Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komentář Fidelity: Zlato může opět zazářit

Komentář Fidelity: Zlato může opět zazářit

05.08.2019 11:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Poté, co prorazilo několikaletou úroveň 1350 dolarů za unci, je zlato opět v centru pozornosti. „V dlouhodobém horizontu očekáváme více cenových posunů nahoru díky přesvědčivé kombinaci klesajících úrokových sazeb, rostoucím dlouhodobým inflačním očekáváním a zvyšujícím se obavám z recese,“ vysvětluje investiční analytik Fidelity International Oscar Hutchinson.

Zlato může být kontroverzním tématem vzhledem k velmi široké skupině investorů a mnoha různým faktorům ovlivňujícím jeho cenu. Investoři jej často považují za bezpečný přístav ve chvíli, kdy panuje panika na trhu. To ale není aktuální situace, soudě podle klidného indexu VIX a amerických akcií, které dosahují všechna možná maxima. Cena zlata má přitom růstové tendence, jestliže úrokové sazby klesají nebo inflace roste.

Neskutečný růst cen zlata mezi lety 2000 a 2012 nastal v reakci na prudký pokles výnosů upravených o inflaci u amerických desetiletých vládních dluhopisů. Tento trend začal už během finanční krize v roce 2008 a v následujících letech uvolňování centrální banky. Cena zlata nakonec klesla po roce 2013, v průběhu let 2016 až 2018 se ustálila a dosáhla vrcholu kolem 1 350 USD, když Federální rezervní systém začal zvyšovat sazby a kontrolovat likviditu.

Jestřábí postoj FEDu se tento rok obrátil s tím, jak rostly obavy, že už bezprostředně hrozí světové ekonomické zpomalení. I řada dalších významnějších centrálních bank přehodnotila svou holubičí rétoriku, což pomohlo zlatu dostat se na 6leté maximum, přičemž vládní dluhopisy s dlouhodobou splatností padají na odpovídající minima.

Chřadnoucí inflace, zlato taky. Obvykle…

V případě zpomalení nebo recese, uvidíme pravděpodobněji deflaci než inflaci, což je obecně pro ceny zlata negativní. Ale ne vždycky. V nedávné minulosti bylo mnoho případů, kdy deflace byla doprovázená jak posilujícím americkým dolarem, tak rostoucí cenou zlata. Bylo to hlavně v období, kdy se investoři snažili vyvarovat rizika, což bylo třeba během světové finanční krize 2008, při krizi Eurozóny v roce 2010 nebo během propadů na asijských akciových trzích z roku 2016.

Kromě toho, jakákoliv deflace bude pravděpodobně jen prchavá. Jako odpověď na hrozbu deflace se monetární politika pravděpodobně posune k maximálnímu uvolňování. Jelikož mají centrální banky méně „munice“ než v předchozích cyklech uvolňování, vlády budou pravděpodobně nuceny zvětšit páku a použít více fiskálních stimulů. To může odstartovat větší inflaci, než jaká byla v období po roce 2008, kdy jsme zaznamenali uvolněnou monetární politiku společně s přísnější fiskální politikou.

Zatímco výše uvedené nemusí přesně fungovat, zlato je jediný kov, který si může vést lépe než jiné nástroje jak během deflační recese, tak i během inflační politiky na deflaci reagující. Po osmi letech upevňování své pozice a nedávném oživení si myslíme, že zlato pravděpodobně vystoupá během 5–10 let na cenu 1 700 dolarů za unci a poté spadne zpátky na 1000 dolarů.

Důsledky pro investování

„Tohle vše by podle nás mohlo podpořit australské akcie těžebních společností, které se specializují na zlato a které také posílily díky oslabujícímu australskému dolaru. Tato měna nedávno zvolna oslabovala kvůli rizikům pramenícím z čínského zpomalení v kombinaci s uvolněnou politikou centrální banky v Austrálii. Ta pravděpodobně ještě bude pokračovat, což učiní australský dolar pro spekulanty méně přitažlivý, aby ho nakupovali a drželi.

Obojí, rostoucí cena zlata a klesající australský dolar, by podpořilo silné ziskové momentum domácích těžařů zlata. Jako vždy by si však investoři měli udělat svůj vlastní průzkum a opatrně si vybírat, aby se vyvarovali podvodům a společnostem, které dělají špatná rozhodnutí, co se týče alokace kapitálu,“ dodává Oscar Hutchinson, analytik Fidelity International.

Navzdory tomu, že jsou poháněny makroekonomickými stimuly, jako je zpomalování ekonomik a holubičí politiky centrálních bank, zlaté akcie pravděpodobně neporostou rovnoměrně. Je to proto, že většina investic v sektoru je poháněna pasivními zlatými fondy ETF, které nejsou sensitivní na valuace, ale místo toho se orientují na stimuly cen zlata.

 

Čtěte více:

Jeden hodně nezvyklý nezamýšlený důsledek
02.08.2019 17:21
Ekonomická realita nám přináší dlouhou řadu takzvaných nezamýšlených d...
Víkendář: Jaký kurz nastaví ECB pod novým vedením?
03.08.2019 11:44
Mario Draghi se připravuje na svůj odchod z čela ECB a německý Der Spi...
Reuters: Požáry na Sibiři jsou problém pro ruské ropné firmy
02.08.2019 17:21
Lesní požáry na Sibiři nutí ruské ropné společnosti k evakuaci pracovn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data