komodity).

Následně se ale jasně ukázalo, že komodity nahoru netáhne monetární uvolnění (a tudíž se neroztáčí matka všech inflačních spirál), ale Čína. Což se následně projevilo v tom, že trhy na komodity naopak zanevřely ve chvíli, kdy čínský růst začal klopýtat. Následovaly roky, kdy se obecně vedlo dobře aktivům rizikovým. Rok letošní je pak v podstatě prvním po deseti letech, kdy si hotovost a vládní obligace vedou opět nejlépe, i když v absolutním vyjádření stále dost mizerně.

0

Druhý graf ukazuje detailnější rozdělení návratnosti různých aktiv v letošním roce. Králem je index volatility VIX, slušně si vedly některé, povětšinou zemědělské komodity a jinak se graf mohutně červená:

0

Zdroj: Finviz.com

Jak jsem zmínil v úvodu, podobný selektivní pesimismus je dobré si zasadit do kontextu. V první řadě jsme viděli, že akcie za sebou mají dlouhé roky mimořádné návratnosti a z dlouhodobějšího pohledu tak není rok 2018 žádnou tragédií minimálně pro trhy v USA. A hlavně: Pokrizové roky byly dlouho dobou, kdy Wall Street slavila, zatímco takzvaná Main Street měla důvodů k oslavám jen poskrovnu. Nyní se situace do určité míry obrací, trh práce je silný (což se často zrovna nerýmuje se silným trhem akciovým), mzdové tlaky poněkud rostou (což ovšem bude vytvářet negativní tlak na marže).

Doufejme, že toto prohození polarit bude nějakou dobu trvat a oslabí tenze v ekonomice a ve společnosti projevující se mimo jiné obrovskou příjmovou nerovností. Doufejme, že Fed tradičně nezařízne tuto fázi cyklu pomýlenou „zodpovědností“, která bere v úvahu jen rizika vyšší inflace, ale ne rizika deflačních tlaků. A doufejme, že pokud se mu to nepovede, nepřijdou vlády a on sám se stimulačními kroky, které v konečném důsledku jen zvýší ony výše zmíněné tenze. Jinak řečeno, to nejlepší i pro dlouhodobé investory je hladké přistání na potenciálu v USA i jinde a pár let, z kterých budou těžit zejména střednětřídové domácnosti. Jinak si trochu hrajeme s ohněm.


 

Čtěte více:

Báječní muži na létajících elektrických strojích
20.12.2018 17:38
Akcie společnosti Airbus nejsou, mírně řečeno, naceněny na nějaký útlu...
Ekonomie není pro šprty
21.12.2018 17:26
Po poslední finanční krizi se objevila řada hlasů, která tvrdila, že e...
Spojené státy nahoru, eurozóna dolů?
24.12.2018 11:27
Pokud se podíváme na vývoj PMI, pak by si měla americká ekonomika v do...
Třicet šedo-bílých labutí příštího roku
25.12.2018 7:52
Torsten Slok je hlavním ekonomem Deutsche Bank a pro své klienty vypra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data