Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klam solidarity v eurozóně

Klam solidarity v eurozóně

20.12.2018 15:51

Od roku 2010 bylo přijato mnoho opatření usilujících o „krizuvzdornost“ eurozóny. Kromě přísnějších rozpočtových pravidel a spuštění bankovní unie jsou v běhu nové snahy o posílení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který má nyní sloužit jako opora Jednotného fondu pro řešení krizí (SRF). Při nedávném zasedání Euroskupiny se ministři financí eurozóny dohodli na reformách, které principiálně „zdravým“ členským státům umožní přístup k „podmínečným“ úvěrovým limitům ESM, pokud splní určitá kritéria, a do roku 2022 do všech smluv o suverénních dluhopisech začlení doložky o společném postupu věřitelů.

Jelikož tvůrci politik stále debatují, zda na úrovni eurozóny vytvořit rozpočet a program pojištění vkladů, měli bychom uvažovat, co by doposud zavedené reformy mohly znamenat do budoucna. Jde o to, zda chceme měnovou unii, v níž jsou za svou politiku jednotlivě odpovědné členské státy, anebo unii založenou na solidaritě, včetně sdílení rizik a finančních transferů.

Evropská solidarita

V souladu s principem solidarity Evropské unie se reforma doposud zaměřovala na zavádění záchranných sítí a ochranných valů, prostřednictvím sdíleného rozpočtu, společného pojištění pro případ nezaměstnanosti či ohrožení vkladů a tak dále. Předpokládá se, že čím víc rizik se sdílí, tím stabilnější bude eurozóna. To je ale omyl. V praxi šíření nových záruk přineslo vysoký stupeň morálního hazardu a vytvořilo zvrácené pobídky pro vlády i účastníky trhu.

V logice nejnovějších reforem eurozóny se princip, že riziko nese ten, kdo jej podstupuje, mění na zásadu společné odpovědnosti, která v případě krize znamená finanční transfery bezprecedentního rozsahu. Všem, kdo obhajují sdílení rizik, by jako varování měla sloužit současná situace v Itálii. A jako by to nestačilo, z výhradního zaměření na solidaritu plyne, že skutečné problémy eurozóny zůstávají neřešené. Patří mezi ně vysoké hladiny veřejného a soukromého dluhu, slabé instituce, přeregulované trhy a stále neúplná náprava bilancí na straně korporací a bank.

Argumenty ve prospěch rozšířených solidárních opatření nejsou přesvědčivé. Nástroje ke sdílení rizik jsou buď zbytečné, anebo je lze uplatnit jen za podmínek, při nichž by ohrožovaly stabilitu eurozóny. Proč by například měl „zdravý“ členský stát eurozóny potřebovat přidělení „podmínečného úvěrového limitu“, pokud netají skryté nedostatky?

Sdílený rozpočet eurozóny

Stejně pochybné jsou důvody uváděné na obhajobu sdíleného rozpočtu eurozóny. Je účelem stabilizovat blok v případě šoků? Je jím uskutečňovat investice? Nebo vytvářet finanční pobídky k domácím hospodářským reformám?

Pokud jde o první otázku, většina šoků v eurozóně během její 20leté historie byla asymetrická a soustředila se na členské státy, které uskutečňovaly nezodpovědné politiky. S výjimkou krize roku 2008 byly rovněž šoky v eurozóně obecně malé a vyvolané vlastními chybami, což naznačuje, že odpovídající reakce by měla mít podobu domácích politik směřujících k vytváření pevnějších rozpočtových nárazníků.

Pokud je účelem zajišťovat investiční fondy, tuto úlohu už plní rozpočet EU, „Junckerův plán“ a Evropská investiční banka. Problémem Evropy není nedostatek finančních zdrojů, ale spíš nedostatek vhodných projektů a omezené kapacity uvnitř členských států.

Konečně argument, že společný rozpočet bude odměňovat domácí hospodářské reformy, předpokládá, že takové reformy vytvářejí v krátkodobém výhledu rozsáhlá finanční břemena. Empirické důkazy pro takové tvrzení ale nejsou průkazné. Každopádně proti nákladům na uskutečnění reformy by se musela započíst nákladnost jejího neprovedení, už proto, aby bylo jasné, že strukturální reformy jsou ve vlastním zájmu jednotlivých zemí.

Systém pojištění vkladů v eurozóně je v současné době podobně neuvážený vzhledem k objemu nesplácených úvěrů v mnoha členských státech. Je bezodkladně třeba drasticky snížit stávající rizika skrytá v bilancích. Co se týče budoucích rizik, musí skončit regulatorní zvýhodňování přiznávané státním dluhopisům. Suverénní dluh by měl mít oporu ve vlastním kapitálu a emise státních dluhopisů by měly mít horní mez.

Výzvy Evropy

Namísto zavádění dalších a dalších pojistek je načase vypořádat se s opravdovými slabinami eurozóny. Krize suverénních dluhů začala od slabých fiskálních postavení a pochybností nad udržitelností veřejných dluhů, spojených se strukturálními schodky, které vedly k úbytku konkurenční schopnosti. Zásadní proto zůstávají hospodářské reformy. Jestliže nedojde k systematickému snížení rizik plynoucích z vysokého veřejného dluhu, až udeří příští krize, země eurozóny budou silně exponované.

Kromě toho je nutné automatickými sankcemi postihujícími chování projevující nedostatek solidarity zajistit, že rozpočtová pravidla budou transparentnější, věrohodnější a vymahatelnější. Soustředěnost na „strukturální schodky“ by mělo nahradit jednodušší výdajové pravidlo, méně závislé na hospodářském cyklu. Konečně sledováním rozpočtů a zaváděním a vymáháním pravidel by bylo vhodné pověřit nezávislou a důvěryhodnou evropskou fiskální agenturu. Silně zpolitizovaná Evropská komise tyto požadavky nesplňuje.

Eurozóna rovněž potřebuje insolvenční předpis, který by obnovil věrohodnost ustanovení Lisabonské smlouvy, které vylučuje finanční výpomoci. A samozřejmě je bez dalšího otálení třeba přetnout provázanost mezi vládami a bankami.

Ve světle této agendy představují nejnovější reformní snahy krok špatným směrem. Společné závazky ve jménu solidarity se pro vlády, které uskutečňují nerozvážné hospodářské politiky, rychle stanou jednosměrnou únikovou cestou od odpovědnosti. A vzhledem k vysoké hladině veřejného dluhu v eurozóně přinášejí společné závazky obrovská finanční rizika.

Meze politik solidarity v eurozóně právě podstupují zkoušku. Šíření ochranných valů nejenže brání potlačování rizik, ale ve skutečnosti vábí ještě vyšší riziko. V případě krize se odhalí neschopnost vlád toto kolektivní břemeno převzít, což bude mít dalekosáhlé důsledky pro udržitelnost veřejných financí a finanční a měnovou stabilitu eurozóny.

Netřeba říkat, že veškerý smysl reforem je předejít právě takovému vývoji. Aby byla evropská hospodářská a měnová unie v bezpečí, rizika je namísto sdílení třeba snižovat.

Autor: Jürgen Stark je bývalý člen Výkonné rady ECB a bývalý zástupce guvernéra Deutsche Bundesbank.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Ministři financí eurozóny vyzvali Řím k úpravě rozpočtových plánů
04.12.2018 9:15
Ministři financí členských zemí eurozóny dnes podpořili názor Evropské...
Kdo nyní nejvíce přispívá ke globálním nerovnováhám?
10.12.2018 6:21
Před globální finanční krizí se zvyšovaly nerovnováhy ve světové ekono...
Ekonomika eurozóny ve čtvrtletí rostla nejpomaleji za čtyři roky
07.12.2018 14:17
Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,...
Euro skutečnou alternativou dolaru? Trump pro to dělá hodně, Evropa málo
12.12.2018 6:18
Dominance amerického dolaru je „provokací pro ty, kdo si představují r...
Víkendář: Německo a Francie ztrácí vliv, dopředu se dere Hanzovní liga
16.12.2018 10:20
Spojenectví Německa a Francie bývalo považováno za motor Evropské unie...
ECB oznámila konec programu nákupu dluhopisů, sleduje hrozící rizika
13.12.2018 14:09
Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc ukončí program nákupu dluho...

Váš názor
  •  
    20.12.2018 16:24

    Jo, socialismus dřív nebo později skončí krachem. A prubířský kámen bude už za 5-6 let (pokud to předčasná recese neprodlouží), kdy se nabídka ropy už nedotáhne na poptávku. Pak bude EU ve velikém průseru. A ještě navíc podkopává hojně zastoupený automobilový průmysl. Neschopům tam jaksi nedochází, k čemu její neprozíravá rozhodnutí spějí. Buďme rádi za korunu. A vyrábějme v mezidobí alespoň auta na cng, protože ta elektrická mají saturaci někde kolem 10-15% trhu - ale pár let to bude trvat, než na to přijdou. To už bude pozdě. Krize bude velmi téžká a nekonečná, boom, který by pomohl z toho ven, se už neobjeví.
    James Bond
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university