Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Alternativní investice s minimálně 50% návratností, miliardářovy hraběcí rady a u nás záhuba předpisy

Perly týdne: Alternativní investice s minimálně 50% návratností, miliardářovy hraběcí rady a u nás záhuba předpisy

25.01.2019 14:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Nová investiční hvězda: Bloomberg tento týden píše o „horkém investičním aktivu“, kterým jsou prý stavebnice Lega. Z nich lze „postavit hodně věcí, včetně dobře diverzifikovaného portfolia. Bloomberg to tvrdí na základě studie, kterou zpracovala ruská ekonomka Victoria Dobrynskaya a podle které investice do těchto stavebnic vykazují významný diverzifikační potenciál. A za poslední tři desetiletí končící rokem 2015 dokonce generovaly větší návratnost než akcie velkých společností, dluhopisy, či zlato.

Ekonomka ve studii konkrétně tvrdí, že pracovala s daty z Brickpicker.com a z knihy „The Ultimate Guide to Collectible LEGO Sets“. V prvním z následujících dvou grafů pak porovnává návratnost investičních Lego indexů s návratností indexu amerických akcií a krátkodobých a dlouhodobých vládních obligací. Podle obrázku návratnosti investic do Lega výrazně pomohlo období po roce 2011:

0
Zdroj: LEGO - THE TOY OF SMART INVESTORS

První z níže uvedených tabulek tabulka ukazuje, jaké typy stavebnic přináší nejvyšší návratnost. Mezi největší investiční hity podle ní patří Minecraft, superhrdinové, stavebnice zaměřené na určité svátky a data a „ideas“. Ty prý v posledních letech generovaly průměrnou návratnost převyšující 50 % ročně:

0

Zdroj: LEGO - THE TOY OF SMART INVESTORS

Druhá tabulka porovnává návratnost podle velikosti stavebnic. Podle ní jsou zdaleka nejlepší investicí stavebnice nejmenší (více jak 22 % roční návratnost) a největší (12 % návratnost):

0

Zdroj: LEGO - THE TOY OF SMART INVESTORS

Dimon, kryptoměny a americká ekonomika: Generální ředitel banky JPMorgan Chase Jamie Dimon byl podle CNBC jedním z prvních, kteří varovali před kryptoměnami. Hovořil o tom, že jde o „podvod“ a „pokud jsou investoři dost hloupí na to, aby je kupovali, jednou za to zaplatí“. Nyní v rozhovoru pro CNBC uvedl, že po propadu ceny bitcoinu o 80 % necítí žádnou velkou satisfakci a za slibný považuje technologii blockchain. Ta má podle něj například potenciál nahradit některé online databáze.

Banka JPMorgan v říjnu 2017 oznámila, že rozjíždí projekt, který je založen na blockchainu a který má „výrazně omezit“ počet protistran podílejících se na ověřování plateb. Doba potřebná pro provedení transakce by u tohoto systému měla být snížena „z týdnů na hodiny“ a podílet se na něm má například i Royal Bank of Canada. Podle CNBC zkoumají způsob využití blockchainu i firmy jako Amazon, Facebook, či IBM.

Dimon se vyjádřil i ke stavu americké ekonomiky, která by podle něj mohla růst o 2,5 % v případě, že bude správně nastavena hospodářská politika. Brzdit ji ale bude brexit, geopolitické tlaky a možná i Fed. K tomu se přidává současné uzavření americké vlády a v nejhorším případě mohou podobné faktory vyvolat i recesi. Země podle Dimona potřebuje „jasná fakta, analýzu a detaily a ne jen slogany a politiku, která je sice implementována, ale nefunguje“. Podle Dimona se také ještě před počátkem března podaří uzavřít předběžnou obchodní dohodu mezi USA a Čínou.

Ministrovy rady: CNBC přináší rozhovor s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem. Miliardář se vyjadřoval i k situaci zaměstnanců federální vlády, kteří kvůli jejímu uzavření nepobírají mzdu. Podle svých slov nechápe, proč někteří z nich čelí finančním problémům, když si mohou vzít půjčku. Je prý sice pravda, že z ní musí zaplatit nějaký úrok, ale vláda jim jednou peníze dá, takže by neměl nastat problém se splácením. CNBC dodává, že přístup k úvěrům není pro tyto lidi ani zdaleka tak jednoduchý.

Americký ministr obchodu vzkazuje federálním zaměstnancům, ať si prostě vezmou půjčku na jídlo - https://t.co/ZCfx2iNsLP pic.twitter.com/7mYnBFLJeh

… a u nás doma

Nekompromisní odboráři: Ihned.cz informuje o tom, že „odboráři Škody Auto představili své nekompromisní požadavky. Chtějí nejlepší růst mezd v Česku a mít náskok před výdělky ve východní Evropě“. Odbory jsou také prý připraveny „neúspěšné vyjednávání podpořit všemi zákonnými prostředky, například časově neomezenou stávkou“. Ihned.cz připomíná, že „poslední dohodu o růstu mezd firma s odbory uzavřela uprostřed loňského dubna. Průměrná mzda tarifního zaměstnance ve Škodě Auto podle ihned.cz činila v roce 2017 45 385 korun, s dříve dojednaným dvanáctiprocentním zvýšením by tedy měla hrubá průměrná mzda ve Škodovce přesáhovat 50 tisíc korun“.

Záhuba předpisy: Aktuálně.cz přináší rozhovor s majitelkou firmy na piána a klavíry Petrof. Zuzana Ceralová Petrofová uvedla, že její společnost je „největší manufaktura pian v Evropě, ročně vyrobí zhruba dva tisíce klavírů a pianin, z nichž 80 procent míří do 65 zemí světa“. Dodala ale následující: „V Evropě nebudu výrobu posilovat, je to strašně drahé. Bojujeme neustále s různými nařízeními Evropské unie, která jsou čím dál přísnější. Kdybychom chtěli něco inovovat, co máme už dlouho nastavené, tak už bychom v těch normách možná ani neprošli. Evropa si dělá strašně těžká pravidla pro výrobu čehokoliv, držíme předpisy, které jsou často nesmyslné. Tím si pod sebou řežeme větev. Jednou to bude naše záhuba. Nebude tu žádná výroba a převálcují nás Asijci. Jdeme tomu naproti.“

„Je turbulentní doba a během roku a půl jsme navyšovali mzdy v průměru o 20 procent. Je to pro firmu velký zásah. Dělali jsme to velmi uvážlivě, po velkých diskusích a analýzách. Přidávali jsme v dávkách, chtěli jsme také vidět, co od lidí dostaneme. Pečlivě jsme s managementem zvažovali, kdo si to zaslouží víc a kdo méně, postupovali jsme od zaměstnance k zaměstnanci. Nejsem zastáncem plošného přidávání," uvedla také majitelka firmy.

 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Tiger Woods zvedá ceny akcií, přichází renesance nájemního bydlení
28.09.2018 17:35
Ve světě… Čekání na propad: Miliardář a známý investor Mario Gabelli ...
Perly týdne: Všude extrémní přeprodanost, atraktivní Facebook, Evropa dušená daněmi
19.10.2018 12:12
Ve světě… USA opět na čele: Politico poukazuje na to, že Spojené stát...
Perly týdne: Fed nakonec povolí, kryptoměny nehrozí a ten pořádný strach na trh ještě nedorazil
26.10.2018 13:24
Ve světě… Kryptoměny nehrozí: Generální ředitel společnosti VISA Al K...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m